| sabin89 a întrebat:

Un cerc vicios? Pe de o parte, în orice ţară, în orice comunitate trebuie să existe un guvern. Altfel ar fi haos. Pe de altă parte, faptul că un om guvernează peste alt om nu prea pare a fi în armonie cu aspiraţiile naturale ale omului. În Declaraţia de Independenţă, de exemplu, se vorbea despre nişte lucruri mari, despre drepturi inalienabile ale oamenilor, precum Viaţa, Libertatea şi dreptul la Fericire. Dar, poate fi cineva liber sau fericit atât timp cât altul guvernează peste el? Tot în Declaraţie se spunea că, pentru apărarea acelor drepturi inalienabile, comunitatea de oameni instituie un guvern. Dar atenţie! guvern care "îşi derivă puterea chiar în consensul celor guvernaţi". Ştiţi să fi existat vreodată un astfel de guvern? Sau, este vreo şansă să existe de acum încolo? În aceeaşi Declaraţie se mai spune că "ori de câte ori orice formă de Guvern devine nocivă pentru atingerea acestor scopuri, este Dreptul Oamenilor să îl schimbe...". Cu ce să îl schimbe? O schimbăm pe Dăncilă şi îl punem pe Ponta?
Unul dintre marii ideologi ai Republicii Franceze şi-a pus următoarea întrebare: "La ce se reduce această misterioasă ştiinţă a guvernului şi a legislaţiei?" Şi tot el şi-a dat şi răspunsul: "La punerea în legi a adevărurilor morale culese din operele filosofilor". Adevăruri morale - ce sunt alea? Filosofi - care din ei?
Am văzut sintagma guvern ideal. Dar asta e pe hârtie. Va putea deveni vreodată realitate? Vă puteţi măcar imagina un astfel de guvern?
Revin cu întrebarea: Ne învârtim oare într-un cerc - ne trebuie guvern dar nu vrem să fim guvernaţi? Şi dacă da, când şi cum am putea ieşi din acest cerc?

Răspuns Câştigător
| Sindbad a răspuns:

"Am văzut sintagma guvern ideal. Dar asta e pe hârtie. Va putea deveni vreodată realitate? Vă puteţi măcar imagina un astfel de guvern?"
Sigur ca pot sa-mi imaginez un astfel de guvern si sper sa nu ajunga niciodata realitate. Treaba guvernarii este una dificila pentru ca vorbim de conducerea unor oameni imperfecti de catre oameni tot imperfecti. Toate utopiile promit guvernarea ideala, care in realitate se transforma in distopii (exemplul comunist este unul elocvent).
Asa incat guvernarea ideala este nu cea care promite raiul pe pamant, ci cea care tine raul la distanta (big grin)

"Ne învârtim oare într-un cerc - ne trebuie guvern dar nu vrem să fim guvernaţi?"
Majoritatea oamenilor isi doresc sa fie condusi. Este ca in fabula aia cu broastele care au vazut un bustean in balta si l-au ales ca sef. Chiar daca busteanul nu facea nimic broastele erau foarte fericite cu un asa "lider".
Si asta pentru ca a fi condus inseamna responsabiliti mai putine.
Asta este si motivul pentru care multi vorbesc de haosul care s-ar ivi daca nu ar mai exista guvernare. Si culmea! au dreptate, povara libertatii este foarte mare, multi ar lua-o razna daca s-ar trezi deplin responsabili.
Iar comparativ cu ultimile trei secole, in epoca actuala, oamenii sunt cel mai putin inclinati spre libertate. Nu mai au nici capacitatile si nici mintea necesara.

| Thecurious a răspuns (pentru Sindbad):

Ce liberi se vor simti romanii cand se vor rupe lanturile ciumei rosii.
Balaurului i s-a taiat capul-"Dragnea e la puscarie "
Puscarie! Puscariiie! Puscarieee!
Haideti ca ii facem, baietiii! Hai ca le dam m@@e!
Tineretul se ridica!
P.S.
Interesant comentariu, merita atentia tuturor.

| Thecurious a răspuns (pentru Thecurious):

Nu luati in serios interventia.
Sunt ironic la adresa sismului -pentru cine intelege.

| Thecurious a răspuns (pentru Thecurious):

Sistemului*

17 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Sunt câteva răspunsuri bune aici. Greu de spus care e cel mai bun. Am tras şi eu cu banul happy

| Catrice a răspuns:

Definește cerc "vivios" rolling on the floor
Ma, daca nu ar fi cineva care sa ne conducă, ar fi haos.
Sunt și oameni care merita sa fie la guvernare, doar ca nu le permit ăștia de sunt deja pe-acolo. Întreba mai devreme unu' referitor la angajările la steaua pe baza de nepotism. Uite asa ajung sa ne conducă cei care nu merita.
Legat de partea cu filosofia, precis nu ai făcut filozofie la școală ca altfel ai fi știut filosofii și operele care au "influențat" lumea.

| sabin89 explică (pentru Catrice):

Mă iei cu "mă"? Ce sunt eu? Vagabond de pe uliţi? Nu. Zavragiu? Nu. Căuzaş? Nu.
Ghici ce sunt.

| Catrice a răspuns (pentru sabin89):

Nici cu 'măi' nu-ți convine?! Ăia vorbesc cu 'ba, wa' și uneori care nu pot fi redate pe aici.


Zău asa, se aliniază cumva planetele de toti userii îmi sar în cap fără sa le fi făcut ceva?!

| sabin89 explică (pentru Catrice):

Te ştiu că ai simţul umorului. Nu m-a deranjat deloc acel "mă". Am vrut doar să-l mai aduc niţel în scenă pe neica Zaharia, un personaj care îmi place la nebunie.

| Catrice a răspuns (pentru sabin89):

Măcar unul de pe-aici nu-mi poarta pica laughing

| gabicoo a răspuns:

Guvernul e un"rău necesar"! Nu putem ieși din acest cerc!
Ieșirea din cerc ar însemna anarhie!
Văd că ești preocupat de începuturile democrației nord americane. Recomand să citești lucrarea "Despre Democrație în America" autor Alexis de Tocqueville.
PS
Dă și tu funda. Unii dintre noi se chinuie să-ți raspundă și merită o mică răsplată pentru efortul lor!

| Catrice a răspuns (pentru gabicoo):

Da' poate omul nu știe sa aprecieze efortul unora.

| SG1995 a răspuns:

Drepturile și libertățile sunt iluzia celor slabi că sunt liber, în fact "libertatea" de putere și influență, iar când vine vorba de om acesta prin natura sa e coruptibil.
Vezi tu cum zicea cineva mai sus:"
"Guvernul un rău necesar."
Nimic mai adevărat, supraviețuirea speciei umane s-a bazat pe colaborarea a unui număr mare de indivizi, dar ca și peste tot în natură masele mari sunt influentabile și fără un lider sunt ca un vulcan mognind.
Pentru ca constructul social numit civilizație să supraviețuiască a fost nevoie să se institue un corp de de concepte denumite legi morale, care își au origina în empatia socială, cine încalcă acele legi e ostracizat, sau mai rău ucis.
Aceste norme fac posibilă conviețuirea, fără ele oamenii sunt diferiți ca să poată conlucra și să trăiască împreună, un țel comun, o putere comună îi unește, inițial era șeful de clan sau de trib, acum locul șefului de trib e luat de stat și guvern.
Cât despre ce abera nenea ăla filosof politic pe acolo, n-are treabă cu realitatea pragmatică, o guvernare în care toți sunt liberi e o utopia, iar eu tind să cred că între utopia și distopie nu există diferență, ambele includ dictatura.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Guvernul nu e necesar. Poate fi haos si cu guvern. Dar ne lasam condusi de niste legi facute cu multi ani in urma de niste prosti.

| Thecurious a răspuns:

Nu cred ca exista un astfel de cerc vicios.
Omul nu se poate dezvolta daca nu se alatura unui grup.
In acel grup, sarcinile fiecaruia sunt impartite, astfel incat el (grupul ) sa poata acumula tot ce are nevoie pentru a progresa - a-si imbunatatii traiul, ajungand la un grad cat mai ridicat de satisfacere a nevoilor.
Comunitatea trebuie sa se organizeze si sa se conduca.
In acest scop, membrii ei vor alege indivizii considerati capabili si dornici de a-si asuma conducerea.
Nu as vrea sa scriu pre mult, de aceea voi rezuma.
Nu exista guvern ideal, pentru ca nu exista o definitie a guvernului ideal (din cate stiu eu ).
Un guvern are o anumita culoare politica. Partidul sau coalitia de guvenamand guverneaza conform ideilor si principiilor doctrinei sale.
Cine nu vrea sa fie guvernat, se poate "desface" contractul social "semnat " intre el si Stat si se retrage in pustnicie, unde nu mai beneficiaza de serviciile Statului si nu i se mai garanteaza apararea drepturilor si a libertatilor fundamentale.

| Thecurious a răspuns (pentru Thecurious):

Poate "desface"

| sabin89 explică (pentru Thecurious):

Tu spui mai întâi că nu există guvern ideal pentru că nu există o definiţie pentru guvern ideal. Parcă e cam nu ştiu cum să justificăm neputinţa creării prin inexistenţa definiţiei. Lansăm pe piaţă solicitarea de a se formula o definiţie şi să vezi până mâine câte variante vom primi. Deci nu asta ar fi problema. Cauza neputinţei ar fi mai de grabă, cum a zis cineva, imperfecţiunea, atât a celor guvernaţi cât şi a celor chemaţi să guverneze. Asta ne împiedică să ajungem la un guvern ideal.
Spui apoi că un guvern are o anumită culoare politică şi că va guverna conform ideilor doctrinei sale. Dacă aşa stau lucrurile, e clar că acest guvern nu îşi derivă puterea "în consensul celor guvernaţi", cum apare în textul întrebării, ci în consensul unui anumit procent din cei guvernaţi. În comunitatea respectivă mai sunt şi partide de opoziţie, fiecare cu doctrina lor.

| Thecurious a răspuns (pentru sabin89):

In democratie, minoritatea se supune guvernarii majoritatii.