anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Spuneti-mi intr-un mod cat mai simplu : care este diferenta intre catolicism si ortodoxie?

Răspuns Câştigător
emanuellex
| emanuellex a răspuns:

Din punct de vedere al dogmelor sunt doua diferente esentiale. Prima este cea care se refera la filiatiune, in sensul ca in catolicism se spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul, iar in credinta ortodoxa se zice ca de la Tatal prin Fiul. A doua diferenta este cea referitoare la credinta in existenta vietii de dincolo, si anume: catolicii au trei trepte spirituale in care cred, raiul, iadul si purgatoriul, iar ortodocsii doar doua: raiul si iadul. Celelalte diferente, cum ar fi sacramentaliile, in sensul ca sunt in forma de statui si icoane, sau numai icoane, sunt date de influentele artei si creatiei dezvoltate de-a lungul secolelor. Semnul crucii, modul de spovada, programul religios obligatoriu, posturile care difera prin alimentatie si concept si multe altele, sunt mai putin importante, caci sunt doar semne exterioare, vizibile. Esenta ramane tot in convingerea profunda religioasa a fiecaruia care se reflecta in dogmele de mai sus. Aceste diferente sunt considerate de catre conducatorii ambelor biserici totusi foarte mici si solvabile fara probleme la un eventual nou conciliu ecumenic. Nu stiu insa cat de mult ar conta daca exista diferente sau nu, caci in Rai, pentru cine ajunge, nu exista garduri intre catolici si ortodocsi si nici intre acestia si cei care apartin altor culte. Toti vom fi judecati doar prin prisma constiintei morale. Caci, ca sa adaptez putin, ceea ce ni s-a dat, aceea ni se cere.

11 răspunsuri:
| aiyda_2071 a răspuns:

Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin fiul. (Ioan)

Apache
| Apache a răspuns:

Simplu : ...nu prea e niciuna
catolcii se inchina cu mana stransa
si nu au icoane (cred )

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Singuradiferenta este marea schisma care a constat in aruncarea anatemei a fiecarei biserici asupra celeilalte, in anul nu stiu care.intr-o rugaciune a mea personala pentru lamurire asupra problemei, am visat in timpul somnului biserica din satul meu despartita de un sunt adanc exact pe mijloc.am dedus ca este una si aceiasi biserica doar o simgura problema le desparte si aceia nu este de fond ci de orgoliu sau de suprafata.inca sunt numite cele doua biserici surori.anatema a fost ridicata.probabil nu va dura mult pana la unificarea celor doua biserici.

| RaduLeo a răspuns:

Pai : catolicii se roaga si la statui si la icoane, ortodoxii doar la icoane ortodoxii se inchina :sus jos dreapta stanga catolicii :sus jos stanga dreapta la catolici catolicii Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in Rai ceea ce nu scrie in sf scriptura Catolicii nu miruiesc copii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.

sunt multe diferente dar ma doare mana si nu mai scriu
sper ca ti-am fost de folos!

| dordel_2176 a răspuns:

Catolicii au omarat in numele credintei, noi nu

| Anonim a răspuns:

Pai catolicii zic Fecioara Mariei, iar ceilalti recunosc ca nu mai e fecioara ca a avut un puradel si o numesc Maica Precista sau cam asa ceva

| ramona30 a răspuns:

Aceeasi minciuna (religia) spusa altfel.

| mihaibrasov a răspuns:

Ambele manipuleaza masele cam la fel de eficient, doar ca cei catolici sunt mai multi pe glob...

| 34588773 a răspuns:

Esenta si istoria credintei sunt aceleasi, diferite sunt modurile de a o promova.

| Kosuchin a răspuns:

Ortodocsii ii desconsidera pe catolici...la modul general

Întrebări similare