Aceasta superstitie se trage din trecut, cand nu s-a folosit inca curent electric, doar felinare.
Obiceiul a fost sa se puna familia langa persoana care a fost pe moarte, dar au dus si mai multe felinare si luminari sa vada bine starea celui care a fust pe moarte.
Cucuvelele, pasari de noapte, se apropiau de casa iluminata in intuneric, de curiozitate. S-au asezat pe casa sau pe in copac alaturat si isi strigau perechea la vanatoare, fiindca lumina le ajuta sa observe mai bine rozatoarele, pe care le mancau.
Dupa un timp bolnavul a murit, iar cei care au stat de veghe au asociat sunetul bufnitei cu moartea, au numit-o pe bufnita ca "aducatoare de moarte".
Fiind oameni simplii si superstitiosi, n-au stiut ca, de fapt, bufnita a venit la lumina de veghe si nu invers.
Cred ca esti nitel indoctrinata de babisme.Cucuveau si bufnita sunt pasari nocturne, vineaza noaptea, ca urmare daca a fost pe la voi si va vizitat e de bine ca va mai scapat de ceva sobolani soareci, ca de asta a venit nu de timpeniile care vau fost bagate in cap de idioti.Ar trebui sa o protejezi, nu mai stiu ce legi is in RO dar in Italia, belgia, franta pasarile astea is ocrotite de lege.Deci gandestetet cum sa faci sa le poti tine prin preajma.Nu stiu cine si ce povesti vau spus dar is niste dusi cu pluta.Tu citi ani ai si esti la scoala sau ce faci? Intreb cas curios daca ai citit vreodata vreo carte, chiar si de povesti, daca citeai macar legendele olimpului vedeai acolo si carei treaba cu cucuveaua ta.Cu alte cuvinte se pare ca oamenii antici erau mai civilizati, mai informati decat cei de astazi.Si de ce nu ar fi fost odata ce erau si mai putini ca nr, deci banui ca erau mai de calitate decat ce gasim astazi.
Sunt doar superstitii. In lumea asta mai exista si cucuvele si trebuie sa cante si ele pe unde apuca. La bunicul meu canta in fiecare seara cucuveaua si n-a murit nimeni pana acum
Uite ce faci data viitoare. Pui mana pe o pisica neagra, treci pe sub o scara, versi niste sare pe drum si apoi dai cu pisica dupa cucuvea! That should fix it!
Nu exista asa ceva, crede-ma, sunt doar superstitii din stramosi, daca e sa o iei asa stramosii nostri au crezut ca daca ai cosmaruri inseamna ca esti posedat, ar trebui sa te bazezi pe realitate, nu pe s.f. fiindca doar asa poti realiza ceva in viata in zilele noastre, o seara placuta. Dormi fara grija
Neah, nu moare nimeni stai linistita, sunt superstitii care le regasesti mai ales in zonele de sat, deci nu iti fa probleme
AvalohAlyn întreabă: