Să ne gândim mai întâi ce s-ar întâmpla dacă aceeași condiție s-ar impune pentru fiecare din fețe, nu doar pentru 5. Adică pentru 5, 4, 3, 2 și 1.
Pai si cum il scazi pe 1?
Stim ca daca de fiecare data cand pica o fata a zarului, diferita de fata cu numarul 6, mai ai dreptul la o aruncare, atunci probabilitate ca la un moment dat sa nimeresti fata cu 6 este de 100%.
Daca mai ai dreptul la inca o aruncare doar atunci cand pica 2, 3, 4 si 5, ce anume ar trebui sa scadem din probabilitate de 100% pentru a gasi noua probabilitate?
Nu știi să faci o scădere? 100% - 1 = 99% Glumesc.
Mie nu mi-au plăcut niciodată problemele de probabilitate. Mi-au plăcut în schimb cele de geometrie plană. Gen asta:
https://www.tpu.ro/......ncrete-ci/
Aha. Cred ca 5 ore am incercat sa rezolv o problema de geometrie, saptamana trecuta. Nu am reusit.
Legat de problema din intrebare: Aproape orice tentativa de rezolvare pare imposibila. Dar, dara esti inspirat, asa cum s-a intamplat sa fiu, ai sansa sa descoperi o rezolvare extrem de frumoasa. Sper ca si corecta, asa pare cel putin.
Putem nota cu "X" probabilitatea pe care dorim sa o calculam.
X=probabilitate ca la prima aruncare, sau la urmatoarele aruncari, sa obtinem, in cele din urma, un 6.
Incercam sa ne dam seama cu ce este egal acest X.
1.) Pai primul mod in care poti nimeri 6 este ca la prima aruncare de zar sa iti pice fata cu numarul 6.
Probabilitatea ca asta sa se intample este 1/6
2.) Al doilea mod in care poti nimeri un 6 este ca la prima aruncare, desi nu ti-a picat fata cu numarul 6, sa iti pice fata cu numarul 5. Daca nu iti pica acel 5, ai pierdut.
Probabilitatea sa iti pice 5 este 1/6.
Insa asta e doar prima conditie ca sa ai macar sansa de a nimeri un 6. A doua conditie este ca, dupa ce ti-a picat acel 5, la urmatoarea aruncare, sau la urmatoarele aruncari, sa obtii, in cele din urma, un 6. Care e probabilitatea sa se intample asta? Pai este fix ce calculam, probabilitatea este prin definitie "X".
Deci ai o probabilitate de 1/6 sa nimeresti un 5. Si o probabilitate de X ca, dupa ce ai nimerit acel 5, sa nimeresti in cele din urma un 6.
Probabilitatea ca ambele sa se intample este produsul lor: 1/6 * X. Acesta este cel de al 2-lea mod in care putem nimeri un 6.
Probabilitatea totala va fi suma celor doua: 1+2.
X=1/6+1/6*X
O ecuatie din care putem determina valoarea lui X.
De unde ai tradus asta? Intai vorbesti de zar, apoi de o moneda.
Tradu corect problema apoi "posteaza aici".
Gigi777 întreabă: