Un om este liber să facă ce vrea atât timp cât nu încalcă libertatea altora.
"Un om este liber să facă ce vrea atât timp cât nu încalcă libertatea altora." - probabil ai vrut sa spui ca "atata timp cat respecta drepturile altora." Deci nu exista libertate absoluta. Nici Dumnezeu nu face doar ce vrea El la un moment de timp. S-a gandit si si-ar fi dorit sa distruga lumea pe care a creat-o dar ceva L-a oprit si a permis ca Noe si familia lui sa supravietuiasca. Exemplul bun al lui Noe, ratiunea si scopul Lui initial L-a oprit pe Dumnezeu. Si au mai urmat astfel de intamplari cand a dorit sa distruga pe evrei odata ce i-a scos din Egipt. Cum se face ca un om care crede ca e liber sa gandeasca ce vrea el ajunge de e desconsiderat de unii si uneori este chiar inchis pentru convingerile lui?
Sigur ca poate ca nu îl opreste nimeni.Ca suporta consecintele este alta treaba caci de exemplu daca vreau sa omor pe cineva fac asta pana la capat ca nu ma opreste nimeni.Asta e faza in viata ta personala nu are dreptul nimeni sa se bage dar in public lucurile negative se platesc si deranjeaza pe cei din jur.
"Sigur ca poate ca nu îl opreste nimeni.Ca suporta cosecintele este alta treaba caci de exemplu daca vreau sa omor pe cineva fac asta pana la capat ca nu ma opreste nimeni.Asta e faza in viata ta personala nu are dreptul nimeni sa se bage dar in public lucurile negative se platesc si deranjeaza pe cei din jur." - vorbesti despre libertatea de alegere. Poti sa dai timpul inapoi? Poti sa urci singur fara vreun dispozitiv prin aer si sa invingi gravitatia? Sa zicem ca ti-ai dori sa faci un lucru rau si ratiunea nu prea te lasa. Deci omul NU poate fi liber sa faca doar ce vrea el la modul absolut.
In mod normal am zis ca nu poate sa aiba libertate in mod definitiv.Traim in societate nu in jungla.
"In mod normal am zis ca nu poate sa aiba libertate in mod definitiv.Traim in societate nu in jungla." - nu se pune problema daca libertatea este sau nu este definitiva. Intrebarea este daca omul poate fi liber in mod absolut fie in societate fie intr-o jungla.
Nu,nu poate.
"Nu,nu poate." - raspunsul tau este cel castigator.
"Poate doar in gandire laughing" - exceptand faptul ca am luat in considerare doar la nivel de dorinte. Dar mai e un nivel: cel al limitelor umane ca putere de rationare si capacitate de perceptie. Omul e limitat in gandire si oricat si-ar dori sa inteleaga materia si spatiul, nu reuseste. Nereusita asta poate fi considerata limitare si limitarea seamana cu o ingradire. Omul isi poate desfasura rationarea in anumite limite peste care e incapabil sa treaca. Omul nu poate gandi si nu-si poate imagina lucruri decat in 4D ( inaltime, latime, lungime, timp ).
Daca tot esti atat de destept sa comentezi raspunsul tuturor, de ce ai mai pus o intrebare asa cretina?
"Daca tot esti atat de destept sa comentezi raspunsul tuturor, de ce ai mai pus o intrebare asa cretina?" - pentru ca orice raspuns bun il citez si il notez pentru ca mi se par niste aspecte bune in raspuns. Iar uneori comentez in favoarea citatului si celui ce a raspuns si imi exprim si eu parerea si nu pentru ca ma dau mai destept decat altii. Este imposibil sa ma gandesc la toate aspectele. De aceea apelez la 'mai multi sfatuitori pentru a-mi reusi planurile'. Intrebarea am pus-o cu un scop bine definit si anume acela ca orice rebel oricat de violent ar fi ca sa arate ca este liber sa faca orice, NU este liber in sens absolut oricat de mare si de tare s-ar da fie in civil fie interlop fie in costum de jandarm fie in costum de politai fie in costum militar. Iar cei care protesteaza in strada pentru democratie si striga "LIBERTATE, egalitate, fraternitate" viseaza la iluzia adica la "libertatea absoluta" pe care nici un om nu o poate da sau avea.
Bun raspuns Ai dreptate„Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actorii"- William Shakespeare /''libertatea absoluta" -probabil o obtii doar prin iluminare (mai in gluma, mai in serios...)
"Bun raspuns happy Ai dreptate„Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actorii"- William Shakespeare /''libertatea absoluta" -probabil o obtii doar prin iluminare laughing (mai in gluma, mai in serios...)" - ai scris cuvantul "iluminare". Cristos a zis: "veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi." Cristos nu s-a referit la "libertate absoluta". "Libertate absoluta" nu exista nici la Dumnezeu. Chiar daca Dumnezeu spune ca "face ce vrea El", El se supune unor principii personale pe care si le-a format El insusi. El si-a format aceste principii si nu si le impune. Materia nu este libera pentru ca se supune unor legi fizice precise. Pentru a deveni ceva functional este o singura cale optima si nu mai multe cai optime. O particula elementara parcurge cea mai optima traiectorie care este una singura la un moment de timp. O particula elementara nu este in mai multe stari cuantice la un moment de timp. O particula elementara nu ocupa doua locuri diferite in acelasi timp ci un singur loc sau o singura pozitie in spatiu la un moment de timp.