Ele pot fi puse la indoiala doar din pricina iluziilor optice
cand literalmente vezi un lucru, rare ori iti vine sa spui ca nu-i adevarat
de ce?
deoarece vazul este simtul care ne ajuta cel mai mult, simtul cel mai folosit de catre creier
de ce?
deaorece prin vaz, informatia ajunge foarte rapid la creier(si nu ma refer la viteza cu care ajunge, ci la cantitatea de informatie care ajunge la viteza respectiva)
Lumina reflecta totul din jur ajunge la creier unde e decodificata si creierul produce o lume 3d asta datoria evolutiei de 500 de milioane de ani
Fara lumina nu am putea sti nimic nu am vedea, nu am vedea stele, nimic totul se transmite prin intermediul undelor electromagnetice emise de stele de aia nu putem vedea ce a fost inainte de big bang ca nu era lumina
Daca stai sa te indoiesti, poti pune orice la indoiala. Scepticismul autentic nu refuza dovezile, ci refuza tezele nedovedite temeinic.
Poți să te culci și " pe-o ureche " pentru a nu-ți crea dureri de cap! Nu se pune în discuție scepticismul ci se vor doar doar unele opinii. Capisci?
Man am o nelamurire daca pot sa zic asa.Tu ce parere ai sau explicatie la urmatoarea chestie.Atmosfera pamantului se misca de la vest-est deci odata cu pamintul sau aproximativ la fel.Si totusi avem curenti de aer care se misaca de la est-vest ba in orice directie, uneori chiar si pe vericala alandala.Cum vine chestia asta? Ai o explicatie asa mai babeasca sa-i zic?
Asta stiu si eu cum se deplaseaza curentii de aer, dar eu spun atmosfera odata ce se roteste odata cu pamintui cum p; oate acei curenti de aer care de fap formeaza atmosfera sa mearga in orice directie daca totusi atmosfera are deja un sens de rotatie si anume acelasi ca si pamintul.Chestia cu curentii ar fi valabila in cazul in care pamintul nu sar roti si atunci normal ar fi sa mearga in sensul diferentelor de presiune.Sau cum se poate sa apara o alta miscare in cadrul unei miscari generale.Cum are loc daca toltusi asa ar fi? Nu stiu daca intelegi ce zic eu pe aici. Ceva ca si cum tu te-ai roti intr-un sens in jurul a ceva si la un moment dat o mina sa o ia in sensul alantu.un picior sa o ia in sus si asa mai departe.Se ppoate asa ceva? Daca da cum?
Înțeleg perfect dar și tu trebuie să înțelegi că atmosfera Pământului e stratificată, nu are aceeași consistență peste tot și tocmai asta determină curenții de aer, mișcările neregulate din interiorul ei.
Sunt sigur că ai văzut și mișcările din atmosfera lui Jupiter, mișcări stratificate iregulare, care par să nu urmeze rotația planetei ci unele, chiar în sens contrar.
De vazut vad si aici pe pamint insa nu vad logica sau; poate ca nu-s eu capabil sa inteleg.Ce legatura are atmosfera daca e mai rarefiata sau nu, atita timp cit asupra ei actioneaza o forta ea trebuie sa se supuna acelei forte zic eu.Si acea forta e ste cea exercitata de carte pamint. Vreau explicatie mura in gura, cu exemple clare din viata de zi cu zi.Man gata ca nu mai merge asa, trebuie sa plec de pe sitele asta ca din zi in zi vad ca nimic nu stiu.Bine poate multi sint asa dar eu ma uit la mine.Habar nu am pe ce lume sint ce sa mai asta e adevarul.Ce ma bucura este faptul ca vad pe aici altii si mai si ca mine si asta imi face sa imi creasca inima de bucurie ca nu sint eu ala cel mai prost de pe planeta. Tare nu?
Tare, categoric dar asta nu înseamnă că suntem proşti atunci când nu cunoaștem ceva.
Hai s-o luăm băbește : avem trei factori care influențează fenomenul despre care vorbești iar aceștia sunt : presiunea atmosferică, umiditatea aerului și temperatura. Presiunea atmosferică nu e peste tot la fel fiind mai mare la nivelul mării și scăzând în funcție de altitudine. De ce? Pentru că aerul e format din particule iar acestea apasă în profunzime creând presiune. Cu cât urci mai mult cu atât cantitatea de particule scade, apăsând mai puțin deci o presiune mai mică. Temperatura iarăși variază și influențează mult mișcarea curenților de aer. Aerul cald e mai ușor căci la căldură particulele se dilată; find mai ușor e apăsat de un strat de aer rece care e mai condensat și implicit mai greu, determinându-l să se reașeze, adică să urce.
Această mișcare între aerul cald și cel rece produce norii, vanturile și implicit lipsa de mișcare la unison a întregii cantități de aer, cu rotația planetei.
Mai simplu, doar dacă-ți și desenez dar asta nu pot acum.
Am aflat singur explicatia.Tot eu asa de unu singur trebuie sa imi explic.Napsa de tot, de cind sint pe acest site nu am primit nici o explicatie de la cineva care sa ma lamureasca in legatura cu un subiect anume.E adevarat am mai retinut cite ceva de peici colo, am mai completat la ce stiam eu dar nu mare lucru.In legatura cu chestia asta era f simplu, dar cum chestiile simple nu prea le vedem repede e normal sa le descoper greu.Dar pina si Einstein a descoperit o formula simpla de tot si ia trebuit ani de zile sa ajunga la ea, asa ca probabil nu-s chiar asa de prost cum ma gindeam eu.Deci daca vrei iti pot zice si tie asta daca esti curios cum si ce se intimpla. Daca tu deja iti explici atunci e ok.E bine ca am inteles si pot dormi linistit.Si tie iti multumesc pentru ca ai participat la discutie si ai raspuns asa cum te-ai priceput si tu.Deci daca vrei sa auzi explicatia o pot face in citeva cuvinte doar.Cum vrei.Ne mai auzim pe aici.
Ceea ce sustii tu este pozitia empiristilor asupra surselor cunoasterii care se bazeaza pe simturi.
Intr-adevar prin intermediul luminii primi informatii insa de asemnea sunt esentiale si celelalte simturi pentru a stabili daca o opinie/o informatie este adevarata sau nu. In plus poti testa veridicitatea informatiilor primite astfel prin rationalism sau reprezentationalism, ratiune sau memorie, fara aceste facultati nu poti, zic eu, alege/nominaliza care informatie empirica este sau nu adevarata.
E adevărat Mihai însă ce vroiam să spun e că din toată cantitatea de informație captată de noi, cel puțin în ultimul secol, cea mai multă vine pe cale vizuală și că acest tip de informație e și cea care poate fi cel mai ușor alterată.
Tot ceea ce citim, televiziunea, internetul, sunt informații captate vizual și în mare parte, noutatea lor nu poate fi coroborată cu un anumit tipar creat anterior iar din acest motiv suntem mult mai expuși în a face dintr-o informație falsă, una adevărată.
Imaginea este mai complexa decat sunetul.
Deci da, este adevarat.
Sunetul, lumina, gustul si celelalte simturi sunt veridice in egala masura.
Eu îţi recomand să întrebi un orb în legătură cu informaţiile transmise pe cale vizuală...
Nu există o competiţie între simţuri şi stimuli, ele se completează şi se ajută reciproc.Iar în cazul orbului, aici se aplică legea compensaţiei.Natura îi oferă şi alte modalităţi de a acumula informaţia, favorizând alte capacităţi senzoriale.
Ti-ai raspuns singur, decodifică după un anumit tipar creat anterior. poti pune orice la indoiala atat timp cat nu stii cat de mult sau putin iti influenteaza judecata, rezultatul tot indoielnic va fi
Practic simtul mai puternic dezvoltat e cel care aduce mai multa informatie. insa vizual putem avea acces la informatie mult mai complexa fata de celelalte simturi, auditiv nu ne-am putea face o imagine prea clara despre aspectul unor lucruri fara a exista un risc mai mare de eroare si in plus nu am putea avea nici un fel de imagine despre obiect daca nu am folosi un fel de radar ca liliecii sau sursele nu ar emite ele sunete, pentru simtul tactic si miros aceeasi chestie.
Cred ca esenta fiintei se simte prin lumina si intuneric.era in coran, tu aduci noaptea in zi si ziua in noapte. si implica ramanerea in zona inconstientului. daca omul a divizat cel mai bine prin imagini, e o legatura intre necunoscut si inconstient
Corpul uman este o idiosincrazie de prelungiri senzoriale, înflorite în grădina oaselor şi împământate în celule.O orgie de simţuri.
Corpul nu este casa, ci interiorul ei.
Realizaţi că ochii sunt doi globi moi ce plutesc în os.
Întrebaţi pe oricine ce simţ ar păstra, negându-le pe celelalte.Cei mai mulţi ar răspunde "văzul", sacrificând cvadrilioane de ochi interiori pentru doi în craniu.
Ochii sunt organele genitale ale percepţiei.Au uzurpat autoritatea celorlalte simţuri şi au instaurat o tiranie.
De ce trebuie ochii să fie numiţi "ferestre ale sufletului" şi cheia cele mai profunde comuniuni umane, iar simţul tactil, de exemplu, redus la simple coliziuni carnale? Partenerii sunt aleşi în primul rând după atracţia vizuală, nu după odor sau ritm, deşi nu putem mângâia o femeie cu ochiul.Este o femeie izolată în lumină sau în piele?
Ochiul este "lumină în repaus".
Ochiul este Entitatea.
Bazându-ne exclusiv pe ochi, ne sugrumăm percepţia.Infinitatea cunoaşterii potenţiale poate fi infinit mai mare decât infinitatea cunoştinţelor de acum.
Iată un exemplu simplu. Dacă aş şti fiecare număr par, aş cunoaşte o infinitate de numere, dar cu toate acestea, n-aş şti nici măcar un singur număr prim.
Da, aş putea afla numerele prime împărţind la doi fiecare număr par, dacă m-aş folosi şi de celelalte simţuri. Înţelegeţi unde bat?
Gigi777 întreabă: