Pentru ca energia cinetica a electronului trebuie sa fie mai mica decat energia potentiala, in caz contrar, electronul scapa si este liber.
Energia cinetica este de forma mv^2/2, in timp ce energi potentiala este direct proportionala cu produsul sarcinilor electrice, are forma: q1q2/r, desigur totul inmultit cu constanta K.
Sarcina electrica a electronului este cu minus (negativa), iar cea a protonului cu plus (pozitiva) si egala. Prin urmare si produsul lor va fi cu minus, deci energia potentiala va avea forma -e^2/r totul inmultit cu constanta K.
Cum am stabilit ca modulul energiei potentiale trebuie sa fie mai mare decat cel al energiei cinetice, rezulta ca energia totala, care este egala cu energia potentiala adunata cu energia cinetica, va fi negativa.
Din calcul, rezulta ca energia totala este de forma -e^2/8Pi Epsilon r.
Alt motiv ar fi ca energia de legatura electron-nucleu (egala cu lucrul mecanic necesar pentru a desface atomul in partile componente) este diferenta dintre energia initiala si cea finala, si deci are semn contrar energiei totale a atomului.
Nu stiu prietene ce intelegi tu pri nenergie negativa. Eu prin energie negativa inteleg acea energie care are semnul minus in fata, daca tu intelegi alt lucru e problema ta.
Cat despre sarcina electronului, este de la sine inteles ca vorbim de o conventie. S-a constatat ca exista doua tipuri de sarcina electrica si prin conventie au fot botezate ca pozitive si negative.
De ce spunem sarcina negativa, deoarece, obiectele incarcate cu sarcina negativa duc lipsa de acea "substanta" sau "foc", cum era numit.
Evident, energia poate fi si pozitiva si negativa, mai ales daca vorbim de energia din natura, nu suna deloc ciudat ce ai intrebat.
Energia poate fi si pozitiva daca gandesti pozitiv si negativa daca gandesti negativ!