Aici gasesti informatii despre "dragonii din subteran"
http://www.descopera.ro/natura/966768-dragonii-din-subteran/p2
Aici animale subterane...
http://www.e-referate.ro/......search.php
Si aici ecosistemele subterane
http://www.salvatililiecii.ro/......terane.pdf
Bafta
funda?:P
Tzau
Viezurele:
Desi este unul dintre cele mai cunoscute mamifere din Europa si Asia, modul de viata al viezurelui (Meles meles) ramane, in mare, parte necunoscut pentru noi.
Viezurele traieste in paduri, zone mlastinoase si stufarisuri, unde isi sapa vizuini subterane in care stau in marea parte a zilei.
Vizuina pe care si-o face viezurele este o constructie foarte complexa, formata din multe intrari, tuneluri si camere captusite cu frunze si muschi; puii de viezure se nasc sub pamant si cat sunt mici traiesc in intr-o camera separata.
Este un animal sociabil, traind in grupuri de pana la 15 exemplare (in aceeasi vizuina).
Viezurele pleaca in cautarea hranei odata cu lasarea serii si desi nu vede foarte bine, fiind in principal un mamifer subteran, are celelalte simturi foarte dezvoltate, mai ales mirosul si auzul.
Info:
- Masoara 75-98 cm lungime
- Femela cantareste 7-14 kg, iar masculul 10-18.
- Se hraneste cu rame, radacini, plante, fructe, insecte, dar si cu arici, sobolani, lipitori, broaste si chiar iepuri.
- Traieste cel mult 15 ani.
- Este vanat de lup si ras
http://www.google.ro/......tp?/imgres r:2, s:0
Wombat:
Denumirea de "wombat" provine de la numele pe care il purtau initial locuitorii din Sydney. Wombatii sunt animale marsupiale, mici de statura, cu picioare scurte si cu o coada de dimensiuni foarte reduse. Zonele impadurite, muntoase sau cele calde din Tasmania si Australia sunt preferate in mod deosebit de aceste patrupede.
Wombatii isi construiesc un veritabil sistem de vizuini subterane prin intermediul ghearelor si dintilor, care se aseamana intr-o mare masura cu cei ai rozatoarelor. Desi sunt preponderent animale nocturne, acestia hoinaresc cateodata, in timpul zilelor racoroase si uscate, pentru a se hrani. Culoarea blanii poate varia de la nisipos la maroniu sau dinspre gri spre negru. Wombatii au 1 metru lungime si 20-35 kg in greutate. Femele dau nastere unui singur pui, in timpul primaverii, dupa o perioada de gestatie de 26-28 zile. Acestea prezinta un saculet marsupial, bine dezvoltat, pe care puii il parasesc dupa cca. 6-7 luni. Maturitatea este atinsa la varsta de 18 luni.
Fiind mamifere ierbivore, dieta lor este formata, in mare parte, din ierburi, radacini, coji de copac, buruieni si plante. Wombatii au un metabolism extrem de lent, luandu-le 14 zile pentru a finaliza digestia. Principalul avantaj al acestui mecanism este dat de posibilitatea de a supravietui mai mult in conditii aride de mediu. Se deplaseaza foarte lent, prefera scurtaturile, insa cand sunt amenintati pot atinge viteze de 40 km/ora, viteza pe care o pot mentine insa numai 90 secunde. Principalii pradatori ai wombatilor sunt cainii dingo si diavolii tasmanieni. Cea mai de pret arma de aparare a mamiferului este spatele sau cartilaginos, extrem de dur, pe care il intoarce catre atacator.
Wombatii s-au dovedit a fi extrem de utili in combaterea crizei economice si in lupta impotriva incalzirii globale. Excrementele acestora sunt folosite pentru fabricarea hartiei. Orasul care beneficiaza de aceasta hartie speciala si a carui situatie economica a fost redresata substantial, este Burnie (nord-vest de Tanzania). Orasul a devenit astfel si un atractiv loc de pelerinaj pentru vizitatorii care doresc un suvenir tipic australian.
Biologul Clive Marks, director al Nocturnal Wildlife Research Ltd., care a studiat viata sexuala a acestor mamifere, declara ca wombatii pot fi considerati "simbolul virilitatii in Australia". In anul 1990 Marks a filmat o pereche de wombati aflati in captivitate la ferma Tonimbuk din sud-estul Victoriei (Australia) si a observat ca au un ritual de imperechere deosebit. Dupa copulare, femela porneste intr-un mers agale in cerc, ondulandu-si corpul. Masculul o urmeaza indeaproape si o musca de spate, moment in care ea se opreste permitandu-i o noua imperechere. Daca miscarile lui sunt prea lente femela se retrage agresiv si nu-l mai lasa sa se apropie, pana cand nu incepe din nou dansul ritualic, care se poate repeta de pana la 7 ori. Fara acest preludiu imperecherea nu are loc.
http://www.google.ro/......tp?/imgres r:1, s:15&biw=1366&bih=371
&
http://www.google.ro/......tp?/imgres r:2, s:0
Cartita:artita este animalul cunoscut de toti gradinarii deoarece este animalul care le deterioreaza gazonul, plantele sau legumele din gradina.
Cartita are o lungime a corpului de 125-150-165 mm, o codita de aproximativ 30 mm, laba posterioara de 20 mm si un cap mic de 30-38 mm. Cartita are corpul scurt, gros, cilindric. Ochii ii sunt negrii albiciosi, se confunda cu culoarea blanii, mici cat un graunte de mac, incat irisul si pupila nu se pot distinge. Urechile le are fara pavilioane, acoperite de o scurta indoitura a pielii, ascunsa sub parul dens. Cartita are picioarele anterioare scurte dar late, intr-u cat pieptul atinge pamantul, si de getele unite aproape in intregime de o membrana palmata, cu unghii late si groase. Picioarele posterioare sunt separate, cu unghii subtiri si ascutite.
Parul il are in general cafeniu intunecat, cu reflexe albastriu sau alb. Tinerii au parul cenusiu. Se intalnesc exemplare adulte cenusii, pe abdomen cu dungi longitudinale sure-galbui pe fond cenusiu. Unele exemplare negre, cu pete albe.
Cartita este raspandita aproape in toata Europa ajungand in Asia centrala si septentrionala; in apli urca pana la 2000 de m. La noi se gaseste pe arii largi intre ses si munte. Traieste numai in subteran, intr-o galerie complicata, ce se recunoaste in afara prin musuroaiele de pamant.
Femela naste 3-7 pui.
Cartita se hraneste cu mici insecte, oua si larve ale acestora, rame, viermisori care traiesc in pamant, chiar paianjeni, dar si radacini sau tulpini subterane ale unor plante.
http://www.google.ro/......tp?/imgres r:8, s:0
Sper ca ti-am fost de folos.Cu siguranta vei lua o nota mare la biologie :)