Raspunsul este:nu, nu sunem totuna cu mintea noastra.Identificandu-ne cu ea, pierdem bogatia din noi, comoara ascunsa in interiorul fiintei noastre, devenim cersetori. mintea foloseste strategii pentru pierderea clipei de acum.Eckhart Toĺle spunea in "Puterea prezentului"ca"constiinta este calea eliberarii de durere,de corpul durere". Subconstientul este o magazie in care ne depozitam gandurile,sentimentele, experientele.El alimenteaza cu informatii constientul. Daca poate el raspunde la toate aceste intrebari? Poate, insa pentru a primi raspunsul, constientul trebuie sa fie eliberat se toate gandurile ce-l identifica cu eu-ul fals, cu corpul durere.
Observatorul neutral al oricarei manifestari ale psihicului/mintii/constientei noastre este instrumentul adevaratei noastre identitati, care poate fi cunoscuta de catre mental exclusiv prin depistarea si demiterea treptata a tot ceea ce NU suntem cu adevarat.
Tu nu te poti Vedea/Cunoaste pe tine insuti, deoarece tu esti ceea ce Vede/Cunoaste. Ochiul nu se poate vedea pe sine insusi, insa el este ceea ce face vederea posibila. Similar, adevarata noastra identitate este acel "ceva" ce face Observatia/Constienta/Gandirea/Inteligenta posibila, deoarece existenta ta este posibila chiar si in absenta gandirii (meditatie, intoxicatie), si este posibila chiar si in absenta memoriei si a constientei (somn non-REM). Nu doar ca nu suntem mintea/creierul nostru, ci nu suntem nici macar constienta noastra, suntem "principiul" care face posibila inclusiv existenta constientei/inconstientei, "ecranul" pentru constienta/inconstienta daca vrei.
Mersi de raspuns, cum putem "demite treptat " ceea ce nu suntem cu adevarat?
Prin indelungata si perseverenta investigare cu ajutorul intrebarii "Cine este eul?" si a adevarului faptului ca ceea ce este efemer si schimbator nu te poate conduce spre adevar, ci doar punctul in raport cu care tot ceea ce este efemer se schimba (inclusiv mintea/constienta) poate face asta. Puncte de start sunt foarte multe... meditatie, stiinta, yoga, veda, plante si droguri, advaita, filozofie, introspectie, psihologie/neurostiinte, post si rugaciune, religii, orice "domeniu" care are tangenta cu intrebarile fundamentale poate fi folosit, in functie de afinitatile si inclinatiile individului. Retete nu exista, importanta este doar perseverenta si folosirea a unuia dintre aceste "domenii" pentru a axa mintea/inteligenta si energia ei strict pe intrebarile fundamentale si Adevar. Mai departe, doar perseverenta, consecventa si dedicarea in aceasta munca individuala conteaza. Adevarul absolut nu e transmisibil, el trebuie descoperit individual de catre fiecare in parte. Este simplu, lipsit de orice complexitate, insa suficient de puternic incat sa anihileze inclusiv moartea si ideea de moarte.
O explicatie magistrala a fost data de mine aici:
http://www.tpu.ro/......e-explica/
Adevarul e ca creierul nostru suntem noi,el ne mentine in viata,el ne da constinta,el ne dicteaza viata,pana la urma ce e creierul nostru oare are o constinta propie nu stiu,ceea ce stiu e ca multe actiuni ale lui sunt ascunse si tot ce traim este cum vrea el, este incredibila constinta umana faptul ca stim ca existam,ca iubim,ca simtim este ceva ce nimic nu poate explica creierul uman,corpul fara creier nu poate exista toate functiile sunt controlate de creier incredibil el monotoriseaza totul,intrebarea ta este buna,nu poti compara o masinare produsa de om cu ceva incredibil de complex cum e creierul,cea cene face constienti nu se stie fi sigur ca omul nu poate face asa ceva,subconstientul uman este poarta spre minte, in vise putem sa intram in acea lume, cine spune ca visele sunt nimic e prost, visele sunt incredibile, de fapt marile inventi au aparut in vise apoi use in practica in realitate
Un mecanism nu poate deveni constient de sine insusi.
Nu cred ca putem creea o constiinta.
Nu suntem numai minte. Suntem si trup. Majoritatea judeca cartea si dupa coperta, deci cam asta e. Acum mintea ne defineste cel mai bine practic si mintea ne da posibilitatea sa facem niste alegeri, rationale, care ne definesc ca persoane. Aceste alegeri sunt facute si pe baza unor factori externi, care se diferentiaza de la individ la individ. Inca un motiv sa afirmam ca nu suntem mintea noastra.
Pentru ca imi place sa ma ocup de flori, imi cam ocup mintea cu ele. Am una care pentru ca o duce bine, a facut niste frunze imense pe care a inceput sa le lase in jos ca cele noi sa aiba lumina si desi nu erau deloc galbene, m-am gandit sa le tai, apoi ma gandeam ca daca ii fac rau, sau daca o doare ; ma tot gandeam de ceva timp ca daca plantele ar avea constiinta, unde ar fi, in frunze, flori, tulpina sau radacina, am ajuns la concluzia ca in radacina, tuplina, frunzele si florile sunt doar mijloace prin care isi asigura supravietuirea (reproducerea e o forma de supravietuire), cam asa e cu noi, corpul e cel cu ajutorul caruia creierul isi asigura supravietuirea. Pana aici e logic, dar si creierul e cum e tot pentru supravietuire, ar putea fix inversul ideii mele, corpul a dezvoltat creier pentru a supravietui, daaar creierul consuma 20% din resursele corpului, plus ca el si inima sunt cele mai protejate organe, ar fi cam culmea sa iti creezi ceva care sa te ajute si cand apare vreo problema sa te sacrifici pe tine, celalalt murind in lipsa ta. Ce imbarligatura. Ma gandesc ca o fi ceva chestie prin creier, pe care inca n-am gasit-o, care a dezvoltat corpul si in functie de nevoile lui a dezvoltat creierul pe care il cunoastem. Meduzele cica n-ar avea creier, dar nu sunt deloc proaste, trebuie sa fie ceva pe care inca nu l-am gasit. A, da, si despre constiinta; e doar o modalitate de a asigura supravietuirea, cum probabil ai dedus de mai sus.
WOW!
Plantele au constinta, asta sa descoperit in franta, sau studiat 3 culturi de vii, la prima canta mozart, la a doua muzica lenta, la a treia nimic, s-a dovedit ca productia era mai mare la alea 2, cum nu stiu, ba chiar au studiat mai multe daca raspund electric cand le vede cineva sau atinge, eu n-am fost acolo, asta am vazut in documentar, dar e ciudat
Raspunsul se cauta de milenii. Primul om care mi-a placut prin raspunsul sau a fost C.G.JUNG.Caci a facut afirmatia ca, exista o constiinta colectiva, a si definit-o cumva, in sensul reverberarii creerelor.A avut si cateva dovezi in studiile lui. Apoi a mai fost Eric Fromm, cunoscut si el in lumea celor care afirmau si dovedeau asa numita țexistenta colectivaț, a se vedea oile, revolutiile si simtul colectiv al pericolelor (ma refer la oameni, totusi). Subconstientul, poate, intr-o masura sa fie o constiinta colectiva sau sa fie indrumat de acest concept.
Mintea ta este asemenea unui computer foarte avansat. de fapt chiar este un computer biologic foarte avansat. dar tu nu esti mintea, motiv pentru care uneori, cand esti calm, detasat si centrat in propria fiinta poti sa observi activitatea mintii, a gandurilor mai exact. aceeasta observare este fructul constiintei, adica tu. tu esti constiinta. doar atat. mintea nu poate observa constiinta la fel cum un calculator nu poate fi constient de utilizatorul sau insa utilizatorul poate deveni din cand in cand constient ca foloseste un calculator.
ti-ar fi de folos sa practici yoga. ai nevoie de un instructor care sa te ghideze pentru a ajunge sa intelegi cine esti. iti recomand sa nu mai pierzi vremea aiurea caci mintea naste o noua intrebare deindata ce a gasit un raspuns si va continua asa pe toata durata vietii. noi am mai discutat putin despre una alta. fa-te serios, timpul este scurt. renunta la muzica rock, alcool si tigari daca te afli in aceasta situatie. urmeaza o cale spirituala. nu te ajuta cartile si articolele de pe internet. sunt produsul altor minti. filosofii...omul nu poate crea constiinta. omul este incarnarea constiintei, a sinelui, care esti tu. constiinta este vesnica.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns! Ca sa practic yoga am nevoie de un maestru,intr-adevar. Sujnt constient ca batalia rationamentelor nu este benefica pentru o linistire a mintii,o pace interioara. In realitate sunt in cautare sincera de raspunsuri,pe astea le pot gasi in interior,dar nu stiu cum sa intru acolo. Am incercat prin meditatie,semne incurajatoare sunt,dar nu se poate intampla peste noapte. Eu ascult rock,dar nu mi se pare daunator,probabil te refereai la cel violent. Nu am vicii,am ajuns la concluzia ca trebuie sa renunt si la carne,ma simt mult mai bine cu vegetale,dar nu prea sunt convins cu rock-ul,eu ascult rock lent,oricum nu ma identific cu astea. Doresc trezirea spirituala,desi am impresia ca nu am inceput serios,ca poate e o alta capacana a mintii de a evada din realitate,am descoperit ca unii "invatatori" de pe internet sunt profitori iar oamenii autentici, intr-adevar nu-i gasesc pe net, dar atunci unde si cum? Imi doresc sa stiu cu adevarat cine sunt, sa experimentez, nu sa ma bazez pe credinte sau pe experientele altora.
Tu vrei sa intri inauntru? esti deja acolo. unde mai vrei sa intri. existenta ta are loc dintotdeauna "inauntru, in interior". nu exista nicaieri unde trebuie sa ajungi, esti deja acolo. trebuie doar sa imbunatatesti felul tau de a fi, de a te raporta la altii si la tine insati, de a schimba ce este vechi si nefolositor, performantele.
omul este ca un fluviu, mereu in miscare, mereu in schimbare. la suprafata pare la fel, in interior este mereu in schimbare, alti pesti, alta apa, alta forma a malului imperceptibil schimbata, alte frunze plutind pe suprafata lui.
mintea insa este ca o pagina de facebook, traieste din amintiri si vrea sa fie acele poze ale fluviului care a fost luate odata, in trecut. e mintea ta care vrea ceva ce va avea loc in viitor sau a avut loc in trecut. esti doar tu cel care poate exista doar acum, in prezent. deja traiesti in prezent insa mintea lucreaza incontinuu. muzica rock, pop, disco stimuleaza mintea, o agita, o rascoleste. doar muzica de meditatie, calmeaza, linisteste mintea si atunci cand inceteaza sa mai bolboroseasca poti sa observi cine esti tu. constiinta. nimic fizic, nimic perceptibil, nimic ce poate fi analizat, nimic ce poate fi dovedit.
nu mai intreba de ce. pentru ca deja te-ai identificat cu mintea ta cand intrebi de ce sa nu asculti rock ca doar iti place, nu are nimic rau. insa nu vezi ca gasesti scuze.
maestrul spiritual nu este un bunicut bland si iubitor asa cum il viseaza toti cei care se afla in cautarea ocelarilor care sunt deja pe nas. maestrul spiritual este intotdeauna fals, profitor, incomod. nu este autentic pentru ca e mintea ta care cauta siguranta, liniste. corpul sesizeaza pericolul, mintea se agita, teama de anihilare a ego-ului apare. constiinta nu se teme de moarte, este vesnica, nu poate fi anihilata, a existat si va exista pe veci, acum, in prezent. nu are memorie, perceptii. ea nu se teme de maestrii falsi pentru ca toti sunt autentici in realitate. doar ca nu sunt cum am vrea noi
in yoga sutra scrie ca tu iti esti propriu maestru spiritual atunci cand ai reusit sa descoperi cine esti. pana atunci ai nevoie de un maestru exterior care sa te ghideze pana vei descoperi cine esti. o persoana care nu mai cade prada actiunii celor cinci simturi este un maestru.
vrei sa faci ceva, sa cunosti, cere, nu vrei...stai si asculta rock. sa vedem cum te vor ajuta prietenii pe care ti i-ai facut cu ajutorul acestor gusturi comune. (iata unul dintre motivele pentru care nu e buna aceasta muzica in special)
schimba-ti gusturile si se va schimba si mediul inconjurator. cauta gusturile potrivite si vei intalni oamenii de care ai nevoie.
accepta-i pe cei de care ai nevoie si te vei transforma.
vrei sa gasesti un maestru? cauta-l. eu iti ofer un citat de-a lui: "un gram de practica face cat tone de teorie". tu decide ce vrei sa faci. daca tii minte ti-am dat deja o tehnica, cea cu ceasul. eu o cunosc de ma maestrul meu. am practicat-o. este gramul de practica. pot scrie zece romane doar despre aceasta tehnica de revelare a sinelui acum. face cat tone de teorie. tu cat de mult ai practicat-o? deloc. iti spun eu dupa cat de mult ti-ai schimbat intrebarile. eu am practicat-o un an incontinuu, in fiecare zi si am inteles.
tu ai ales galagia mintii intrebari, raspunsuri...hmmm, cauti raspunsuri? inca?
Cred ca ai dreptate cu muzica,intr-adevar,atunci cand asult muzica,imi este foarte greu sa imi mentin mintea rece,calma,am constat asta. Stiu ca teoria este inutila,e o tampenie,mintea cauta calea mai usoara,adica sa citeasca despre ceva decat sa traisca acel ceva. Ca sa stiu cine sunt, trebuie sa experimentez lucid, nu sa cred ce spun altii. Nu stiu de ce am postat intrebarea. Poate pentru ca mintea nu a invatat inca sa taca. Nu cred ca mi-ai dat vreo tehnica, noi am discutat decat in treacat, tu mi-ai spus despre o tehnica de vindecare e mintii prin schimbarea perceptiei asupra amintirilor. M-as bucura daca mi-ai prezenta tehnica ceasului. Nu caut intrebari. Vreau sa experimentez profunzimea fiintei mele.
Bun, nu-i nimic, atunci incearc-o:
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=4550&lang=RO
si aici ai si un ceas
http://misatv.ro/o-metoda-simpla-si-eficienta-de-revelare-sinelui-suprem/
poti face si setari pentru anumite preferinte. dai cu mouse-ul peste ceas, intri la setari si deselectezi secundar continuu, apoi iesi din setari si apesi ocupa tot ecranul.
tot pe acest site (ultimul link) gasesti multe conferinte, unele vor fi live si ai putea sa le urmaresti la ora respectiva, altele sunt inregistrari. asculta-le pe cele care-ti trezesc interesul daca vrei.
Iti multumesc!
AvalohAlyn întreabă: