Nu,ci cu gravitatia. http://universulenergiei.europartes.eu/intrebari/universul/
Centrul pamantului este centrul gravitatiei.Cu cat mai mult te apropii de centru, cu atat mai mult timpul incetineste. De aceea ceasurile satelitilor care sunt trimisi in spatiu sunt resetate in fiecare dimineata, pentru ca o iau un pic inainte, cu cateva milisecunde.
"Iarta-i Doamne, caci nu stiu ce spun!"
g=G/m =K M/r**
unde: g=acel gravitationala (nu este o constanta nici chiar pe toata suprafata Pamintului)
G=greutatea corpului
m=masa corpului
M= masa Pamintului
r = distanta de la corp pina in centrul Pamintului
K =constanta lui Newton
..de aici vezi ca aproape toate afirmatiile tale au "defectiuni"de cunoastere sau de logica!
Situl trimis de tine nu iti da nici un strop de dreptate, desi este doar la nivelul "Stiinta si Tehnica"(stiinta popularizata de ziaristi!)
Totusi nu vad sa fi dat un raspuns acestei intrebari, bun sau rau. Eu nu am citit ce scrie pe acel site, am cautat un pic pe google, am citit titlul si i l-am prezentat. Totusi daca negi faptul ca ceasul oricarui satelit este controlat de pe pamant, pentru ca instrumentele merg un pic altfel in spatiu, atunci esti in mare eroare. iar citatul tau e "Iarta-i doamne caci nu stiu ce fac". Macar nu mai cita, inventeaza.
Calculezi cu ce viteza se misca granulele de nisp dintr-o camaruta in alta. Apoi calculezi si distanta dintre granule la intervale de timp si daca ai spatiu suficient in a doua camaruta.
In concluzie: nu stiu! trebuie sa vad constructia clepsidrei, iar nisipul din cele doua camarute ar trebui sa acopere ca 25% din volumul total al clepsidrei.
N-are legatura timpul cu gravitatia, ca mie cand imi cade cate un ghiveci in cap, de la gospodinele astea trecute pe bio verdeturi in balcon, n-am timp sa ma uit nici la sanii ei, am timp sa deschid ochii sub reflectoarele din ambulanta.
Pe Luna ar fi altfel, as prinde ghiveciul, l-as duce personal pana la et. 4 urcand cate 8-9 trepte o data, poti sari pe geam...alte conditii! ce sa mai...
Nu are nici o legatura, gravitatia e forta de atractie a pamantului, luni asupra unui corp pe pamant e de 9, 8, daca pui o clepsidra pe luna ea va pluti iar nisipul va pluti sau va curge rapid
De ce Quake-ule? Clepsidra este primul instrument de masurat timpul. Daca este pe alta planeta, timpul se misca mai greu, din cauza fortei gravitationale care este slaba.
Planeta noastra, orbiteaza Soarele in 365 de zile, pentru ca masa Terrei este mare si gravitatia in spatiu este mica. Jupiter orbiteaza Soarele in 11.86 de ani pentru ca este mai mare decat Terra.
"Argumentele" tale aduc cu bancul:
- Draga mea, eşti din ce în ce mai atrăgătoare!
- Aiurezi! Tu nu vezi cât m-am îngrăşat?!
- Păi, tocmai! Cu cât creşte masa, creşte şi forţa de atracţie...
Vezi si tu pe google, cum sta treaba cu forta gravitationala pe luna si pe terra.
lasa-te de bancuri...
Amice,la gradul tau de ignoranta nu pot raspunde (nu am timp!) decit cu bancuri! Vezi tu, fizica nu prea se studiaza de pe "Goagale"sau de prin "almanahe"!
"amice" uita-te in oglinda, esti paralel cu inteligenta ce incerci s-o demonstrezi pe aici, nici pe aproape nu a fost un reply ignorant. Nu-mi da reply, ma plictisesti.
Cu timpul mecanic, cel masurat de noi, eventual. In realitate, timpul nu exista. Este doar un concept nascocit de oameni pentru a da sens efemeritatii noastre si schimbarilor din natura (zi/noapte, anotimpuri, ani). Deci timpul, ca notiune abstracta, nu are nicio legatura cu gravitatia; pentru ca e un amanunt prea nesemnificativ ca sa poata incetini/accelera procesele de transformare din lumea asta trecatoare.
Gigi777 întreabă: