| sabin89 a întrebat:

Termenii operației de împărțire sunt cunoscuți: deîmpărțit, împărțitor, cât și rest.
Avem un număr format din multe cifre. Vrem să știm ce rest dă împărțirea acestui număr la 11 - fără a efectua împărțirea.
Procedăm așa: împărțim numărul de la dreapta spre stânga în grupuri, câte două cifre fiecare grup (grupul din extrema stângă poate să cuprindă o singură cifră). Adunăm grupurile și suma obținută o împărțim la 11. Restul obținut aici este exact restul căutat.
Exemplu: Vrem să știm restul împărțirii numărului 24 716 cu 11. Împărțim numărul în grupuri și le adunăm:
2 + 47 + 16 = 65
65 împărțit la 11 dă rest 10. Acesta esta și restul împărțirii lui 24 716 la 11.
Cum vă explicați? De ce se întâmplă așa?
Evident, nu e temă.

7 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Șapse! Breeee! laughing

(Pamflet)

| StoicAnalysis a răspuns:

Conform calculatorului meu, 65 / 11, da 5, 909, adica rest de 9, nu 10. La fel e in cazul numarului 24 716 / 11.
Si da, inteleg la ce te referi, ca restul e la fel.
Totusi nu stiu daca vei gasi pe TPU useri care sa-ti explice teoria respectiva prin calcule matematice si prin ecuatii, modul cum se ajunge la similaritatea asta. Ca evident la asta ar trebui sa recurgi pentru a intelege procesul.

| sabin89 explică (pentru StoicAnalysis):

La împărțirea lui 65 cu 11 avem așa: deîmpărțitul 65, împărțitorul 11, câtul 5, restul 10.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru sabin89):

De unde l-ai scos pe 10?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Iti fac acelasi calcul pe foaie daca vrei si iti trimit poza sa vezi ca tot restul de 9 da. laughing

| sabin89 explică (pentru StoicAnalysis):

11 în 65 se cuprinde de 5 ori; 5 x 11 = 55; de la 55 la 65 mai sunt 10; ăla e restul.
Nu discutăm aici de numărul (câtul) exprimat ca o fracție zecimală.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru sabin89):

Aaa, asa da. Eu credeam ca te referi ca si acel 10 il imparti la 11 si apoi pe langa virgula, urma acel, 909.