Să luăm cazul onei grămezi de pietre. Dacă se adaugă destul de multe pietre, ea va deveni până la urmă un munte. Dar de câte pietre e nevoie?
Cu ce precizie? La an, la luna, la zi, la secunda?
Evident ca nu se poate spune cu exactitate. Procesul de imbatranire incepe cand ne nastem si este continuu. Nu exista un moment in care te poti uita la ceas si spune "4, 3, 2, 1, gata, din clipa asta sunt batran"
Este la fel de absurd ca si cum ai intreba "de la cati bani esti bogat?". Cum s-ar putea determina asta? La 999 999 de dolari esti sarac, iar la 1 milion esti bogat?
Cand tu insuti te vei considera batran in mintea ta. Mintea mea inca e adolescenta. Apoi, pe masura ce inaintezi in varsta incepi sa calculezi urmarile faptelor si actiunilor tale si ale altora pentru ca e mai bine sa ocolesti decat sa pațesti. Cand incepi sa faci asta sa stii ca incepi sa te maturizezi. Cand ai si rezultate bune la asemenea calcule esti matur demult.
Darrr parerea mea e alta: poate numai corpul sa iti fie batran daca corpul ii inca in forma. De aicea vine vorba "varsta e doar un numar". Este pe net o femeie are 90 de ani dar asta nu o impiedica sa fie gimnasta. Da. La varsta aia! Si noi(unii) astia tineri nici miscare nu prea facem...nu crezi ca am fi noi mai "batrani"? Niste "copii-batrani" mai degraba? Batrani si nelinistiti.....batrani si in floarea varstei
Sunt curios daca in ziua in care o sa implinesti 50 de ani vei avea aceeasi opinie... Am mai auzit eu pustiulici de 14 ani care spuneau ca la 25 esti bosorog.
Nu-mi spune ca tu te-ai considera "tinerel" la 50 ani. La 50 de ani da, esti bosorog.
Intre "tinerel" si "bosorog" exista o gramada de faze intermediare.
Un om de 50 de ani care a avut grija de el poate sa fie mai in forma, mai capabil sa munceasca si sa se concentreze decat unul de 18 ani. Totul depinde de modul in care a trait si de obiceiurile pe care si le-a creat.
Sau crezi ca un pusti de 18 ani care sta 16 ore pe zi cu ochii in calculator, bea 4 litri de cola si mananca fast food este mai "tanar" decat unul de 50 de ani care are o viata activa si o dieta sanatoasa?
"Nu-mi spune ca tu te-ai considera "tinerel" la 50 ani. La 50 de ani da, esti bosorog."
Chiar ar trebui să te înscrii la o competiție de cross ori semimaraton să vezi cum e când tinereii sunt depășiți de boșorogi de 50-60 de ani, am trăit pe pielea mea experiență asta.
În rest există o vârstă biologică și una psihologică, unii bătrâni pot fi mult mai receptivi la nou și cu poftă de viață decât mulți tineri, trebuie să știm asta încă de pe acum ca și să învățăm cum să trăim și să nu ajungem să ne blestemăm bătrânețea mai târziu.