| Steregoi a întrebat:

Un electron poate sa inghete sau sa ajunga sa nu se mai miste deloc?

5 răspunsuri:
| Darkmagic a răspuns:

Inca nu ti-a raspuns niciunul dintre aia care sunt cu "Stiinta", cu "Ratiunea"? big grin
Voi invatati la scoala Modelul Bohr, uneori imbunatatit cu Sommerfeld...SI VREI RASPUNS LA INTREBARE?
Stai un pic...
rolling on the floor

Vezi ce spune ecuatia de unda a lui Schrodinger...
[math] i \ hbar \ frac {\ parțial} {\ parțial t} \ Psi (\ vec r, t) = \ + V (\ vec r, t) \ dreapta) \ Psi (\ vec r, t) [/ math]...de unde vei intelege cumva, ca functia de unda a electronului este una stationara.
Apoi Hamiltonianul...
[math] i \ hbar \ frac {\ parţial} {\ parţial tEE [/ math] / math]
Mai citesti pe undeva si CE este Orbitalul electronului, si daca conform Principiului Incertitudinii, un electron mai poate avea o pozitie exacta pe orbital;
...iar la final vezi ce spune Heisenberg in dualitatea unda-particula, si anume ca daca nu il observi, electronul E unda, cand il supui observatiei, se comporta ca o particula.
Un posibil raspuns poate fi: Nu "ingheata", pentru ca nu se misca. big grin

Ai inteles?
...
Lasa asa... big grin
Mergeti inapoi la Somerfeld.

| Steregoi explică (pentru Darkmagic):

Poza asta te contrazice:

http://www.descopera.ro/......-unui-atom

In poza se vede un nor de electroni cand de fapt e doar unul la atomul de hidrogen. Asta inseamna ca in timpul de expunere cand a facut poza electronul s-a deplasat foarte repede de parca el se afla aparent in mai multe locuri la un moment dat si astfel da impresia de nor electronic.

| Darkmagic a răspuns (pentru Steregoi):

Ma contrazice pe dracu.
Ce au facut olandezii tai?
Majusculele iti arata imediat, poate asa intelegi mai bine...
"Energizând astfel electronii şi Făcându-i să se Deplaseze pe Direcţii şi cu Viteze care depindeau de funcţiile lor de undă.
Un Câmp Electric Puternic Aplicat în Interiorul Incintei a Modificat Traiectoriile electronilor, într-un mod care depindea de vitezele lor iniţiale".
Am incheiat citatul.

Au AFECTAT electronii, (si experimentul in sine) nu doar prin observatie, ci si prin: "energizând astfel electronii", printr-un "câmp electric puternic aplicat"..."facand", "dregand".

Ce am spus eu de functia unda-particula?

Nu vrei tu mai bine sa "explici" si sa privesti electronul prin lupa groasa a mecanicii clasice, unde influentat si de sarcina electrica a olandezilor, rusinat si de poza Descopery, emite si un camp electromagnetic, pierde si energie, si se prabuseste vesel pe nucleu, facand sa dispara universul cunoscut... universul asta in care imi pui tu "poze" de pe Descopery?
Ce zici?
Iesi!
La Religie cu tine!

| Steregoi explică (pentru Darkmagic):

"Energizând astfel electronii şi Făcându-i să se Deplaseze pe Direcţii şi cu Viteze care depindeau de funcţiile lor de undă.
Un Câmp Electric Puternic Aplicat în Interiorul Incintei a Modificat Traiectoriile electronilor, într-un mod care depindea de vitezele lor iniţiale". - tu vrei sa spui ca electronul in mod normal sta in jurul nucleului si nu se roteste sau nu vibreaza in jurul nucleului si cand toti electronii cumva se vor contopi cu nucleul precum Pamantul cu Soarele atunci va fi sfarsitul universului? "Traiectorie" presupune deplasare. Care viteza initiala? cea dupa aplicarea laserului? Caldura emite fotoni care pune in miscare electronii ca sa aiba loc reactii chimice? Aproape de zero Kelvin aproape ca nu mai au loc reactii chimice sau transformari chimice? Incearca sa iesi din formulele alea sofisticate si sa gandesti liber. Cei care au dedus formulele alea probabil ca au gandit liber si in urma gandirii libere au dedus formulele alea. Dar pana la formule gandeste liber. Daca tu intelegi ce spui ma poti ajuta si pe mine sa inteleg. happy Un profesor bun mai intai gandeste el liber si intelege si apoi preda elevilor si nu repeta poezii. happy Daca nu ma poti ajuta sa inteleg inseamna ca doar repeti poezii scrise de altii. happy "Functie de unda" presupune existenta undei. Unda presupune miscare sau deplasare sau propagare. Daca ai stii fizica ai stii si ca nici o particula elementara nu sta. Electronul e particula elementara. Din notiunea "unda-corpuscul" nu inseamna ca unda se propaga si corpusculul sta ci se refera la modul de miscare si de interactiune cu materia din jur. Mai mult te las pe tine. Si raspunde la intrebare si nu mai bate campii.

"Direcţii şi cu Viteze care depindeau de funcţiile lor de undă." - inseamna ca inainte de aplicarea laserului electronii atomilor se miscau cu Direcţii şi cu Viteze care depindeau de funcţiile lor de undă. Acum ai inteles ce mi-ai citat? Dovedeste-mi ca stii limba romana ori probabil ca traducerea e gresita. Ce rost ar avea sa vorbim despre viteze daca viteza electronului ar fi zero sau daca electronul ar sta? In plus electronul e fermion cu masa de repaus si il putem trata mai mult ca corpuscul decat ca unda. Si fiind corpuscul nu inseamna ca sta. Am putea spune ca fermionii nu sunt de fapt particule elementare pentru ca de fapt sunt alcatuiti din ceva. In fizica de acum se spune ca "electronul nu e alcatuit din nimic" sau ca nu poate fi divizat dar dupa mine e o eroare. Dintr-un foton se poate obtine un electron. Stiai? Daca citesti despre formarea de perechi vei observa ca din fotoni se obtin electroni. Nu mai zic de pozitroni. Masa e rezultatul miscarii sau vibratiei care a cauzat masa. Ori in singularitatea big bang avea loc sa se miste ceva? laughing

| Logann a răspuns:

Mi-a inghetat mie electronul citind asta.