Din cate stiu in zona Herculane se gaseau si intr-o zona de rapi nisipoase din Arges. Eviti intalnirea cu ele. Nu sunt agresive daca nu le ataci tu sau nu le iei prin surprindere.
In toata zona Banatului de Munte este plin de vipere, aici in zona unde sint eu am vazut vipere cu corn, o asemenea vipera la muscat pe ciinele meu, mai sus de nas, la citiva cm, noroc era zona osoasa unde la muscat, am omorit vipera si am studiato, era lunga 25-30 cm, iar deasupra guri avea un corn mic de aproximativ 1cm, pe cap avea un V cu virful spre gura iar corpul era cu solzi mici ca de sarpe, tot sub forma de litera V. ca masuri de protectie; atentie marita unde umblam calcam cu piciorul, pe cit posibil nu trebuiesc deranjate, ele cind este cald, soare dorm, nu aud zgomotele, sesizeza vibratiile din jur si atunci ataca. prima masura de a rezolva muscatura de vipera, la tara, se leaga deasupra zonei muscaturi un garou bine strins dupa care cu un ac sterilizat cu flacara de la bricheta se face punctie pe toata zona muscat si se stoarce energic, iasa un lichid alb galbui, aceste intepaturi trebuiesc facute cit mai des, una linga alta si stors bine de mai multe ori, evitati zonele cu pietris, terenul unde s-a cosit finul, locurile insorite, cea pe care am omorito dupa ce la muscat pe ciine era sub o brazda de fin, eram la intors finul, iar ciinele se juca, mergea inaintea mea. se spune ca unde simt mirosul de usturoi nu stau, pisicile sint cele mai bune pentru alungarea viperelor. in concluzie, mare, mare atentie...
In Herculane stiu si eu, cum a spus colegul/colega noastra leonardk. cum te feresti? hm. stai acasa, fa-ti o familile
Stiu ca intrebarea e "expirata", dar totusi vreau sa raspund.
Viperele traiesc in toata tara, in munti:pe pietre, plaiuri, fanete, in dealuri si campii, mai ales in zolele cu pietris.
Ele prefera locurile insorite, dar nu e obligatoriu.
VIPERELE TRAIESC SI IN PADURE!
Din cauza asta era sa o patesc eu, fiindca aproape am calcat pe o vipera!
In Romania, cele mai periculoase vipere sunt:
Vipera cu corn, intalnita des in Dobrogea, cea mai veninoasa, care poate fi recunoscuta dupa ridicatura ascutita din varful botului. Dupa ea vine vipera comuna, tot foarte periculoasa, care e galben-maronie.
A treia in top este vipera neagra, cea mai raspandita, care are o culoare cenusie si zig-zagul negru specific pe spate.
Din primavara si pana in toamna viperele sunt active, deci veti mare grija.
Cand plecati in vacante in orase mici, urmati acestea:
Nu purtati pantaloni scurti! Viperele circula si pe drumuri, am vazut in Suceava una care a traversat un drum mare!
Mergeti precum orbii! Cu un baston in fata, miscandu-l in toata zona larga de con din fata voastra, puteti evita un atac: vipera va vedea intai batul si va incerca sa fuga, sau, in cel mai rau caz, va ataca batul.
Nu incercati sa prindeti sau sa atacati o vipera!
VIPERELE POT SARI PANA LA INALTIMEA DE 1 m!
Daca ati fost muscati, indiferent de ce sarpe, apelati serviciul de urgenta imediat!
Stiu ca intrebarea e veche, dar scriu pentru altii care poate vin sa citeasca. Vipera neagra nu e o specie, ci o varietate melanistica. E, la fel ca cerbii albi cu ochii rosii, o afectiune genetica, dar ca specie e la fel ca vipera comuna(Vipera berus). Ce ai descris tu acolo e o vipera comuna normala, iar galben-maronie e vipera cu corn(Vipera ammodytes). Cealalta vipera, a treia, e vipera de stepa(Vipera ursinii), care e aproape inofensiva, extrem de putine decese au fost cauzate de ea. VIPERELE NU POT SARI! Se arunca in fata cativa centimetrii, dar sa sara in sus e imposibil. Asta e la fel de adevarat ca,, gusterul e veninos",,, sarpele nu musca sub apa",,, sarpele inteapa cu limba",,, sarpele suge la vaca",,, daca dormi afara cu gura deschisa iti intra sarpele pe gat si trebuie scos afara cu un castrpn cu lapte" si cate si mai cate prostii se vorbesc pe la tara. Nu sunt de acord cu,, foarte periculoasa". Spre deosebire de alti serpi, veninul celor trei vipere din Romania e atat de slab incat victimele lor sunt doar copii, batrani si persoana cu sistemul imunitar slab. Cea de stepa, de multe ori nici atat. Ba chiar, fara tratament se poate supravietui, atat ca cei muscati vor avea dureri groaznice pana in a patra zi de la muscatura. Si totusi, daca esti muscat, NU SUGI MUSCATURA. Se duce la spital de urgenta sau se suna salvarea/salvamontul. La zece minute muscatura se umfla si doare, iar la 2-6 ore umflatura se extinde, depinzand de cantitatea de venin injectanta. Si, la final, nu sunati la urgente pentru oricr muscatura. Serpii sunt extrem de usor de diferentiat. Viperele sunt mici, fata de alti serpi(40-80 cm), sunt mai groase, iar coada e scurta si boanta. Capul e triunghiular cu un V sau un X si solzi mici si multi, pe cand ceilalti serpi au capul oval si cativa solzi mari. Iar muscatura, e extrem de usor. Muscatura de vipera apare ca doua intepaturi, pe cand serpii neveninosi au o muscatura cu multe puncte mici asezate in forma de U
He,he.la mine acasa! Soacra"
mea e o vipera si e. banatanca,faina vipera cu "toane", de pe la Herculane! Nicinu o sicai si ataca, s-o ud cu rachie?
Sunt si in Dobrogea.In judetul Constanta stiu ca sunt in zona padurilor Hagieni si Dumbraveni.
La Baile Herculane iti garantez eu... una mi-a muscat cainele... a fost groaznic. Ca sa le eviti nu merge prin ierburi inalte, pe langa copaci in padure. Umbla pe alei folosite des.
Vipere sunt si in bucovina mai precis in muntii calimani...muntii rodnei... dar nu cu corn ci vipere negre foarte periculoase