Poate nu vom reusi sa intelegem perfect realitatea in care traim, dar la ora actuala stiinta are un raspuns destul de bun la intrebarea ta. Cu mici goluri ce-i drept, dar care nu perturba prea tare imaginea de ansamblu.
Nu stim exact ce a provocat Big Bangul. Asta e unul din goluri. Imediat dupa Big Band se poate explica aproape tot: Aparitia, quarcilor, leptonilor (electronul, de exemplu) si bosonilor (fotonii) din energie, separarea celor 4 forte fundamentale, aparitia protonilor si neutronilor prin combinarea quarcilor, formarea hidrogenului din protoni si electroni, formarea He, stele, restul elementelor chimice, planete, gauri negre.
Se poate explica existenta a peste 90% din ceea ce exista. Sigur, poate nu stim daca exista o particular speciala ce produce gravitatia sau ce se intampla cu exactitate la periferia unei gauri negre. Sunt multe necunoscute. Infinite as indrazni sa spun. Dar sunt problem "minore", iar idea de baza se pastreaza: Da-mi Big Bangul si-ti pot explica intregul Univers.
Deci stim cum se formeaza Pamantul am stabilit anterior.
Un al doilea gol in "tabloul" nostru ar fi aparitia vietii. Nu stim exact cum a aparut viata. Insa da-mi o molecula de ADN, care recunosc, nu stiu exact de unde provine, si-ti pot explica modul in care apare intreaga fauna si flora de pe Terra. Sigur, poate nu stiu exact cum a aparut specia "X", nu am o explicatie pentru absolut orice caz particular, ar fi ridicol tinand cont cate sunt. Dar am o explicatie pentru extrema de marea majoritate a organismelor, o explicatie perfect logica din punct de vedere biologic si sustinuta de sute si sute de dovezi, o explicatie care pana acum nu a fost contrazisa de nicio observatie din natura. Este chiar adevarul daca imi permiti sa ma lepat de o rigoare inutila.
Ultimul gol ar fi creierul umana.
Asa ca raspunsul meu la intrebarea ta este ca deja intelegema.
Nu trebuie sa rezolvi un puzzle pana la capat ca sa iti poti da seama ce e in imagine.
Apropo de puzzle. Am rezolvat şi eu unul de 1000 de piese, într-o iarnă, acum vreo trei ani. Ai o satisfacţie când îl vezi terminat. Deci tu vezi puzzle-ul în discuţie într-o fază destul de avansată. Azi, mâine vom pune şi ultima piesă. Eşti optimist, ce să zic.
Cum crezi că au apărut oligonucleotidele pe pământ? Gerald. F Joyce şi Leslie Orgel par un pic nedumeriţi. Ca şi mine de altfel.
Realizezi ca intrebarea nu are un raspuns viabil, si bonus, poate da nastere unui nou "razboi" intre adeptii I.D.-ului si atei?
Cat despre concluzia ta de inceput, recunosc ca m-a deconcentrat putin.
E NORMAL Sabin ca pe imensa majoritate a oamenilor sa nu-i intereseze "Modelul Standard" si consideratiile asupra lui despre care se pot scrie volume intregi.
Ce naiba? Pot sa scriu eu o suta de pagini despre PIMPS-uri si WIMPs-uri...si NU se gasesc in "Modelul Standard".
Ultima intrebare este identica cu: "Ce a declansat Marea Explozie?"
Raspunsul la ambele este: "Niciodata nu vom intelege".
Prima dată am citit "m-a deconcertat puţin". Dar, nu, era "deconcentrat" - e totuşi o diferenţă.
Şi zici că "niciodată". Hmm., şi eu care mai trăgeam totuşi o speranţă. . De război, nici pomeneală. Nu vezi ce puţini se înghesuie să răspundă? Probabil oamenii (majoritatea) îşi trăiesc vieţile într-o perfectă indiferenţă faşă de astfel de polemici.
Greseala mea.
Trebuia sa imi inchipui ca "razboiul" se duce pe intrebari mai permeabile.
Indivizi care tipa: "NU exista I.D."... apoi ii ard aici un: "Universul este infinit!" sau: "Multivers"!
De unde sa stie ca ambele variante permit existenta a ORICE, fie ca e vorba de God, I.D. sau...Capra cu trei iezi?
"Adanci" rau...
Astept cu interes urmatoarea intrebare, ca n-am somn.
Ceea ce-ti doresc si tie!
Unii oameni înţeleg asta alţii nu.Nu îi poţi spune unui om că este o adunare de particule elementare într-un anumit fel.Lumea mai înseamnă şi altceva decât o infinitare de particule elementare.Ele sunt doar baza ce creează ceea ce numim noi "lume". Trebuie să înţelegi că această aglomeraţie de atomi nu înseamnă doar asta şi atât. Înseamnă şi lucruri morale create de noi oamenii.Cum a apărut viaţa, o să ştim noi odată. Până atunci, eu voi aştepta un semnal codat de pe acest site numit "funda".
N-am idee, dar ma gândesc, doar ma gândesc și cumva îmi pare logic: dacă era singularitate și acea energie, toată energia care exista in univers, era condensată intr-un singur punct, stabil zic eu, atunci ce a determinat-o sa producă acea mișcare, vibratie etc încât sa o facă sa explodeze in acest univers, care a creat viața organica. Ma gândesc ca fiind singularitate nu putea decât ea însăși sa facă asta. Acum ma întreb iar, a făcut asta intr-o forma coordonata, dorita, inteligenta sau a fost întâmplătoare? Nu cred ca exista întâmplare in singularitate ca și întâmplarea are loc in prezenta mai multor factori, cred foarte sincer...deci poate chiar a fost intenționată. Și iar ajung acolo: Dar cum ***?!
Poate ca vom înțelege totul când vom sti exact.
Steregoi întreabă: