anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Stiinta si filosofia sunt strans legate intre ele. De fapt, pana pe la anii 1700 oamenii nici nu faceau distinctie intre una si cealalta. Atat stiinta cat si filosofia cauta sa cunoasca principii fundamentale. Atat una cat si cealalta incearca sa fie sistematice in investigatiile pe care le fac. Dar stiinta cauta sa obtina cunostinta in cate un domeniu specific, in timp ce filosofia se concentreaza asupra legilor si structurii intregii realitati. Despre stiinta nu are rost sa zic ceva acum, pentru ca toata lumea o pretuieste si o indrageste (sau cel putin ar trebui). Parerea mea este, insa, ca nici filosofia nu ar trebui subestimata. In lumea complicata in care traim, as zice ca valoarea filosofiei este chiar una destul de mare. Multi oameni nu au un fundament real; sau un set de credinte. Filosofia poate oferi un cadru, intemeiat pe anumite valori, in care sa poata omul sa gandeasca. Un stoic, de exemplu, incearca sa fie incontinuu stapan pe emotiile lui. Un epicurean cauta fericirea in placeri. Un rationalist vrea sa obtina cunostinta prin intermediul ratiunii samd. Incepand cu Rene Descartes, filosofia a facut o "cotitura" radicala. Si apoi, avem filosofi moderni care, fiecare are cate ceva de valoare sa ne comunice. (Am zis ca nu mai scriu mult, dar ma ia totusi valul).
Care e parerea voastra referitor la valoarea filosofiei raportata la zilele in care traim?

Răspuns Câştigător
| Dmonik a răspuns:

Surprinzator, dar chiar citesc! Si unii chiar cu mare placere. Nu sunt o generatie atat de decadenta pe cat ar vrea maturii sa ii declare.
Atata timp cat exista oameni care isi pun intrebari, totul este pe calea cea buna!

9 răspunsuri:
| Dmonik a răspuns:

Cu siguranta ca preocuparile in domeniu au ramas aceleasi, indiferent de vremuri, pentru specialisti.
Dar nu stim la ce anume se refera intrebarea: la dimensiunea fenomenului, la starea filosofiei in spatiul romanesc actual sau la preocuparile nostre care sunt din ce in ce mai legate de materialitate, de ce e "pipaibil"...

| sabin89 a răspuns (pentru Dmonik):

Intrebarea este mai generala. Daca mai pun oamenii in ziua de azi pret pe filosofie; sau stiinta e totul, iar filosfia nimic. Mai citesc tinerii de azi scrieri filosofice (Bertrand Russell, Camus, Hume, Locke... )?

| sabin89 a răspuns (pentru Dmonik):

Bine ar fi sa fie asa!

| Dmonik a răspuns (pentru sabin89):

Surprinzator, dar chiar citesc! Si unii chiar cu mare placere. Nu sunt o generatie atat de decadenta pe cat ar vrea maturii sa ii declare.
Atata timp cat exista oameni care isi pun intrebari, totul este pe calea cea buna!

| Dmonik a răspuns:

Chiar si perioada comunista, cand conditiile de exprimare libera erau..inexistente, filosofia romaneasca a dainuit.

| doctorandus a răspuns:

Stoicii nu cautau amutirea emotiilor, ci doar a le lasa sa se manifeste fara a le mai turna gaz pe foc prin judecati eronate ale ratiunii. Epicureii nu doreau numai placeri, ci o viata linistita si cumpatata, in care sa se poata bucura de ea alaturi de prieteni de incredere.

| sabin89 a răspuns (pentru doctorandus):

Multumesc, doctorandus, pentru completari. Era de asteptat, din moment ce ai studiat filosofia (parca asa am inteles) sa cunosti mai multe detalii.

| suffarstar a răspuns:

Mie imi plac foarte mult filosofiile orientale. Pentru mine filosofie este reflectie, autocunoastere, luciditate.

| OmulDeStiinta1986 a răspuns:

De multe ori filosofia e frecare de menta. dar o parte din ea (partea aplicata) e foarte folositoare.

| sabin89 a răspuns (pentru OmulDeStiinta1986):

De putine ori e frecare de menta - cred ca asa era mai corect, in loc de "de multe ori". Vezi ceva frecare de menta in filosofia lui Bertrand Russell? ca sa dau numai un exemplu.