anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Timpul. Credeţi că, cu timpul, vom afla şi noi în sfârşit ce este timpul? Poate că nu este nimic. Sau, poate este. Kurt Godel a prezentat un subtil argument în favoarea tezei că timpul nu există. El a arătat (în 1948) că universul ar putea să se rotească în vid, asemenea unui uriaş carusel. Într-un astfel de univers, fiecare obsevator vede lucrurile ca şi cum el s-ar afla în centrul de rotaţie, cu galaxiile (de fapt, tot universul) rotindu-se în jurul lui. În timp ce galaxiile se rotesc, ele trag spaţiu şi timpul cu ele, întocmai cum paletele elicei trag apa în urma lor. Un univers rotitor întoarce spaţiul şi timpul împrejur în spirale. Mişcându-se pe un cerc suficient de larg în jurul axei, cu o viteză apropiată de viteza luminii, un observator poate să prindă din urmă propriul traseu temporal, întorcându-se la punctul lui de pornire ceva mai devreme decât plecase. Dacă timpul se mişcă în cercuri, iar un observator poate să se întoarcă la propriul lui trecut, pare să rezulte că efectele pot fi propriile lor cauze.
Godel a recunoscut că un univers rotitor, fizic, ar fi nerealist, dar ar fi totuşi posibil. Şi dacă este văzut ca posibil, atunci trebuie luată în considerare această posibilitate. Într-un astfel de univers timpul este o iluzie.
Urmărind "povestea" de mai sus, credeţi că ne mai apropiem cu un pas de înţelegerea noţiunii de timp?

12 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Îmi imaginez ce gândeşte Darkmagic: Păi, eu v-am explicat de atâtea ori ce este timpul şi voi iar veniţi cu întrebări de-astea? happy

| anonimg a răspuns:

Mi-e teama ca mintea noastra este prea limitata pentru a intelege notiunea timpului. Chiar si gandul ca doar Dumnezeu este in afara timpului, ca El a existat dintotdeauna, este deja prea mare pentru noi.
El a creat timpul pentru noi. El a facut ziua si noaptea, saptamana (de 7 zile) si anotimpurile.
Sa ajungm sa ne bucuram a intra in viata vesnica, si atunci mintile noastre vor incepe sa priceapa macar putin din ceea ce inseamna timpul. Dar pe deplin nu cred ca-l vom putea intelege.

| Darkmagic a răspuns:

M-ai ghicit! =))
Https://www.tpu.ro/go-to-answer/15522112/
Incepi de la punctul 2, (Trecutul).
Este concluzia din 1949, un an mai tarziu, unde observi si faptul ca problema s-a pus cu referire la calatoriile in timp si NU la "inexistenta" timpului.
Einstein s-a referit intotdeauna la conceptul de "Spatiu-Timp" si din pacate pentru..."visatorii" TPU si "teoriile" lor, NU poate sa fie contrazis.
Daca-l citim pe Kurt Godel...sa-l citim tot, si sa-l si intelegem, zic. :))
CE este timpul ti-am mai spus de vreo doua ori, e un raspuns GREU de inteles, nu-l mai "lipesc" aici...din jena pentru prea multe: "Timpul nu exista"...
Intelegeti ceva? Bine!
NU? Sanatate, fericire! :D
Sa mai spun si ca Universul Relativitatii lui Einstein NU ar avea "liberul arbitru", tocmai din cauza Timpului din el, si numai la nivel cuantic particulele "NU stiu ce sa faca", (ar alege o infinitate de posibilitati, toate deodata)...si doar cand te uiti la ele...fac ce trebuie?
Greu de inteles "faza" cu Timpul, spre extrem, asa-i?
Nu mai bine o dam simplist in: "Nu exista"? :))

Mai jos ai o intrebare, cred, interesanta.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/15957784/

Poate cineva sa raspunda, sau macar...e inteleasa corect? :)

| sabin89 a răspuns (pentru Darkmagic):

Când si-a publicat Godel prima dată ideile, reacţiile au fost politicoase dar indiferente. Einstein a apreciat geniul prietenului său, dar a considerat teoriile lui bizare. Interesant însă ca saizeci de ani mai târziu idei similare au reapărut. Edward Witten si Alain Connes amândoi au speculat că la sfârsit spaţiul si timpul s-ar putea să nici nu fi fost acolo de la început; si că ele nu ar fi trasături necesare lumii fizice. Când cele mai adânci teorii ale fizicii vor fi clarificate pe deplin, probabil secole de acum încolo, ele nici nu vor mai menţiona spaţiul si timpul. Dumnezeu stie dacă vor menţiona ceva ce noi să putem înţelege. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da si eu cred cã timpul este ciclic dar chestiile astea se stiau de mult timp, incã de Pe vremea Egiptului antic si Mayasii, chiar si in Asia.
Dar nu cred cã se poate misca prin timp, tot ceea ce vedem este geometric de fapt, timpul nu se invârte intr-un singur cerc circular ci este o multitudine in fiecare moment, legate ca informatia din ADN ce nu poate fi schimbatã.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu exista, este o unitate de masura.
Daca universul va sfarsi in Big Crunch crezi ca atunci timpul ar merge invers?! Nu exista.

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

Am sa incerc sa-ti lamuresc "unitatea de masura"...
1. Timpul e ASTA:
http://www.tpu.ro/go-to-answer/8188161/
...si daca citesti cu atentie vei intelege ca este o succesiune de evenimente si NU "o unitate de masura".

2. Timpul este unidirectional, nu "merge invers" niciodata iar in raspunsul dat lui Sabin am explicat de ce NU este posibila calatoria in trecut.
Presupunand prin absurd ca s-ar putea realiza o calatorie in trecut, - "calatorul" s-ar DEPLASA inapoi PRIN timp, NU ar da timpul inapoi.
La intrebarea de mai jos m-am contrazis cu RAY, unul dintre cei mai incapatanati si ingusti useri, vei vedea insa informatii relevante despre "problema" ta.
https://www.tpu.ro/......unt-sanse/

Rezum pe scurt:
Eu las sa cada la momentul numit ACUM, (sambata, orele 2:14) paharul pe care il tin in mana.
Evident, la contactul cu podeaua, acesta se face praf.
Daca realizezi o ipotetica (,) calatorie in trecut, de la momentul (sambata orele 2:15, trecand prin momentul "ACUM" - sambata orele 2:14) - vei observa cum paharul cade pe podea si se face praf, sageata unidirectionala a Timpului si Entropia fiind doua dintre cauzele pentru care niciodata NU o sa vezi cum cioburile paharului "se aduna de pe podea", formeaza paharul si acesta se intoarce in mana mea.
Identic si in modelul tau cu Big-Crunch, identic si in problema biologica*!
* - un ipotetic calator prin timp, NU imbatraneste accelerat daca se deplaseaza in viitor, si NU intinereste deloc, daca se deplaseaza in trecut.


Ce am scris in raspunsul pentru Sabin ramane valabil:
Intelegeti? Bine!
Nu? - Sanatate!
E un domeniu mult prea dificil iar "neintelegerea" voastra nu tine de modul in care am incercat sa explic Timpul. (mai aveam un pic si il explicam si in diagonala!)
Va las sa va ganditi oare cine e de vina? :)

| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

T=d/v
nu am zis ca merge invers, de fapt nu merge nicicum, am zis: "Daca universul va sfarsi in Big Crunch crezi ca atunci timpul ar merge invers?! Nu exista." De aici ai dedus tu ca am zis ca merge invers?
"Presupunand prin absurd ca s-ar putea realiza o calatorie in trecut, - "calatorul" s-ar DEPLASA inapoi PRIN timp, NU ar da timpul inapoi." nu s-ar deplasa prin timp, s-ar deplasa tot prin spatiu cu o anumita viteza la fel, probabil, cum si noi vedem acum (lumina care a ajuns la noi in milioane, miliarde de ani) evenimente care s-au petrecut in Univers cu miliarde de ani in urma. Acea lumina s-a deplasat prin spatiu cu o anumita viteza. Dar daca am reusi sa ne deplasam inapoi cu o viteza de un miliard de ori mai mare decat viteza luminii, sau daca am reusi sa reducem distanta printr-o gaura de vierme...ei bine, atunci am vedea acel eveniment live, iar deplasarea noastra ar fi tot prin spatiu, nu prin timp. Ca nu e posibil e alta poveste.

| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

Tind sa cred ca intelegem termenul de unitate de masura in mod diferit. Nu am vrut sa zic ca masoara cineva timpul, am vrut sa zic ca viteza de deplasare in spatiu este masurata in timp (cu ajutorul timpului).

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

Rationamentul tau cu "deplasarea prin spatiu cu viteza" cade, timpul fiind influentat MULT mai puternic de gravitatie.
Da, e un punct de vedere, ok, dar nu am ce face cu "T=d/v" intr-un camp gravitational puternic.
Invit pe cine mai scrie: "Timpul nu exista!" intr-o gaura neagra, unicul loc in care spatiu-timpul e anihilat...si asta pe "timp" imprumutat, caci in aprox. 10 la puterea 90 ani si o gaura neagra de ordinul super masiv dispare intr-un suflu de radiatie.
Cum am spus, dificil de inteles, de asta nici nu e o tragedie ca nu o face toata lumea.

| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

Și cele mai clare lucruri le înțelege fiecare in mod diferit, apoi asta, lăsând la o parte ca și oamenii de știință recunosc ca lucrurile care se cunosc despre univers sunt bazice.
Nu ma duc in gaura neagră.

| InfiniteBeing a răspuns:

Timpul este doar o iluzie, mein Freund. Degeaba se chinuie oamenii de stiinta (si nu numai) sa-i deie o definitie sau sa-l inteleaga. Cat despre teoria lui Godel...mi se pare un pic excentrica si nu stiu in ce masura argumenteaza teza respectiva.