"Unul" este primordialul, unitatea prin definitie, ce poate fi exprimat prin masura valorica doar cand el insusi constituie o structura prin multiplicare, asadar nu poate fi redus... decat cu el insusi, ramanand... ce? Pai matematica ne spune ca 0, insa cum putem exprima inexistentul? Nu`l putem practic exprima, insa ni se ofera ca un suport cartografic, textural pentru intreg si delimitarea acestuia. Asa ca raspunsul ar fi: la nimic.
P. S. un nimic ce a revolutionat sectrul matematic, respectiv ulterior tehnologia cea draga noua, insa oare a fost nevoie de un geniu pentru a exprima nimicul?
Numai cu intrebari ambigue ne onoareaza Zbenguici
Banuiesc ca la lucru mai ramane reductibil acel ''unul''. Mi se pare totusi un paradox, gen : ''Din principiu, nu cred in principii''.
Totusi, ca sa raspund altfel intrebarii, fac o comparatie. Prostia tinde spre infinit, atunci infinitul spre ce mai tinde? Tot spre infinit fiindca infinitul nu poate fi precizat cu exactitate Asa si ''unul'' acesta
@eu_o_mare_enigma Dumnezeu, cuvant este tot UNUL. La ce este reductibil Dumnezeu sau cuvantul. Ar putea fi oare raspunsul o mare enigma? Primul cuvant sau chiar sunet presupune existenta unor altor "chestiuni" materiale. Deci iarasi ajungem la pluralitate.
Dumnezeu este unul. Dar Dumnezeu spune "Sa nu ai alti Dumnezei in afara de mine". Asta inseamna ca ii vorbeste cuiva si ca implicit nu vrea recunoscuta legitimitatea celorlalti. Doar spune ca ceilalti exista.
@Auran ceea ce sunt este reductibil la o gramada de chestiuni, materiale si imateriale: celule, ganduri, sentimente. Este un tot unitar din elemente. Fiecare se reduce la atomi (cum spune Grim) dar la ce se reduce atomul atunci?
@Flav infinitul tinde spre el insusi. Este incomensurabil stiindu-se doar pe sine si ignorand celelale legi. DAR, Einsten spunea ceva despre infinit, univers si prostie. Ca numai una e infinita de fapt. (Asta e o gluma, nu un atac )
Alte raspunsuri. transcedentale?
@eu_o_mare_enigma sa inteleg ca prin faptul ca stii unde bat ai reusit sa intelegi mintea unei femei? Cine spune ca Dumnezeu este Alfa si Omega? Alfa si Omega, daca numeri iese 2, nu unul.
Daca existenta lui Dumnezeu ar putea fi dovedita si daca am putea dovedi ca la El se reduce totul, nu inseamna ca de fapt in acelasi timp la noi se reduce totul? Si nimicul? Si ca totul nu e decat o decizie? Si o alegere?
Care, intrebarea ta? cred ca la 'reductibil'-dat fiind ca acest cuvant, apare de cele mai multe ori in intrebare.
Atunci cand nu putem rezolva ceva, mintea noatra a gasit o metoda:reducem la absurd!
Daca toate lucrurile sunt reductibile la unul, acel unu este creatia, iar creatia este reductibila, impropriu spus, insa incerc sa mentin linia, la dumnezeu. iar daca este sa mentinem linia biblica, la inceput a fost cuvantul, deci..., putem spune ca totul se reduce la cuvant.
@zbenguici-daca dumnezeu este alfa si omega, nu inseamna ca sunt doua lucruri, ci este numai unul singur.nu trebuie sa le luam separat, ci impreuna, iar privitor la faptul ca totul se reduce la dumnezeu, asta in contextul in care exista, se reduce la noi, da, ai dreptate, totul se reduce la mintea noastra, si asta chiar si in contextul actual, in care exsistenta lui este pusa la indoiala.
LisaJulie întreabă: