Ion Mota (cumnatul lui Codreanu). Impreuna cu Vasile Marin(si alti 6 reprezentanti legionari) au participat alături de generalul Franco la războiul civil din Spania în anul 1937, în cadrul unei echipe de 8 şefi legionari care au dorit să lupte împotriva comunismului.
Cred ca era Horia Sima, dar, cu greu poate fi numit Martir al Neamului un asemenea specimen.
Daca astia sunt martiri, Nicolae Iorga ce a fost?
De sceleratii de legionari nu a auzit nimeni nimic in afara de crimele comise in numele unor idealuri strambe.
Iorga a fost un geniu pe care istoria nu-l va uita. Legionarii, insa, sper ca vor disparea chiar si din cartile de istorie atunci cand toti apologetii lor bigoti si analfabeti vor fi disparut si ei.
@BitterSweet: Stiu mult mai mult despre miscarea legionara decat vrei tu sa admiti.
Sunteti niste fanatici si atat. Grupuletul care l-a asasinat pe Iorga era la fel de fanatic.
Faptul ca Zelea-Codreanu a frecventat cursurile catorva facultati (din pacate, nu a ABSOLVIT niciuna) nu-l face mai putin fanatic.
Mircea Eliade a fost un scriitor. Atat. Faptul ca a fost simpatizant legionar i-a dat o anumita aura de mister, mai ales ca a trait mai mult de jumatate de viata in strainatate.
Majoritatea legionarilor erau doar niste semidocti (studenti eterni), bigoti (preoti raspopiti pe la Coarnele Caprii) indobitociti de discursurile unor lideri cu oarecare charisma.
Iar acum, simpatizantii legionari sunt mai rau: niste semianalfabeti. Pentru ca eu asta constat citind postarile lui petru, ale tale si ale altora ca voi.
Spre deosebire de comunisti, legionarii aveau un profund simt patriotic. Au facut greseli impardonabile dar fata de comunisti au fost mici copii. Pentru patriotism, pentru curatenia morala pe care incercau sa o impuna si pentru curaj nota 10. Pentru celelalte greseli insa...
Nu-mi amintesc acum, dar stiu despre cine e vorba.
E geu sa mori departe de tara, mai ales pentru un patriot dar inchipuitiva prin ce chinuri ar fi trecut pe mana comunistilor.
@ardnaxur1961
Ceea ce stii tu despre miscarea legionara e superficial. Si dupa mine asasinarea lui Iorga a fost o mare greseala, dar asta a fost hotararea unui grup mic din miscarea legionara.
Eu nu am pus in discutie acest lucru, dar tu sa numesti ''idealuri strmbe'' patriotismul e cam ciudat.
Vina ca tu nu ai auzit nimic altceva in afara de crime legate de legiune iti apartine. Nu iti da cu parerea fara sa cunosti despre ce vorbesti.
Cel care a infiintat miscarea legionara la noi a fost Zelea Codreanu, avand studii militare, fiind licentiat in drept si specializat in Franta la Grenoble. Mişcarea Legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste.
Cei pe care tu ii numesti jignindu-i : ''sceleratii de legionari nu a auzit nimeni nimic'' ...inseamna ca tu nu ai auzit nimic de Mircea Eliade, Valeriu Cardu, Petre Tutea s. a Uita-te in oglinda, fa o comparatie si decide tu cine e nimeni si nimicul.
Aroganta, negarea adevarului si punerea ''pumnului in gura'' se numeste dialog dupa unii.
Vrem nu vrem miscarea legionara a existat. Singurii care nu au putut fi obiectivi in studierea acestui fenomen au fost comunistii. Acei comunisti care au fost orisicand gata sa isi vanda tara, care si-au omorat intelectualii si oamenii de cultura, cei care tipa din adancul inculturii lor : ''noi muncim, nu gandim ''. Dupa felul cum sariti sunteti sigur pusi pe dialog, va lipseste ciomagul si orice alta arma a gandirii supreme. Eu nu am afirmat niciunde ca as fi legionar/a.
Am si spus ca au gresit omorand mai multe personalitati dar trebuie vazute si partile bune daca e sa fim obiectivi.
Pentru cei care nu stiu in afara de Nicolae Iorga au mai fost asasinati de catre legionari : Gheorghe Duca, Virgil Madgiaru si Armand Calinescu.
Multumesc @Tepes! Acest inteles i l-am dat si eu intrebarii si implicit postarii mele si sunt dezolata ca probabil ar trebui sa inteleg ca sunt intre "simpatizantii legionari" si "semianalfabeti"!