Daca A DECIDE precede pe A FACE in oricare dintre faptele noastre inseamna ca vointa precede fapta, ca raul sau binele devin optiuni, ca omul se afla in fata liberului arbitru. Dincolo de aceasta insa, putem intelege ca exista oameni inclinati din fire spre bunatate, mila, altruism si oameni carora le lipsesc toate aceste calitati sau macar unele dintre ele. Daca primii fac binele fiindca asa le este natura ceilalti il fac pot face din convingere, ei aleg constient sa il faca. Spun toate acestea pornind de la ideea lui Kant, despre care am mai vorbit si cu alte prilejuri, precum ca cea mai importanta in atitudinea omului este Vointa Buna; si filosoful atribuie o valoare morala mai mare Binelui savarsit de catre cineva care alege sa faca binele in lipsa inclinarii sale native spre bine. Un om bun de la natura face usor bine:un generos se poate desprinde firesc de bunuri agonisite, un altruist sare in ajutorul cuiva uneori sfidand propriul instinct de supravietuire; in acelasi timp, banutul de care, tremurand, se lipseste un zgarcit, mic ca voloare materiala are o mare valoare morala fiindca convingerea ce alege invinge natura. Vreau sa spun, deci:unui om bun nu-i este greu sa faca binele, dar unui om care nu este bun de la natura dar alege sa il faca, nu ii este usor; de aceea gestul sau capata o valoare morala mai mare.Presupun si ca savarsirea raului este o chestiune de alegere si un om rau de la natura va face cu usurinta lucruri rele, iar un om bun nu le va face sau le va savarsi cu strangere de inima, fiindca sunt si lucruri numite"rau necesar"( o minciuna ce ocroteste poate fi unul dintre ele).
;
Sunt total de acord.Mereu spun ca cei ce fac rau, daca am ocazia ca e usor sa faci rau foarte usor, nu iti trebuie deloc efort si daruire dar mai greu e sa faci bine, sa ajuti un suflet, fiindca iti trebuie iubire, daruire, efort si bunatate.
A face un lucru bun inseamna din start sa nu mai fii tu prioritar. Inseamna ca sacrifici timp, emotii si chiar sanatate cu simplul scop de a realiza ceva pozitiv. Cand tu faci un bine, de cele mai multe ori nu exista cineva care sa iti ia locul in ce priveste siguranta ta. Esti vulnerabil. E ca si cum ai incasa un glont pentru un altul. De asta si lucrurile bune cer pasiune si devotament pentru dreptate, adevar si iubire. Am putea spune ca omul care face un lucru bun este pelerina de ploaie care sustine dezmatul nepasator al ploii in locul nostru.
In ce priveste omul care face un lucru rau, trebuie precizat ca nu trebuie sa il privim doar ca pe cel care nu face un lucru bun. Inainte de toate, pe langa faptul ca indreapta gloante spre unii, are si puterea nemiloasa de a te convinge sa vrei sa fii gazda lor.
A face un lucru rau inseamna sa ramai la stadiul de primitiv. Nimic mai simplu. A face bine inseamna sa imprumuti stadiul acesta altora si sa incerci apoi sa te faci disparut.
Nu, nu sunt de acord, a face un lucru rau e mult mai greu decat un lucru bun din mai multe motive. E ca la sah si trebuie sa calculezi si miscarile pe care le va face celalalt, in functie de cele pe care le faci tu, consumul nervos este mai mare, pot aparea factori neprevazuti si basca sa mai ai si capacitatea de a nu dezvolta sentimente de vinovatie, iar asta mi se pare cumplit de greu.
Nu cred ca e mai greu sa faci un lucru rau decat unul bun,
ci e mai greu ce urmeaza dupa aceea: sa traiesti cu constiinta a ceea ce ai facut, cu remuscarile si temerile ca ai ucis "ceva", pe cineva...sau ca tocmai poate ai naruit un vis, o speranta...
Daca doresti sa faci ceva cu adevarat nu conteaza ca e de bine sau de rau. Pare mai usor de facut raul din cauza subconstientului care ne tine permanent aprinse (fara ca noi sa ne dam seama) circuitele alea atavice cu lupta pentru existenta : orice seaman ranit sau eliminat reprezinta o cantitate de resurse de existenta ramasa in plus. Prin resurse de existenta poti intelege ce vrei.
Ce filozofia naibii. sigur ca e mai usor, ce atata vorbarie. de unde concluzia? din viata, din experienta. ce, poporul roman a fost prost cand a scos-o pe aia cu "un rau se face usor".
pai daca e valabil "fa bine sa-ti auzi rau", nu-i clar ca e mai convenabil sa faci rau, ca oricum te mananca toti de c...
De obicei pentru lucrurile ¨rele¨ nu e nevoie de f multa implicare pe cand a face o fapta buna te solicita pentru ca iti face placere probabil sa o faci si de acolo totul devine mai complicat si automat necesita mai mult timp
Sa faci un lucru rau nici nu-ti trebuie timp sa gandesti, sau sa te concentrezi. Metaforic vorbind, pur si simplu dai cu bota in balta si raul s-a produs. Iar pentru a face un lucrul bun, trebuie sa te gandesti cum sa-l faci mai bine pentru a fi si tu multumit si cei din jurul tau.
emanuellex întreabă:
madutza90 întreabă: