"Nimeni nu mișcă un deget să fie bine", așa spune fiecare și din cauza asta nu se schimbă nimic. Schimbarea ar trebui să înceapă cu fiecare dintre noi.
Patria mea e Anglia, imi apar tara prin puterea militara, sunt soldat profesionist SAS in momentul de fata - cetatean britanic (am renuntat la cetatenia romana), de bine nu am parasit RO - pacat ca sufera oameni nevinovati acolo, asa e sistemul la noi, nimeni nu misca un deget sa fie bine.
Cert e ca romanii sant pasionati de rautate, le place invidia si tot ce se intampla rau in viata altuia e bucurie pentru el.
Consider ca un patriot adevarat este un cetatean roman care locuieste in Romania, promoveaza Romania si se imbraca cu articole facute in Romania, as zice ca, chiar cu haine facute cu motive traditionale, isi achizitioneaza produse locale de la producatori Romani si isi respecta tara si pe restul cetatenilor iar daca nu e exagerat ceea ce spun, un patriot adevarat poate chiar isi achizitioneaza un bun la tara, sau un apartament intr-un bloc vechi ridicat de romani.
In viziunea mea, asta e un patriot in adevaratul sens al cuvantului.
Dar putem fi fiecare pe cat posibil patrioti pur si simplu respectandu-ne pe noi insine, pe ceilalti, si pe mediul inconjurator. Lucruri marunte... Incercam sa reciclam, aruncam mizeria la tomberon, nu ne bagam in fata altora, nu sarim la jigniri si certuri etc.
Iar despre mine strict, sunt patrioata intr-o masura, nu fac o obsesie in acest sens si nu utilizez doar produse romanesti.
Nu consider ca trebuie sa asteptam ca sa atingem o functie profesionala inalta ca sa aparam tara, repet ca si in comentariul anterior, prin lucruri marunte, facem de fapt multe.
Putem ignora treburile altor tari si stirile de non valoare si sa ne concentram pe noi si pe tara noastra mai mult.
Să luăm cazul ipotetic al unui român patriot care, în anumite împrejurări, pleacă în altă ţară - Anglia, să zicem. Se stabileşte acolo şi îşi ia cetăţenia. Acum e patriot englez. Cum vi se pare? Şi să ne mai imaginăm (chiar şi prin absurd) că se iscă un război între cele două ţări: Anglia vs România. Patriotul nostru, înrolat în armata britanică, este trimis într-o misiune şi bombardează un cartier dintr-un mare oraş. În cartierul respectiv, trăiau liniştiţi, între alţii, nişte rude de-ale lui, între care chiar un frate. Deci patriotul şi-a omorât fratele. Cum ar fi?
Patriotismul inseamna sa-ti aperi tara, interesele ei, valorile ei.
Pentru asta - in primul rand - trebuie alesi (la posturi de conducere si de decizie) oameni competenti cu raspundere. Posturile ar trebui ocupate strict prin concurs (real), testare psihica si clauza de raspundere materiala in contractul de munca (nu doar politic).
Consider ca, astfel s-ar ajunge muuuuult mai bine pentru toti cetatenii tarii.
Face sens cu raspunderea prin contract de munca dar nu tot cu ei ci cu noi, poporul, cei ce i-am desemnat sa ne duca la indeplinire dorintele noastre - inclusiv ale lor. Ei nu ar trebui remunerati mai mult decat noi. Conceptul in sine este prost ca dovada ca persistam in el de mii de ani si tot prost este. Sau din ce in ce mai prost.
N-as spune ca o ducem prost. Sunt tari /popoare care o duc mult mai prost decat noi (venitul lunar mediu fiind chiar sub 10 dolari), dar totusi sunt bucurosi de aspecte ale vietii, asemanator noua sau celor din tarile bogate.
Imi da tarcoale gandul ca este mai bine sa fii doar respectuos fata de locul in care traiesti si fata de locul de unde provii. Asta cu patriotismul incepe sa fie cam din floare-n floare. Mare parte din cei care au plecat arunca comentarii gen "asta-i Romanica" atunci cand se intorc. Cred ca un pic (mai mult) este si pe un fond psihic - incEarca sa-si confirme lor insisi ca au luat decizia corecta atunci cand au plecat.
Sa-i lasam pe ei si sa luam tara in care s-au dus: fiecare tara foarte dezvoltata, considerata de top si ravnita de mare parte a populatiei, a avut momente grele, perioade in care viata era foarte grea. Cred totusi ca este o evolutie oarecum normala cand ma uit prin istorie d.p.d.v. economic, social etc. O tara nu are cum sa se dezvolte de azi pe maine, nu are cum sa creasca salariile brusc, nu are cum sa faca anumite lucruri brusc. Sunt niste generatii care trebuie sa se duca, toata viata lor au vandut perele culese din pom sau laptele muls de la vaca. Nu poti compara puterea de cumparare a unui om de la tara cu cea a unui IT-ist, de exemplu. La fel cum nu poti plati pensii care sa se apropie de nivelul venitului pe care il are IT-stul. Deci nu poti face schimbari bruste, trebuie facute treptat pentru ca puterea de cumparare a unora este mult sub puterea de cumparare a altora. Toti trebuie sa traiasca. Dar sunt facute schimbari intr-un mod diferit fata de cum au fost cele din tarile dezvoltate. Parca as spune chiar ca suntem un fel de rasfatati ai Europei. Daca ne dam jos din copacul in care ne-am cocotat singuri de atatea pretentii, peste pretentii si vedem lucrurile asa cum se intampla... Nu multe tari au avut privilegiul de a fi copiii mai mici ai unor mari puteri. Ne sunt impuse lucruri, dar este normal sa fie asa. In fine, nu mai stiu ce ziceam. Pa!
Ma refeream la nivel de glob sau planeta sau cum vrei sa definim. Existenta noastra pe aceasta planeta ar trebui sa fie la acelasi nivel pentru toata lumea. Contributia mea ca individ ar trebui sa fie la acelasi nivel cu a ta. Si eu ar trebui sa am ce manca, bea, sa dorm sa ma incalzesc etc. si tu si george si si si. Necesitati de baza sigure si nu oferite ca si constrangere. Nu toata lumea isi doreste diamante de ex. dar faptul ca sunt intr-o cantitate limitata nu ar trebui sa creasca exponential. Pentru ca la baza tot omul sta. Eu nu sunt azi unul si maine doi sa imi trebuiasca mai mult.
Zici bine. Totusi, uneori, interesele si valorile se bat cap in cap. Se intampla si in Ro, la nivel mare, daca te uiti cu atentie. Ce aperi atunci si cum o faci?
Nu exista egalitate in lume, pe nici un plan.
Intre oameni, totdeauna au existat si voluntari, si lenesi, si profitori etc.
Nu știu cât de patriot sunt. Iubesc anumite aspecte legate de această țară. Ce nu iubesc e civilizația din prezent și neseriozitatea. Ce fac pentru țară? Încerc să îmi fac treaba și să fiu corect în ceea ce fac. Dacă toți ar face asta, nu ar mai trebui să luptăm pentru nu știu ce. Dacă aș lupta pentru țară? Mă îndoiesc. Mi-e greu să cred că o parte mare din oameni poate lupta pentru ceva în interesul acestei țări. Cred că lupta poate fi declanșată din alte interese meschine. Deci cam ăsta e modul meu de a fi „patriot".
Nu i-ai văzut pe bieții pensionari care au facturi de două ori mai mari decât pensia. Nu ai văzut știrile care în fiecare zi ne arată că trăim ca într-un vest sălbatic. Nu ai văzut spitalele care ard o dată la 2 luni și mizeria din ele. Nu ai văzut justiția care protejează infracțiunea. Dar nuuuu... Nu o ducem prost. De aceea la un moment dat aveam cel mai mare grad de migrație, doar după Siria.
Nu ar trebui sa ne mirăm că suntem asa, doar am trecut prin multe, comunism, acum normal ca gandim negativ. Toata chestia asta isi va reveni
Relativ la ceilalți, poporul fuge din țara asta ca dracul de tămâie. În puține părți se întâmplă așa ceva. Dacă încercăm să diminuăm aceste probleme pentru că la alții e situație de război și să ne mulțumim să își bată alții joc de noi că măcar noi nu suntem chiar așa, atunci asta e complicitate toxică. Pentru a rezolva problemele, întâi ele trebuie admise - nu să le tratăm ca pe o normalitate.
Poporul fuge pentru ca asa vrea el, la fel cum si dracul fuge ca asa vrea el (nu de tamaie). Nu isi bate nimeni joc de noi, noi insine ne batem joc de noi. Da, hai sa admitem problemele: de ce in Europa se dau doar joburi (85% din cazuri) de la un anumit nivel in jos pentru romani? De ce romanii care pleaca se complac in situatia asta (ma refer la cei cu studii superioare) si nu vor sa depuna eforturi pentru a merge mai sus? Chiar si acolo: nu vor sa-si echivaleze studiile, dau vina pe birocratie, ba chiari invoca rasismul etc, in cele din urma spun si ca "sa fie ospatar e ok pentru ei, leafa e buna, asta e tot ce conteza." Nu zic ca munca in sine nu este buna, orice munca si orice venit cinstit sunt in regula, dar de ce o spun cu DISPRET FATA DE ROMANIA? De ce nu recunosc ca este foarte greu sa o iei de la zero intr-o tara straina si o fac pe-a easy-breezy cand se intorc inapoi? De ce nu se gandesc ca poate au facut o greseala? Nimeni nu le da nimic degeaba. Eu stiu foarte bine. Am luat-o de 3 ori de la zero. Iar acum sunt in tara.
Noi ne situam undeva la mijloc, in lume.
Am citit odata o afirmatie potrivita:
"Omul s-a dezvoltat (tehnologic) din cauza lenei. Totdeauna cauta mijloace prin care sa-si usureze munca".
Se pare ca, in tarile dezvoltate nivelul tehnologic este mai ridicat (vezi numarul telefoanelor si masinilor de varf), iar in tarile sarace se munceste mai mult fizic (pentru cei mai bogati).
Nu ai cum să acuzi un grup de oameni pentru că nu se comportă ca un alt grup de oameni. Ei se comportă așa pentru că au alte circumstanțe și alte influențe sunt exercitate asupra lor aici. Deci, da. Cineva își bate joc de ei. Omul e tot om, indiferent unde trăiește. Importanți sunt factorii externi. De acolo și diferența. Deci de ce se complac? Căci așa sunt învățați de mici. Că poți să fii șmecher, să ai bani fără prea multă muncă. Pentru că învățământul e la pământ și nu îi încurajează să meargă cu studiile mai departe. În momentul în care toate instituțiile sunt corupte și implementează complet anapoda structura pe care se bazează activitățile statului, nu te mira de ce oamenii ajung idioți sau se mulțumesc cu puțin. Nu ai cum să dai vina strict pe oamenii simpli pentru asta. Dă vina pe liderii corupți, incompetenți, șantajabili și cumpărați. Dă vina pe ceea ce se promovează în această țară. Că toți au o vină, eu sunt de acord... Însă nu ei au cea mai mare vină. Ei sunt rezultatul unui sistem cu care au crescut.
Eu nu am zis că mulți dintre ei nu vor regreta că au ajuns acolo sau că nu vor vedea greul. Dar să fim sinceri, au dreptate despre birocrație. Mulți, însă, rămân acolo. Nu pare că ar vrea să se întoarcă! Că se plâng? E normal. Dar tot rămân acolo.
În plus, nu e doar despre bani. Te duci în altă țară ca să scapi de sistemul infect de la noi. De la sănătate, educație și până la sistemul de justiție. Totul e mai prost la noi.
Nu este adevarat, pot sa acuz un grup de oameni bazat pe fapte reale. Nu zic sa stea in tara, nu zic sa nu mearga acolo unde sunt mai multi bani, nu zic sa se intoarca. Zic sa nu fie nesimtiti. Si multi dintre ei sunt. Multi nu sunt, dar foarte multi sunt. Nu-si vad de treaba lor si de viata pe care au ales-o cu respect.
Cat despre birocratie: asa este legea! Ce vrei, sa dai o spaga si sa se rezolve si acolo?
Nu te duci in alta tara sa scapi de sistemul infect de la noi atata vreme cat ai fost parte din el si ai ajutat la crearea lui. Pleci pentru bani si pleci pentru ca ai mai gasit o minciunica dupa care sa te ascunzi si un sistem pe care sa-l blamezi, restul sunt abureli. Nu am plecat niciodata din cauza sistemului, nici nu m-am gandit la sistem.
Nu zic ca nu este mai prost decat in U.S.A. sau decat in Germania. Asa este si asa va fi mult timp de-acum incolo. Dar cu ce tupeu pretinzi ca ar trebui sa fie ca acolo? In ce fel te compari cu ele? Hai sa avem asteptari, nu? Astea sunt gratis, cu minim de efort!
Venitul mediu intr-o tara dezvoltata este, conform rapoartelor ONU, 10000 de Dolari pe an. Nici noi nu suntem foarte departe de a intra in categoria asta.
„Nu este adevarat, pot sa acuz un grup de oameni bazat pe fapte reale."
Faptele reale și bunul simț spun că așa cum îi formezi, așa îi ai. Deci, iar, omul se formează în urma unor circumstanțe. Circumstanțele de aici au fost foarte proaste. Influențele, la fel. Suntem niște pierzători în acest cerc de influență și deservim interesele altor state. Asta e o realitate cunoscută. Practic, nu se vrea o evoluție a acestui stat. Cei care vor, nu prea au ce face pentru că nu ei au puterea. Dacă tu îi blamezi pe alții că au plecat, tu ce faci pentru această țară? Ai rezolvat ceva în condițiile în care sărăcia a crescut? Nu pare.
„Zic sa nu fie nesimtiti. Si multi dintre ei sunt. "
În general oamenii sunt așa. Nu doar în România.
„Nu-si de treaba lor si de viata pe care au ales-o cu respect. "
Cum nu? Păi eu văd contrariul. Lucrează ca sclavii, non-stop în locuri în care mare parte dintre cei care s-au născut acolo nu s-ar duce.
„Cat despre birocratie: asa este legea? Ce vrei, sa dai o spaga si sa se rezolve si acolo?"
Așa e legea. Asta nu înseamnă că e bună. Nu am spus să nu fie respectată. Am spus că e normal să te plângi sau să spui ce te nemulțumește. Nu știu de unde până unde la șpagă, când la noi în țară este locul perfect unde se merge cu șpaga. În alte părți nu merge la fel de bine. Deci, oare, unde s-au format ei ca să dea șpagă? Nu tot sistemul ăsta i-a format așa? Nu tot asistenții medical care nici nu se uită la bolnavi dacă familia nu dă o atenție?
„Nu te duci in alta tara sa scapi de sistemul infect de la noi atata vreme cat ai fost parte din el si ai ajutat la crearea lui."
Dacă ai fost parte din el, nu este o alegere. Și eu am fost și tu (presupun) că ai fost. Sistemul e creeat de mult. Modul în care a fost creeat a influențat migrația. Deci cum poți să acuzi oamenii că au ajutat la crearea acestui sistem? Unii poate au ajutat, dar doar pentru că sistemul i-a format astfel. E vorba de efect-cauză. Chiar dacă pe această bucată de pământ erau, să zicem, nemți, dar sistemul era românesc, garantez că și ei ajungeau la fel. Omul e ceea ce e. Însă circumstanțele au o influență definitorie asupra comportamentului lui, indiscutabil.
„Pleci pentru bani si pleci pentru ca ai mai gasit o minciunica dupa care sa te ascunzi si un sistem pe care sa-l blamezi, restul sunt abureli. Nu am plecat niciodata din cauza sistemului, nici nu m-am gandit la sistem."
Nu prea are sens. Tu chiar crezi că cineva pleacă de plăcere acolo ca să muncească pe un minim de economie ca un sclav doar ca să aibă satisfacția că a blamat un sistem? Mie îmi pare că vrei să dai vina pe acei oameni mai degrabă, decât pe cei care au creeat cu adevărat sistemul și au dat legile aberante care l-au susținut. Acest lucru nu va rezolva niciodată problema acestei țări. E o vorbă românească: „Peștele se împute de la cap". Nimeni nu pleacă din orgoliu. Nimeni nu stă acolo să sufere și să o ia de la capăt doar ca să se dea mare. Asta e de la sine înțeles. Pleacă din cauza faptului că cam totul merge prost pe aici.
„Dar cu ce tupeu pretinzi ca ar trebui sa fie ca acolo? In ce fel te compari cu ele? Hai sa avem asteptari, nu? Astea sunt gratis, cu minim de efort!"
E necesar să pretinzi că ar trebui măcar să se încerce să fie ca acolo. În momentul în care dai legi aberante și îți bați joc, ca lider, de instituțiile statului, e normal să fii blamat și cetățenii să se plângă. Deci au tot dreptul din lume să trăiască ca cei din Germania sau SUA. Și ei sunt tot oameni. Sau oamenii nu mai au drepturi egale și asta era doar o lozincă a celor avuți? Și eu am pretenția să o duc ca acolo. Deci scuză-mă pentru că o am! Ce mai putem discuta?
Tine-o pe a ta daca asa vrei. Ai o parere si o respect.
Dar, te rog, sa nu mai abordezi aiurea alti utilizatori care-si spun parerea la vreo intrebare de-a mea, cum ai facut cu Bula.