Hmm. incerci sa cuprinzi cu mintea ceva ce mintea nu poate cuprinde. Mintea umana, prin excelenta, este finita, opereaza in paradigma "ce stiu si ce nu stiu", adica limitarea. Daca nu pui o limita undeva, mintea nu distinge.
Pina la urma nu se stie. Se poate sa fie ca o bula, ceeace inseamna ca este finit si atunci bula asta ar trebui sa fie si ea pozitionata undeva, intr-un infint, in care pot exista mai multe astfel de bule (universuri). Asta ar da veridicitate teoriei univesului care se expandeaza si big bang-ului. Dar si spatiul in care s-ar afla aceste universuri ar trebui la rindul lui sa ne intrebam daca este infinit sau nu. Si daca e finit, atunci se poate si el sa fie o alta bula ce contine acele multe universuri si care sa se afle la rindul ei intr-un alt spatiu si tot asa la infinit. In cele din urma, e greu de spus, subiectul este mai repede de natura filozofica, noi nefiind in stare sa ajungem vreodata la o concluzie, stiintific demonstrabila.
Apropos, uitasem sa scriu, deci daca e infinit, dispare notiunea de dimensiune. Interesant totusi de unde exista tot acest "loc" gol sau plin. Cum de are "loc" infinitul in alt infinit.
Apoi, desi Crucified_Countess a răspuns "De aici pana dincolo si-napoi" mai in gluma sau mai in serios si am vazut ca ati taxat cu "stupid" de 2 ori, am stat si m-am gandit putin la acest raspuns deoarece pare foarte interesant.
Cum spuneam si inainte, daca prin absurd am putea calatori in orice directie in linie dreapta parasind planeta noastra, galaxia, "universul", ce ati spune ca la un moment dat sa constatam ca iar intram in ordine inversa pe ruta asta si ajungem tot la pamant? Poate suntem "in oglinda" ca in filmul Mirrors, dar la scara larga
@harciog Tocmai ca nu are nicio forma cunoscuta daca e infinit. Daca ar fi o sfera, poate aceasta sfera se alfla intr-un cub, iar asta intr-un paralelipiped, etc. Putem considera ca atat cat ne inchipuim noi ca e univers este doar un atom si acest atom se afla iar intr-un infinit univers. Daca prin absurd am putea calatori zburand pana spre "limite" sa spunem ca la un moment dat am da in orice directie am lua-o de o roca masiva de jur imprejur, atunci cu toata tehnologia noastra si munca noastra sa ne zbatem sa calatorim si sa iesim am ramane inchisi aici pentru totdeauna. Suntem prinsi intr-un por de aer dintr-o piatra
@harciog Tocmai ca nu are nicio forma cunoscuta daca e infinit. Daca ar fi o sfera, poate aceasta sfera se alfla intr-un cub, iar asta intr-un paralelipiped, etc. Putem considera ca atat cat ne inchipuim noi ca e univers este doar un atom si acest atom se afla iar intr-un infinit univers. Daca prin absurd am putea calatori zburand pana spre "limite" sa spunem ca la un moment dat am da in orice directie am lua-o de o roca masiva de jur imprejur, atunci cu toata tehnologia noastra si munca noastra sa ne zbatem sa calatorim si sa iesim am ramane inchisi aici pentru totdeauna. Suntem prinsi intr-un por de aer dintr-o piatra
Exista un Dumnezeu care a facut toate astea ceva exista care ne priveste de undeva, ceva care a creat toate acestea univers etc... si nu ne va lasa nici o data sa ajunge acolo si sa vedem ce se intampla cu noi : cine suntem de unde venim si ce cautam aici ( nu se va afla niciodata nimic nici un savant nu va stii vreodata sau va afla asa ceva : e ca si cum am cauta in oceanul pacific un ac care il scpam din mana : cautal si gasestel, asa e si cu universul si capatul cosmosului, totul poate fi un cerc unde cautam noi trimitem nave spatiale care se invarte in cerc si nu gaim nimic, extraterestri poate or fi dar sa ii gasim niciodata sau ei pe noi, e ca si cum am arunca doua acuri in ocean si sa se intalneasca la fund, e posibil asa ceva? niciodata...
Universul e rotund! Pleci dintr-un punct si peste miliarde de ani ajungi tot acolo numai ca nu iti dai seama fiindca s-a schimbat foarte mult!