In unele cazuri substantele chimice, fie ca provin din plante, fie ca sunt de sinteza, influenteaza reactia organismului si ulterior a evolutiei bolii. In alte cazuri interventia exterioara ajuta la vindecare daca mecanismele organismului de aparare sunt depasite.
Uite spre exemplu daca un om cu o formatiune tumorala maligna este lasat ca boala sa isi urmeze cursul, celulele se vor inmulti rapid, va face determinari secundare in alte organe si in scurt timp va muri. In schimb, cu ajutor din exterior cum ar fi extirparea macroscopica a tumorii si ulterior a chimioterapiei, care distruge resturile de celule restante, acel om se poate vindeca sau i se poate prelungi durata vietii.
Daca dai pastile ce contin melatonina unui om cu insomnie, acestea ii pot induce un somn mai profund si el sa se odihneasca.
O coronara infundata de placi de aterom nu o poate vindeca organismul, ci este nevoie de interventia cardiologului si de implantarea unui stent.
Sunt cazuri in care corpul de unul singur nu face fata bolii si are nevoie de ajutor din mediul extern. Sunt cazuri in care mecanismele compensatoare ale corpului sunt bune doar pe moment dar pe termen lung fac rau. Spre exemplu in caz de hipertensiune cronica prima reactie a cordului este de a-si creste masa musculara, deci de a se hipertrofia. Timp de cativa ani mecanismul e bun pentru ca muschiul ventricular poate invinge presiunea coloanei de sange si sa pompeze corespunzator. In timp, acest mecanism devine ineficient si se instaleaza insuficienta cardiaca.
La fel in caz de anemie, efort, etc cand apare tahicardia. Pe moment e buna dar ulterior in luni sau ani, scade umplerea ventriculara pentru ca se scurteaza diastola, cordul nu este oxigenat cum trebuie.
In caz de infectie, atunci corpul poate lupta singur cu ajutorul sistemului imunitar dar daca infectia e prea mare, mecanismele de aparare sunt depasite si fara antibiotic se poate ajunge la sepsis.
Iar plantele si omul nu au ce sa aiba in comun pe scala evolutiva, sunt,, specii" diferite care au evoluat in paralel.
Stiind ca orezul produce melatonina daca mananc orez dorm mai bine? Orezul doarme?
Pai cica mai intai au aparut plantele si apoi carnea sau regnul animal. Daca au aparut concomitent separat cum a supravietuit regnul animal fara cel vegetal pana cand s-au gasit si cum s-au compatibilizat cand s-au intalnit carate de apa alunecari de teren si vant?
Pai orezul stimuleaza productia de melatonina probabil( nu m-am documentat in privinta asta, merg pe ceea ce ai afirmat tu), in vreme ce o pastila vine direct cu o cantitate importanta. Iar acest neurohormon ajuta la inducerea si mentinerea somnului, insa sunt cauze de insomnie care nu raspund la acesta, ci necesita alte substante chimice.
In Univers exista o forta creatoare/constiinta superioara, altfel daca ar merge pe hazard, tendinta ar fi catre cresterea entropiei, nu catre ordine. In natura exista un echilibru intre plante si animale, nu degeaba animalele care sunt vanate mai des au rata de inmultire si evolutie mult mai rapida comparativ cu altele. Sa ne imaginam ca elefantii s-ar inmulti la fel de des si rapid ca iepurii, ce ar reiesi? Un dezechilibru care ar duce la dezastre.
Si pe parerea ca intai au aparut plantele si apoi animalele merg si eu si este simplu, s-au gasit pentru ca la origine se presupune ca era un singur supercontinent(Pangeea) si speciile nu au aparut la distante mari intre ele. Adica nu era un fir de iarba pe un munte si un iepure la km distanta. Natura le face pe toate normale si echilibrate, iar ce nu corespunde normalului este eliminat. Fiecare specie are tendinta de conservare, cum apare un mutant, cum functia reproductiva este compromisa pentru a nu se transmite defecte. Spre exemplu catarii, oamenii cu diverse sindroame, etc.
Cel putin asta e parerea mea.
Cine ți-a spus că plantele nu vindecă?!? Penicilina vindecă? și „n" alte principii active extrase din plante... Sau chiar simplele ceaiuri sau prișnițe din medicina tradițională.
Așadar, despre ce vorbim aici?!? desigur, nu am putea spune despre plante și animale că ar avea multe în comun, dar suntem utili unii altora.
Penicilina nu vindeca ci doar distruge bacterii. Corpul se vindeca. Alt exemplu astept de la tine. Infectiile bacteriene produc leziuni celulare la nivel de tesuturi si dupa distrugerea bacteriilor de catre antibiotice, acele tesuturi se vindeca fara ca penicilina sa aiba un rol in procesul de vindecare sau de reconstructie celulara a tesuturilor deteriorate. Sistemul imunitar nu face fata pentru ca este imperfect si nu este intretinut de Dumnezeu si pentru ca corpul nu este hranit in mod corespunzator cu toate vitaminele si mineralele necesare. Un factor ce determina un sistem imunitar deficitar sunt si mutatiile nefaste din ADNul celulelor albe ( leucocite, limfocite ) cauzate de anumite intoxicatii cu substante toxice.
Acele substante ( "principii active" ) prezente in plante doar amelioreaza ( nu vindeca ) niste simptome suprimand si chiar distrugand anumite elemente din organism ce apartin organismului sau sunt produse de organism.
Escrocii lacomi fac o campanie publicitara agresiva ce exagereaza in mod mincinos "beneficiile" plantelor.
Cu cat am evoluat cu atat bolile au devenit mai rare, dar tratamentele si prevenirea au ajutat mult la distrugerea si micsorarea bolilor de pe pamant, datorita faptului caci corpul are nevoie in anumite cazuri de ceva pe care nu il are ca un implus, si asta fac medicamentele.