Ok, aici e vorba de o stea, nu de o planeta. Si nu conteaza neaparat cat e de mare, ci si din ce e alcatuita, cat e de densa. Practic, conteaza cata materie este in ea, nu neaparat cat e de mare in volum. Poate fi mare in volum dar sa nu fie densa, si atunci practic nu are foarte multe materie in ea, si automat nici gravitatie mare.
Ok asa este sau cel putin asa sa stabilit ca ar sta lucrurile.Am insa o nelamurire.Am citit de curind fara explicatii cum stau lucrurile cu stelele.Sau cel putin asa au venit unia cu explicatii.Stelelezic ei se formeaza bla bla in cluseri sau nu mai stiu exact ce spuneau.Deci se formeaza mai multe stele. Unele mai mari altele ceva mai mici. Pina aici nimic curios.Mai departe ce zic ei? Stele ca steaua noastra spun ca se transforma intr-o giganta rosie.Bla bla povesti acceptate, nimic deosebi.Au vazut ei ca acele stele mari siau epuziat rapid combustibilul si au ramas batrine slabite povesti.Astelante mai mici cum este si soarele nostru se transforma in gigante rosii si ups acum vine chestiunea interesanta nu au in jurul lor mai nici o planeta.Cel putin asa sustin unia sau noile teorii.Ei explica ceva in genul urmator.O stea care devine giganta rosie devine canibala si maninca planetele din system.Zic ei ca atunci cind ea devine giganta rosie se umfla in pene, ii creste volumul mult rau de tot si normal ca de aia ii si spune giganta rosie si capata ATENTIE capata o gravitatie uriasa care atrage toate planetele si le consuma.Intrebarea mea daca cumva stii este cum este posibil asa ceva? Ma gindesc ca o stea cind se formeaza are o masa da? Gravitatie ei este data de masa ei nu de volum.Atunci cum naiba cind deja ea este pe copca, sia consumat marea parte din materie deci are o masa mult mai mica decit avea initial este posibil sa-i creasca gravitatia? Pai in cazul asta ei ce fac anuleaza teoria conforma careia gravitatia este data de masa sau cum? Ai o explicatie sau idee cumva? Am citit asta ceva de curind.Iti si pot arata unde daca nu ai auzit.
ρ=m/v de aici daca scoatem masa rezulta m=ρv. Deci gravitatia variaza in functie de masa Stelei, dar masa la randul ei variaza in functie de densitatea inmultita cu volumul acesteia. Atunci cand volumul creste, creste si masa si implicit forta cu care corpul atrage alte corpuri cu masa.
Eu stiam ca steaua practic creste atat de mult in dimensiuni incat inghite aproape tot sistemul solar, nefiind nevoie de gravitatia acesteia.
Stelele pitice daca nu ma insel sunt ramasitele unei supernove dupa ce au explodat, ceea ce inseamna ca este nucleul sau miezul vechii stele.De aceea atractia gravitationala este mult mai mare.