| Exilee a întrebat:

"Toti oamenii interesanti lipsesc din Rai" ( Friederich Nietzsche)
Ce afirmatie dura la prima vedere, dar daca ne-am raporta la polisemia termenului "Rai" putem gasi mai multe perspective si zic eu, nu numai d.p.d.v. religios, mot-amot.

Fara indoiala ca prin "oameni interesanti", filosoful nostru german se referea la persoane ce au avut contributii uriase-n stiinta si care resping dogmele,doctrinele etc.

Dar cum am mai spus, poate avea mai multe perspective si aceasta a fost cam una dintre ele. S-ar putea referi oare si la persoanele bcare la fel au acest dar de inzestrare intelectuala numit geniu, dar care nimeni nu-i intelege conceptele,si evident nu se poate stabili intr-un mediu in care nimeni nu-i impartaseste parerile,teoriile?

In fond, sa mai privim odata afirmatia: " toti oamenii interesanti lipsesc din Rai" S-ar putea observa ca exista un fragment de regret,de frustrare, o stare melancolica a lui Nietzsche? Care "oameni interesanti"? D.p.d.v. crestin, Raiul este un loc pentru cei care l-au urmat pe Creator, si au trait dezvoltantu-si calitatile si castigand lupta cu viciile, deci dupa mine nu ar fi chiar niste "neinsemnati". As vrea sa aud si parerile voastre, dar nu sa o intelegeti mot-a-mot caci fara indoiala are mai multe sensuri.

PS: e filosofica, deci am ales bine categoria.

3 răspunsuri:
| Matt24 a răspuns:

Poate nu se referea neaparat la alti intelectuali. Poate se referea pur si simplu la glumeti, la oameni care iau viata la misto si carora nu le pasa de ce se intampla dupa viata si astfel nu incercau sa fie buni. Poate acei oameni aveau glume care n-ar fi fost acceptate in 'rai' si pe N il faceau sa rada. Poate considera ca oamenii care ajung in rai sunt plictisitori deoarece conform regulilor de sus, acestia fac totul ca la carte, nimic special, deci plictisitori pentru cineva ca el.

| wtxwhdxifdjebdd a răspuns:

Prin oameni interesanti s-a referit la cei care nu urmeaza orbeste regulile Bibliei si nu se poarta frumos doar pentru ca le cere Creatorul sau sa mi faca ceva pentru ca e pacat.

| wtxwhdxifdjebdd a răspuns:

Trebuia sa scriu "nu", dar iti poti da seama de pozitita simetrica pe tastatura.