E o posibilitate dar chestia asta se lovește de unele lucruri și au fost prezentate destul de bine mai sus.
Da, dar asa cum a spus cineva mai sus, atat timp cat nu vom sti adevarul nu sunt prea multe de facut in privinta asta.
M-am gandit foarte putin la asta, datorita contradictiilor de care te lovesti luand in considerare o astfel de ipoteza.
Cu liniuta: :)
- SE STIE ca universul a luat nastere printr-o explozie in urma cu 14 miliarde de ani.
- SE STIE ca creste si se raceste.
- SE STIE ca are o anumita densitate, (e o valoare pe care nu o mai explic aici din lipsa de spatiu) DAR, daca aceasta ar fi prea mica, nu ar mai exista materie, daca ar fi prea mare, ne-am indrepta catre Big-Crunch.
Toate acestea de mai sus (si multe altele) nu ar putea fi explicate intr-un "univers" unde exista un "afara", recte, intr-un "univers" care exista in cadrul unui alt "univers", iar acela in cadrul unui alt "univers", etc.
Entropia ar fi ALTA, rata de racire si expansiune ALTA, daca toate ar functiona in cadrul unui sistem in care exista un "afara".
Ipoteza ta: "univers IN alt univers, IN alt univers, inclus IN alt univers, etc" se mai loveste de o imposibilitate...
Aceasta:
http://www.tpu.ro/go-to-answer/13899894/
Pe scurt, de faptul ca nu exista NIMIC infinit.
Daca-mi deschizi link-urile si ai si rabdarea necesara, :) o sa realizezi ca neexistand nici infinit, nici viata infinita, acel ipotetic "mega univers" care ar include si "particulele" de "universuri" ar fi trebuit sa fie demult distrus, si odata cu el, si restul "universurilor" care il compun.
Este interesanta expunerea ta, dar din pacate fizica nu functioneaza asa...
Exista ipoteze de "multivers" dar NU "unul in altul" ci total separate sau asa-numitele modele de "universuri tip palnie", INSA niciuna dintre ele nu a "prins" in lumea stiintifica.
Au ramas ipoteze, si atat.
E posibil, de la descoperirea microscopului am tot descoperit lumi noi, din ce in ce mai mici. In aceeasi masura e posibil ca si universul nostru sa existe la un nivel subatomic in relatie cu altele.
Sistemul solar seamana doar putin cu atomii dar asta e din cauza ca au aceleasi legi fizice. atomul are neutroni+protoni. iar soarele e unul singur. in rest lumea a fost studiata la mircoscop iar in CERN (vezi pe google ce experimente s-au facut) au ciocnit atomii de plumb intre ei la viteze mari si au analizat ce a ramas din ei. pana la urma se ajunge la un spatiu quantum (vezi si asta) ce nu seamana deloc cu macrocosmosul si are legi foarte diferite (de exemplu o particula se poate dedubla). deci in concluzie seamana dar nu rasare.
Pleci de la concluzia gresita ca toate universurile ar respecta aceleasi legi ale fizicii. Evident ca daca vorbim despre univers si viata la un astfel de nivel ar trebui sa presupunem si ca tot ce stim noi despre legile fizicii nu se va mai aplica. Asta e exact ca presupunerea gresita ca viata se dezvolta doar in anumite circustante, atunci cand cautam planete ca si pamantul, care ar putea sustine viata. Dupa ce am descoperit viata pe pamant, care s-a dezvoltat in lipsa oxigenului si a luminii solare am realizat cat de mult ne inselam. Asa ca seamana dar nu rasare doar in mintea ta. Eu nu am spus ca este probabil sa existe astfel de lumi, spuneam doar ca nu ar trebui sa eliminam posibilitatea. Iar daca ar exista in niciun caz nu vorbim despre atomi ci de scari infinit mai mici...
1. am scris "are legi foarte diferite"
2. dincolo de scara microcosmosului microbilor oamenii de stiinta nu au mai observat viata sau semne de viata. pentru ca dincolo se afla materia prima si mai departe particulele subatomice. deci se poate spune destul de sigur ca nu exista viata dincolo de acea scara. de asta oamenii de stiinta cauta viata in macrocosmos in loc sa caute in spatiul quantic.
AvalohAlyn întreabă: