| DonEduardo a întrebat:

Suntem invatati ca epoca moderna timpurie(mijlocul spre sfarsitul secolului XV-1789) a fost ovreme a progresului, cu Umanism, Revolutie Stiintifica si Iluminism si trezire din intunericul Evului Mediu. Totusi, din cauza metalelor aduse din Americi, a aparut inflatie si standardul de viata al taranilor a scazut semnificativ in Vestul Europei in aceasta perioada. In Anglia, in timpul secolelor 16 si 17, are loc o privatizare a pamanturilor, lasand multi tarani fara nimic. de-asemenea, in eceasta perioada incepe sa se dezvolte in Anglia o vilificare intensa a saraciei. De la sfarsitul secolului XVII pana la inceputul secolului XIX, in Anglia creste numarul infractiunilor pedepsibile cu moartea de la 50 la 250. Majoritatea acestor infractiuni erau despre proprietatea privata. ce insemna asta in practica era ca tentative de a omori pe cineva ajunsese o contraventie minora, pe cand daca aveai 11 ani si distrugeai un tufis decorativ te astepta o sfoara in jurul gatului. In Evul Mediu, in Eurasia, sclavia pe fata a scazut semnificativ aproape peste tot. totusi, europenii au reintrodus-o intr-o forma extrem de brutala in Americi. Statutul femeii, extrem de departe de ideala in Evul Mediu, s-a inrautatit semnificativ in aceasta perioada. Nebunia cu vrajitoarele nu este nici ea o chestie medievala, ci o manie a secolelor 16 si 17. in Centrul si Estul Europei, in secolul XV se introduce iobagia intr-o forma mult mai nasoala decat cea clasica medievala vest europeana. Inteleg faptul ca tarile ortodoxe erau vai de capul lor, dar Polonia l-a avut pe Copernic, Germania pe Leibniz s-a.m.d. De ce se intampla toate astea cand ar trebui sa avem progresi si sa iesim din intuneric?

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

In intuneric traim inca de pe vremea antica.
S-a schimbat doar denumirea exploatarii interumane si anumite metode "vizualizate".
In epoca antica, s-a practicat "sclavagismul", urmat de "feudalism", pana la actuala "democratie".
In fiecare forma, averile s-au mostenit si s-au acumulat, iar cei care au produs bogatiile au fost cei care au muncit pentru cei bogati.
Aparent, poporul a fost (si este) "exploatat" de cei bogati.
In fiecare oranduire, bogatii a trebuit sa asigure traiul poporului, pentru a avea muncitori care produc (in fiecare epoca, bogatasii au fost obligati si prin legi, la nivelul minim de trai care sa fie asigurat de ei subordonatilor).
Nici in ziua de azi nu s-a modificat mult social: muncitorilor li se asigura un salar pentru existenta, dar din care foarte putini se pot imbogati.

| DonEduardo explică (pentru Bula):

Prietene, tu nu ai citit ce am scris? Te rog, lasă istoriografia ceaușista. Sclavia(și ma refer aici la sclavie reala, pe fata) a fost cât se poate de legala în Imperiile Coloniale, în Tarile Romane și în SUA pana în sec XIX.

| Bula a răspuns (pentru DonEduardo):

Tu nu ai inteles, ce am scris.
Cu salariile de subzistenta si in ziua de azi suntem (un fel de) sclavi, dar cu alta denumire.

| sabin89 a răspuns:

Păi, cam în tot și în toate ne întâlnim cu avantaje și dezavantaje. Energia nucleară ne-a adus mari avantaje - o sursă importantă de energie electrică. Dar ne-a adus și mari dezavantaje: trăim cu frica-n sân de un posibil război nuclear. Digitalizarea e sublimă, dacă putem spune așa. Găsim informația la un simplu click. Are și dezavantaje? Sigur. Copiii, începând de pe la 2-3 ani, stau toată ziulica cu ochii pe ecran și cu mâinile pe butoane. Unde e copilăria? Viața se transformă încet-încet din reală în virtuală. E bine așa? Ca să nu mai spun că a făcut posibile războaiele hibride și fraudările de alegeri. Lista poate continua. La fel este și cu cele menționate de tine - industrializarea și celelalte. Nu mai spun de avantajele și dezavantajele lor, pentru că deja le-ai arătat tu. Viața însăși este supusă acestui paradox. E frumoasă, o privim ca pe un dar, însă uite câte boli fizice și mentale sunt în lume; și câtă sărăcie în unele locuri; și câte războaie. Dar, poate cel mai rău lucru este că trebuie să și murim. Trăim un interval de timp minuscul, în raport cu vârsta universului, și apoi murim. Lăsăm totul baltă și coborâm într-un loc cu întuneric beznă. Treabă e asta?
De ce se întâmplă toate astea? Poate s-a strecurat o greșeală în proiectul inițial? Nu știu, am spus poate.

| doctorandus a răspuns:

Pentru ca istoria nu e determinista sau lineara. Iar progresul continuu al omenirii e in mare parte un mit.

| StrongHeart a răspuns:

Sunt aceeasi oameni care au condus lumea dintotdeauna, familii foarte puternice ce au o avere atat de mare incat controleaza guverne, finanteaza razboaie, detin banci private, banci federale, detin mijloacele de productie si asa mai departe.
Nu e nicio teoria a conspiratiei, se poate verifica cine face mutarile pe tabla de sah a planetei.