Cine a zis ca trebuie urmat? Fara cercetare ne-am intoarce la epoca de piatra, fara cercetare omenirea nu va evolua!
Aceasta vorba, citat, indemn etc. nu exista in Sf.Scriptura si de aceea nu vad de ce ar trebui sa ne intereseze el.Nimeni din oamenii religiosi nu spune asta, citatul nu se gaseste in Biblie.Aceasta vorba este inventata de un om simplu probabil nicidecum de un invatat al teologiei, un Sfant sau altceva.
@AlanTigergerid
Ai dreptate, partial. Nu face parte din Sfanta Scriptura, e o maxima a unui scriitor anticrestin, din secolul 2.
In niciun caz! Pai, ce mama naibii? Chiar tin capul ala pe umeri doar ca sa nu-mi ploua-n gat?
Dictonul asta e inventat de biserica numai pentru a controla cat mai bine mintile bigotilor, ale celor carora le e frica sa gandeasca, sa-si foloseasca inteligenta, multa-putina, cata le-a fost data, ale celor care se tem sa aiba pareri, opinii.
"Cuget, deci exist" spunea Descartes inca din secolul XVII. Deci...
Eu personal nu sunt de acord. Daca cineva ti-ar spune ca are casa construita deasupra unei mine de aur, tu l-ai crede pana nu ai vedea cu ochii tai? (un exemplu)
Dictonul ii apartine lui Celsus si a fost emis de catre el in secolul al II-lea tocmai ca un atac asupra crestinismului. Il urmeaza mai multi decat isi dau seama, @ichim, nu ne referim doar la cercetarea stiintifica, aia care trebuie' lasata pe mana oamenilor cu cap, ne referim la toti oamenii. Cu ce participi tu la evolutia omenirii prin cercetare? Destul de clar imi e ce inteleg unii prin verbul 'a cerceta'.
Eu mai stiu unul -
Nu cerceta aceste legi,
Caci esti nebun de le-ntelegi.
In principiu nimeni nu le stie pe toate iar ceeace nu stii nu doare. Poate ca este bine sa ramana si lucruri "necercetate"
Ignoranta e radacina multor prostii pe care le facem in viata. dictonul citat prindea in evul mediu, cand biserica, desi corupta din toate punctele de vedere, controla, mai ceva decat securitatea lui Ceausescu, pana si gandurile oamenilor. Orice abatere de la dogma(care era o prostie)era pedepsita prin tot felul de torturi si ardere pe rug.Stiinta,artele,filosofia,totul trebuia sa corespunda dogmelor. Ceece ce a facut ca religia crestina sa se divizeze. Evident, nu se promova crestinismul de catre biserica majoritara,
ci crezul bisericii.Crestinismul autentic a fost pastrat din generatie in ceneratie de milioanele de martiri care, cu pretul vietii lor, nu s-au conformat acestui dicton.Asa se procedeaza si azi, la o scara mai mica.Cati nu cred orbeste ce le spune popa la biserica? Si multi nici macar nu stiu ce cred.Biblia spune ca putem muri din lipsa de cunostinta. Dumnezeu nu vrea sa fim ignoranti si sa credem orbeste orice.In orice domeniu, nu numai religios, cercetarea este motorul progresului.La nivel national, astazi, in tara noastra nu i se mai acorda importanta, iar rezultatul este realitatea prosta pe care o traim.
Nu sunt de acord, inseamna regres, incredere oarba si dezamagire. Nu te nasti ca sa astepti moartea si sa ajungi in Rai, te nasti pentru a te bucura de viata si pentru a-ti ajuta semenii. In Biblie acest dicton apare sub nenumarate forme "fericiti cei saraci cu duhul ca aceia vor mosteni Pamantul" - are acelasi inteles. Se opune lui Lucifer, care este aducatorul de lumina, de cunoastere. Pentru ca si-a dat seama de adevarata natura a omului a fost izgonit din Rai, pentru ca a cercetat.
Nu. nu cred ca trebuie urmat. dar iau in seama si ce a spus Iisus Hristos lui Toma necredinciosul.fiindca ai vazut, ai crezut. ferice de cel ce nu a vazut si a crezut.ridica-te Toma si fii credincios, nu necredincios.sunt chestii care nu le pot crede oricum, numai din auzite. dar cele legate de mantuirea oamenilor, a sufletelor, le cred fara sa am nevoie de dovezi.cat e speranta si cat credinta nu as putea spune.asta tine de cercetarea mea personala.
In mare parte... nu sunt de acord.Insa eu nu ma bazez pe cercetarile oamenilor de stiinta din ziua de azi.Pentru ca daca as crede ce spun oamenii de stiinta, ar trebui sa nu mai cred in Dumnezeu.
Dictonul nu este unul bun, si vreau sa dau un exemplu(sper sa nu se supere nimeni):oamenii tin duminica de atata timp.Insa eu mi-as pune intrebarea:trebuie sa tin duminica sau o alta zi? Asa ca as cerceta pentru a afla adevarul.Si nu am de ce sa cred fara dovezi, pentru ca daca eu cred ca asa spune cineva, atunci eu merg ca un om legat la ochi care merge dupa ghidarea altora, si fie ca le place, fie ca nu, ei merg inainte.Asa ca eu spun:Cerceteaza si apoi urmeaza.
Nicaieri in Biblie nu scrie asa ceva. Acesta expresie a fost folosita de catre filosoful pagan Celsus care ii acuza pe predicatorii creştini ca ar fi folosit-o, pentru convingerea celor simpli de a trece la creştinism.
Eu consider aceasta afirmatie ca o piedica adusa libertatii omului de a descoperi Adevarul.
E bine ca a venit unul Albert Einstein si a spus: " Sa nu te opresti niciodata din a-ti pune intrebari (a cerceta), curiozitatea sta la baza existentei."
Cred ca altfel nu se poate.
Asolut impotriva. E doar o acuzatie pe care cei care nu accepta crestinismul sustin ca ar fi parerea crestinismului.
Nu sunt de acord. Trebuie sa fii tampit sa crezi fara sa cercetezi. Dar oare cel care te indeamna sa crezi fara sa cercetezi, a cercetat la randul sau problema respectiva? Pentru ca necercetand-o, nu are dreptul moral sa iti dea tie sfaturi, iar daca a cercetat-o inseamna ca si-a incalcat propriul principiu.
" 1Tesaloniceni 5, 21 21. Ci cercetati toate lucrurile, si pãstrati ce este bun." In Biblie suntem indemnati sa cercetam asa ca acest dicton este "doar pentru atei".
Nu stiu cine a inventat acest dicton, cert este faptul ca in biblie nu scrie asa ceva, ba dimpotriva, scrie, cerceteaza. Am fost la o slujba religioasa la o biserica adventista unde intamplator preotul a abordat aceasta tema. Si el spunea ca acest dicton nu trebuie urmat.Omul trebuie sa cerceteze pentru a cunoaste in ce si de ce crede.
Sa crezi fara a cerceta, e ca si cum ai manca fara sa gusti, daca dumnezeu ne lasa darul gustului, as zice sa si cercetam
Pt ca cercetarea ne trage in jos si pierdem timp.In loc sa credem direct si sa trecem la urmatorul nivel, noi sapam ca sa ajungem la acelasi nivel, nivelul initial.
@PIAC
Biserica nu spune "crede si nu cerceta!" Dar, daca ai fi cercetat putin, ai fi aflat asta si ai fi trecut de la nivelul ignorantei la cel urmator.
HepHap ai ascultati tu toti preotii sa vezi ce zic? Habar n-ai nu te mai antepronunta.
@PIAC
Doar un preot care nu are studii fundamentate de teologie poate sa apeleze la un dicton anticrestin. Cerceteaza, si vei constata asta.
LisaJulie întreabă: