| sabin89 a întrebat:

Un lucru sau fenomen care este explicat științific, mai poate fi considerat minune?
De exemplu: formarea copilului în burta mamei. Se pleacă de la o minusculă sămânță; din aceasta treptat-treptat se formează un copil și, la timpul potrivit, acesta este expulzat. Curând, va începe să gândească și să iubească.
Știința cunoaște întregul "proces tehnologic de fabricație". Îl cunoaște și îl explică. Mai este o minune?

Răspuns Câştigător
| StimabiluI a răspuns:

Einstein spunea: "Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol."

Pentru mine, ca din două celule să apară un organism perfect compus din trilioane de celule, fiecare celulă fiind la locul potrivit, inclusiv celulele cerebrale, care nu doar că își îndeplinesc perfect funcțiile, dar și moștenesc informația ereditară de la părinți cu privire la instincte și trăsături de temperament, mi se pare că este cel puțin un proces uimitor, dacă termenul miraculos nu ne este permis.
De fapt nu vorbim despre două celule care formează corpul uman cu toate funcțiile sale, vorbim despre niște molecule care compun cromozomii, molecule în care este codată toată informația genetică a viitorului organism într-un mod mai eficient decât cel mai sofisticat server de pe pământ.

Acum depinde și de cum definim miraculosul, ironic este că până și vaccinurile ARNm, când au fost lansate pe piață, au fost clasificate drept "tehnologie miraculoasă".

| sabin89 explică (pentru StimabiluI):

Noi am numit Piramida lui Keops minune, dar ceea ce se petrece în interiorul celulei este mult mai uimitor (nu zic nici eu miraculos) decât în piramida aceea.

29 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Iti spun eu o minune pe care nu o poate explica stiinta, 2 frati in SUA, au cazut de la o inaltime mai mare 120 de metri, in cadere libera, amandoi erau inainte de cadere pe o platforma, genul ala de platforma care se urca pana la nivelul dorit ca sa stergi geamurile.

Unul a murit instant, celalalt a supravetuit!
Cazatura nu era compatibila cu viata!

Asta sa o justifice AI-ulwinking

Răspuns utilizator avertizat
| Simpatic a răspuns (pentru Sam7969):

Si ai spus astea din capul tau sau iar va faceti cont si scrieti ce informatii da AI-ul?

Eu as maslui acest chatGPT doar cu informatii false si astfel postacii care-l folosesc sa fie imediat depistati!
Uite o tema de casa pentru hackeri, sa umple internetul cu falsuri si apoi sa invete programele tip AI aceste informatii, atunci vom sti imediat cine ce folosestewinking
laughing

| relian a răspuns (pentru Sam7969):

laughing Simpatik asta e dea dreptul "fenomenal" habar nu are de nimic, dar se baga a musca la rahat laughing Cind a vazut ca i-ai dat peste bot, a bagat-o pe aia cu AI laughing
La ce balarie a putut sa spuna, aia nu se mai puhe, ce o fi vrind el sa arate cu chestia ca au cazut 2 de nu stiu unde, a murit unu, altul nu.
De parca aia ar fi cazut exact, identic la micron la fel, totul erau calculat la micromentru si minuna s-a intamplat, unu na murit laughing

Cind vedce ca ii da lumea peste nas, gaseste el ceva sa se lege, cum am spus, asta da user, catastrofal laughing asa am zis, sau fenomenal laughing

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

"Minune" e din acelasi camp lexical cu "iluzie", "duh sfant", "zana maseluta", "bau-bau", "Praslea cel voinic", etc.
Stiinta ar putea clasa lejer crestinismul pe aceeasi linie cu inchinatul la statui cu pisici, dar inca nu o face, din respect.
Asteptam sa moara ultimii prosti, adica vreo generatie juma', as zice.
Parca deja vad franciza Betano, cum acapareaza majoritatea locatiilor BOR.

| dullcat a răspuns:

Daca te uiti la definitia cuvantului, afli ca nu, nu mai poate fi considerata nasterea o minune.
https://www.dex.ro/minune

| relian a răspuns:

Minunile is pentru cei care nu au cunostinte, sau pentru cei care nu pricepe explicatiile existente.
Toata lumea vie, se inmulteste prin diverse metode, fiecare cautind sa pastreaze acea specie mai mult in timp.
Odata ce iti explici ceva, sau odata ce pricepi ceva, nu ti se mai pare ceva wow, sau minune, deja devine ceva banal.

Chestia aia cu expulzatu, acolo da, putem vorbi de ceva minune laughing sau vorba vine, pentru ca nu este prea clar, de ce, sau cine expluzeaza fatul din uter, nu din burta, acolo nu-i nimic.

O explicatie mai recenta, sau teorie, spune ca expulzarea are loc, pentru ca organismul respectiv, adica fatul a fost lasat sa fie descoperit, pana in acel moment el a fi ascuns, ascuns in sensul ca sistemul imunitar si alte organe nu stiu ca el ar fi acolo.

Am citit chestia asta ceva timp in urma, cit o fi de adevarat, cei care se ocupa stiu mai bine.
Fatul este un organism strain, dar totusi el e acolo, nul da nimeni afara laughing nu il ataca nimeni.
Nu is documentat, asa luat pe datu cu presupusul, ori sistemul imunitar al gazdei nu are voie sa intre acolo, ori gazda ascunde fatul, baga ceva bariere care sa indice ca totul este in regula.

Apoi gazda, adica creierul gazdei, dezvaluie adevarul, moment in care sistemele organismului gazda incepe sa ia masuri, asa este expullzat fatul, asta dupa ce ajunge complet format.

Bine, nici chestia asta nu cred ca e considerata o minune, mai degraba ceva care nu e inca pe deplin explicat, dar la toate le vine rindul, mai devreme sau mai tirziu.

| sabin89 explică (pentru relian):

"la toate le vine rindul, mai devreme sau mai tirziu."
Îmi place optimismul tău. Cred însă că e puțin exagerat. Nu suntem noi buricul Universului. Și nu cred că vom putea vreodată să găsim explicație pentru "toate". Într-un sac fără fund n-ai cum să ajungi la fundul sacului, oricât te-ai strădui.

| Frank51 a răspuns:

Nu știu cum să-ți zic, dar nu există Moș Crăciun.

| Hyperion7 a răspuns:

Confunzi marfa cu ambalajulwinking

| StoicAnalysis a răspuns:

NU. Minunea este efectiv ceva ce nu iti poti explica. Din moment ce cunosti tot fenomenul cap-coada, deja termenul de minune dispare.

| Darkmagic a răspuns:

Minunile migreaza, nu stiai asta? happy
Nasterea nu a fost socotita o minune nici macar in preistorie. Erau prea multe mamifere placentare care faceau acelasi lucru ca si femelele speciei Homo...
Adjectival, nasterea a devenit "minune" cand stiinta a stabilit ca de la o, (te citez): "minusculă sămânță"...
Ce raman intr-adevar minuni?
Universul, pentru ca nu il vom cunoaste niciodata dincolo de, (cu o mare indulgenta) bula noastra de spatiu pe care o numim Laniakea, indiferent de cat de mult se vor dezvolta stiinta si tehnologiile.
Idem, Realitatea, Natura...cum vrei sa-i spui, pentru ca insasi Fizica nu ne lasa sa-i patrundem detaliile.
Cred ca ti-am dat destule raspunsuri in care am aratat ca, cu cat Fizica sapa mai mult in Realitate...realitatea devine SI mai complicata...

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

"insasi Fizica nu ne lasa..." - poate ne lasă matematica; sau altă știință happy

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Nu exista o "alta stiinta" care sa se ocupe de realitate in afara fizicii, care Fizica, foloseste Matematica, altfel ar fi un simplu basm, moralizator in fizica clasica, magic, in mecanica cuantica.
Imi pare rau ca te dezamagesc pentru a N-a oara, dar undeva prin anii '70 ecuatia lui Bell a dat castig de cauza lui Bohr si Interpretarii Copenhaga, in dauna lui Einstein.
Long story short, fundamentele realitatii nu vor putea sa fie niciodata cunoscute, oricum le-ai aborda.
O ecuatie, (deci matematica), confirmata de experimente spune asta fara drept de apel, prin urmare, realistii, materialistii, fizicalistii, idealistii, si alti "-istii" pot sa se dea linistiti cu...pardon-ul de pamant, pana le ies din capete continuitatea si determinismul fenomenelor naturale, etc.
Reiau primul raspuns:
Ce raman minuni de-a pururi, sunt Universul si Realitatea, indiferente la ceea ce va face Stiinta in directia intelegerii lor.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

În ce sens mă dezamăgești pentru a N-a oară? Ce am susținut eu de N ori și am susținut greșit?

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Nu ai sustinut ceva anume gresit, doar ca tu esti omul exactitatii, al realismului, al lui alb, sau negru.
Tributar fizicii clasice, nu poti accepta faptul ca realitatea poate sa fie mai ciudata decat orice am putea noi oamenii sa ne imaginam vreodata, iar imaginatia, crede-ma pe cuvant, este un instrument infinit de puternic... happy
Ei bine, cu tot infinitul asta, un ins a definit de exemplu, inseparabilitatea cuantica drept: "spooky action at a distance", infricosatoare pentru el, pentru ca incalca realismul local.
"Insul" ala se numea Einstein...
Am facut aceasta paralela ca sa nu crezi ca gandesc peiorativ la felul in care privesti tu si majoritatea oamenilor lucrurile, tributari exactitatii, numai ca referitor la univers si cunoasterea lui, sperante ca: "vreodata", "candva, stiinta, va rezolva, etc", sunt inutile.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

"realitatea poate sa fie mai ciudata decat orice am putea noi oamenii sa ne imaginam vreodata" - sunt întru totul de acord; cu cât fizica sapă mai adânc, realitatea devine mai complicată. Îi spuneam și lui relian cum într-un sac fără fund nu ai cum să ajungi la fundul sacului. Mi-a plăcut și răspunsul lui CuStimă... de mai sus.

| Miruna333 a răspuns:

Nu. Pornind de la definitie, ceva atat de normal, nu poate fi considerat o minune. O minune ar fi ceva ce nu poate fi explicat.

| SingleForOne a răspuns:

Tot este considerată o minune pentru că reacția în lanț "cauză-efect" este în continuare formare. Nașterea se întâmplă datorită organismului, ar organismul funcționează datorită hidratării și nutriției (plus multe altele), acestea funcționează datorită motivelor lor respective, și tot așa în urmă până la facerea lumii, sistemului solar, chiar și big bang. Știința explică minunea, iar minunea este chiar faptul că se întâmplă lucruri.

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

Interesant este că unul dintre acei copii de care ziceam mai sus, ar putea să ajungă un om de știință care, la rândul lui, va încerca să înțeleagă modul în care a ajuns el să existe.

| SingleForOne a răspuns (pentru sabin89):

Va ajunge aproape la aceeași concluzie, la faptul că "minunea" este că există factorii de influență și creatori, și interacțiunea între aceștia, dar tot nu poate explica "de ce? pentru ce?".

| HUAWEHUAWE a răspuns:

Salut.

Parerea mea e ca :
exemplu :
fenomen iesit din comun-minune :Transformarea apei in vin
atribuit lui Iisus,care nu a facut asta stintific,El avand o putere divină (corporală),El avand o forta supranaturală(inzestrat cu calitatile de a fi copilul Lui Dumnezeu).
A transforma apa in vin stintific,este un fenomen iesit din comun(greu)atribuit celui ce face asta (nu unei fiinte divine,supranaturala ca si puteri personale),acesta fiind priceput, foarte bun si ceea ce stie el sa faca este un secret care impartit cu restul devine decat o putere umana, nedivina, o descoperire sa stiim cum sa facem asta, cunoscand actiunea stintifica facută nu mai poate fi o minune.

Răspuns utilizator avertizat
| EliLeli a răspuns:

Da.

| sabin89 explică (pentru EliLeli):

Un "da" care spune mult. De fapt, spune tot, pentru că, ca să-l citez pe Darkmagic, cu cât fizica sapă mai mult...vezi ultima frază din răspunsul lui.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

DEX- MINÚNE, minuni, s. f. 1. Fenomen ieșit din comun, surprinzător, atribuit forței divine sau altor forțe supranaturale._ _MINÚNE ~i f. 1) Fenomen ieșit din comun; fapt supranatural; minunăție; miracol. 2) fig. Lucru cu calități extraordinare și imprevizibile care provoacă admirație; minunăție; miracol.
Răspuns: oamenii de Știință studiază, atestă și folosesc Fenomene Supranaturale și Paranormale. Unele dintre aceste Fenomene sunt considerate și denumite Minuni sau Magie/ vrăjitorie, tocmai pentru criteriul lor Supranatural, ieșit din comun și nefiresc, adică exact contrar teorieievoluționismului/ Materialismului. Exemplul pe care l-ai menționat tu, nu face excepție.

| painecuzahar a răspuns:

Nu. E ca si cum ai intreba daca e ceva deosebit sa ai mâini. Aproape toata lumea are.

Răspuns utilizator avertizat