| sabin89 a întrebat:

Vă propun o discuţie despre şah. Sunt multe întrebări, dar, bineînţeles, răspundeţi doar la cele la care stiţi; sau la care vreţi. Si fiindcă postez la această categorie, încep cu întrebarea:
1. Este sahul o stiinţă? Având în vedere că unele principii care îl guvernează sunt sistematizate prin aplicarea unor metode predate si perfecţionate de maestri.
2. Este o artă? Având în vedere frumuseţea combinaţiilor; o operă în care talentul, uneori geniul se pot afirma pe deplin.
3. Un sport? Vorbim aici de o gimnastică a minţii, o luptă în care sunt prevăzute legi si reguli; organul care luptă este cel mai nobil dintre toate: creierul.
4. Un antrenament moral? Acest joc poate lua locul unor distracţii mai costisitoare, pentru că el însuşi este suficient de pasionant, fără a necesita mize. Memoriile lui Franklin consacră un capitol important reflecţiilor marelui om asupra influenţelor sahului în ce priveste aproape toate împrejurările ce apar în viaţă.
5. Sau este un simplu joc? happy
6. Care este originea lui? Cine l-a inventat? Origine greacă? Herodot menţionează sahul printre jocurile lui Lido, căpetenia lidienilor, sub domnia lui Atys, fiul lui Manes. Origine ebraică? Platon a scris că acest joc al deliciilor a fost cunoscut de pe vremea lui Moise (sec. 17 î.Hr.), unii autori atribuindu-l chiar profetului. Origine hindusă? Doctorul Forbes (The History of chess, Londra, 1860) plasează apariţia sahului în India, cu 3000 de ani înaintea erei noastre, când trăia Sissa, fiul lui Daher, prietenul regelui Belkib. Sau poate altă origine?
7. Numărul total al boabelor de grâu ale lui Sissa, din legenda cu grâul si tabla de sah, este:
18 446 744 073 709 551 615
Ce credeţi, acest număr este superior sau inferior celui al tuturor combinaţiilor posibile ale acestui joc?
8. Aţi încercat vreodată un chess puzzle? Pentru asta nu trebuie să fii un jucător bun (nici eu nu sunt). E de ajuns să stii regulile de bază; să stii cum mută piesele. În rest, problemă de logică.
9. Este Paul Morphy, acest avocat american a cărui mamă era franţuzoaică, cel mai prodigios jucător de sah din toate timpurile? Dacă nu, care altul?
P.s. Mai puteţi adăuga si voi întrebări.

Răspuns Câştigător
| Cosmin86 a răspuns:

1. Da
2. Da
3. Evident, exista si antrenamente speciale, inclusiv consum de steroizi (nu e o gluma)
4. Nu chiar, ca sa ajungi sa joci bine trebuie sa bagi destul de multi bani in el, antrenorii buni nu sunt ieftini. Fara antrenor, doar din carti, nu prea poti sari de 2200-2300.
5. Evident ca NU
6. Habar nu am
7. Inferior
8. Fac puzzle-uri zilnic aproape, inclusiv pozitionale. Vezi ca puzzle-uri de tipul "mat in 2" sau "mat in 3" nu sunt asa bune, mai bine faci ori tactica (sa inveti bine temele tactice: atragerea, devierea, blocada, deschiderea coloanelor/diagonalelor, etc.) sau strategice (gen sa inveti cum folosesti un hook, cum creezi un camp pentru o piesa, etc.)
9. Murphy e considerat un geniu ca juca atat de bine fara sa aiba acces la teoria (si computerele) din ziua de azi. Dar daca vrei sa vezi un geniu adevarat, Alehin, care a jucat 35 de partide orb in simultan + l-a invins CLAR pe Capablanca.

28 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Pentru cei care vor să încerce, postez si un chess-puzzle. E o problemă de mat în două mutări. Albul e la mutare si dă mat în două mutări (împotriva oricărei apărări a negrului).
Albul are patru piese: O tură la a1, alta la h8, regina la e4 si regele la g6.
Negrul are tot patru piese, înghesuite toate în colţul din stânga sus: o tură la a7, alta la b8, un pion la b7 si regele la a8.

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Eu consider ca este un sport a mintii.
Eu joc mai rar de plictiseala, dar cu tactica: la inceput sacrific piesa pe piesa. Cand ramanem cu mai putine piese (50%) incep tactici de ambuscada.
Impotriva pc-ului nu prea iasa, Dar cu jucatori umani mai merge.

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Am găsit mat în 3:
Regina e8; Tură a6 șah
Tură ia a6 șah; Pion ia a6 (forțat)
Regina ia b8 mat.

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Trebuie în două.

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Regină e5. E un zugzwang, orice mișcare ar face negru e urmată de mat.

Edit: Tură a6 șah prelungește jocul. Chiar nu văd, e posibil șah în 2?

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

E posibil în două

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

La punctul 4 nu ai niciun comentariu?

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Tu, ce părere ai de AlphaZero, și computerele similare? Crezi că pot schimba felul în care jucăm șah? După ce Kasparov a pierdut împotriva lui Deepblue, jucătorii s-au concentrat pe calcule și strategi asistate de baze de date, dar AlphaZero a măturat podeaua cu Stockfish, unul din cele mai performante computere bazate pe baze de date.

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Nu joc sah decât foarte rar; si atunci de obicei pierd happy Şi nici nu prea urmăresc stirile în domeniu. Ştiam de Kasparov că a pierdut în faţa lui Deepblue. Am aruncat acum un ochi pe net să văd cum e cu acest AlphaZero. Ce să mai zic...Vesnica controversă pe marginea avantajelor si dezavantajelor pe care ni le aduce tehnologia. Apropo de punctul 4 din întrebarea mea. Păi la ce antrenament moral să te mai astepţi, când nu mai jucăm noi, ci computerele. Nu stiu ce ne va rezerva viitorul, până la ce grad ne vom tehnologiza. Să nu cumva să ajungem să nu mai fim oameni, ci roboţi. happy Apropo, vrei să îţi zic soluţia la puzzle-ol ăla? Că văd că nu se prea înghesuie oamenii. happy

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Da, a-și vrea să știu soluția. Nici eu nu sunt un jucător foarte bun (unii ar zice că nici bun laughing ) dar îmi place să mai urmăresc jocuri al marilor jucători, mai ales ale lui Tal.

Chestia cu Alphazero e că nu folosește nicio bază de date, teori de deschideri și nici nu calculează, mai mult se bazează pe un tipar din jocurile de antrenare. Și asta implică iarăși că secretul în șah nu e să calculezi ci poți câștiga și orietându-te mai mult pe... să-i zicem instinct.

Nu prea știu ce să zic la întrebarea 4. Jocul chiar te învață niște lucruri necesare, cum să gândești tactic, cum să amâni câștigurile mici pentru cele mari, cum să-ți faci planuri etc. Și până la urmă nu te costă nimic. Dar cred că asta e valabil și pentru alte jocuri precum Go. Și chiar dacă am găsi o metodă de a câștiga orice partidă de șah, tot am inventa noi un joc complex cu care să ne antrenăm gândirea, și chiar și așa avem atâtea puzzluri care să ne pună mintea la contribuție.

Și oricine poate deveni un jucător mai bun prin studiul teoriei și exersare

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Soluţia e Dama la h1.
Orice puzzle este, după părerea mea, bun si instructiv. Bine, să nu fie super-complicat, să înceapă să miroasă a creier ars. Dar, moderat, poate îndeplini un rol de gimnastică a minţii. Eu mai aveam obiceiul să rezolv careuri de Rebus, nu de alea tematice, ci careuri de definiţii, din Rebus Flacăra. Le-am cam lăsat deoparte de ceva vreme. Se tot perfecţionează si ăia, vin cu definiţii tot mai sofisticate (dor de ducă = picioare!).

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Nu stiu ce găsesti atâta la Mihail Tal. A fost bun, evident, campion mondial în '61 parcă. Dar nu a strălucit, comparativ cu alţii. Botvinnik, de exemplu, a fost mai bun. Ca să nu mai zic de Alehin si alţii. Uite, dacă vrei partide frumoase, scrie pe net Immortal game, să vezi jocul lui Anderssen.

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Omu' sacrifa la piese ca nebunul și totuși câștiga. Uite un joc în care și-a sacrificat regina :)) :
https://www.youtube.com/watch?v=nWQS4pUtTe8&t=458s

L-a bătut pe Kasparov cu o lună înainte să moară și a fost singurul care a reușit să rezolve un puzzel pe care computerele de azi nu pot:

https://www.youtube.com/watch?v=pkt5RK-Lh1s&t=609s

Iar titlul de campion mondial l-a pierdut datorită regulii FIDE care îi permitea vechiului campion să-l provoace pe cel nou după un an, lucru la care s-a renunțat. Și totuși a devenit campion la 23 de ani (record la vremea respectivă) și până de curând deținea recordul pentru cele mai multe partide câștigate consecutiv (96, depășit de 100 ale lui Ding).

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Puzzle-ul ăla pe care l-a rezolvat Tal nici nu e chiar asa de greu. După ce mi-au spus ăia cum se face, acum as sti si eu să-l rezolv laughing Pe bune, acum, e genial. De fapt, trebuie spus la plural, geniali - atât despre cel care a rezolvat, cât si pentru cel care a compus. Apropo, cine e cel care a compus? că n-am înţeles din ce a spus ăla. Am înţeles că ar fi fost compus în 1917 si că ar fi fost publicat mai târziu, dar nu se înţelege bine numele autorului. Oricum, foarte frumos si inteligent. Zici că e venit de undeva din Spaţiu.
Faină si partida aia cu sacrificiul de damă. M-a făcut curios să urmăresc si alte partide de-ale lui Tal.

| Cosmin86 a răspuns (pentru sabin89):

Da, dar stii cum a pierdut in fata lui Deep Blue? Au fost 6 partide.

Meciul 1: kasparov castiga usor, aia de la IBM deja erau ingrijorati
Meciul 2: Castiga Deep Blue o pozitie de remiza chioara, pe care kasparov a ratat-o datorita oboselii
Meciurile 3, 4, 5 -> REMIZA
Meciul 6 -> kasparov pierde dupa ce joaca o deschidere dubioasa, incercand sa scoata computerul din teorie.

| sabin89 explică (pentru Cosmin86):

Si eu sunt tentat să-l pun pe Alehin in varful piramidei. Stiam de partidele lui oarbe.
E adevarat ca puzzle-uri de mat in doua mutari nu te ajuta sa devii un jucator bun, dar eu nici nu urmaresc asta. Mie imi plac doar asa cum imi place un careu de cuvinte incrucisate, deci ca simpla gimnastica a mintii. Apropo, daca ai vreun mat in doua interesant, ar fi bine venit.

| Steregoi a răspuns:

Sahul a fost inventat de atei.

| chuckmanson a răspuns (pentru Steregoi):

Și bine am făcut!

| sabin89 explică (pentru chuckmanson):

Vezi, dacă consumi marijuana nu te poţi concentra la puzzle. happy

| Sindbad a răspuns (pentru Steregoi):

? Asta de unde ai scos-o? nu se stie precis inventatorul, dar stii tu ce credeau ei?!

| Steregoi a răspuns:

O porcarie de joc.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Steregoi):

De ce? ca esti tu prea prost sa-l intelegi?

| aumih16 a răspuns:

Este un joc al mintii!

| chuckmanson a răspuns:

1. Poate fi considerat o știință având în vedere complexitatea acestuia.
2.Să zicem.
3.Garantat, are toate caracteristicile unui sport, exceptand efortul fizic.
4.Nu cred.
5.Categoric nu. Este jocul, jocul viețiihappy
6.Se crede că a fost inventat în Persia, dar nu are o origine cunoscută. Istoria lui este foarte complexă.
7.Numărul aproximativ de mișcări la șah este 10^120
8.Nu, dar voi încerca.
9.Cel mai bun jucător de șah din istorie este Magnus Carlsen cu un Elo de 2882 cel mai mare înregistrat vreodată.

| sabin89 explică (pentru chuckmanson):

"Se crede că a fost inventat în Persia"
Bine ai zis "se crede". Se cred multe. Eu am auzit că persanii l-au primit din India, pe timpul Marelui Cosroes.
Săpături mai recente sugerează si originea egipteană. Săpături efectuate în 1938 în Mesopotamia ar arăta că jocul exista deja pe la 4000 î.Hr.

| TristanTzara a răspuns:

1)Nu cred să fie o știință, să avem momentan o metodă fixă după care să câștigi mereu. Un principiu de bază în teoria deschiderilor e controlarea centrului, dar școla a șahului hipermodern (Reti, Breyer...) au contestat acest fapt.

Și Mikhail Tal făcea sacrificii care păreau iraționale, dar care totuși îi asigurau de multe ori victoria. Deci dacă e vreo metodă, n-o cunoaștem momentan.

2)Sunt unii care zic că matematica, fotbalul, râgâitul o artă. Problema nu e cu șahul, ci cu arta, nu prea știm ce înseamnă. Dacă tu găsești frumusețe în șah, poți să spui că e o artă, dar e ceva subiectiv.

5)E un joc. Nu cred că poți spune că un joc e cumva mai valoros. Deși evident ai nevoie de mai multă minte ca să joci șah decât miuță.

E un joc complex și încă n-am reușit să-l rezolvăm. Deci poate că în rezolvarea acestui joc poate că putem crea niște tehnici ce ne pot ajuta cumva. Deci e posibil să aibă mai multă valoare decât un joc oarecare.

6) Așa știam și eu că în India se inventa-se. Dar nu cred că în forma sa actuală s-a inventat. Se mai găsesc prin Etiopia niște variante de șah, ca să nu mai vorbim de varianta medievală, Courier.

7)O estimare făcută de Shannon e 10^20 posibile combinații care e mai mult ca numărul de atomi din universul vizibil. Dar asta e doar o estimare, numărul s-ar putea să fie mai mare sau mai mic.

9)Dacă să determini cea mai bună mișcare nu e o știință exactă, clar nici determinarea celui mai bun jucător nu e. Unii zic că Morphy, alții Fischer, alții Kasparov, unii chiar Tal sau Carlsen. Nu cred că se poate spune.

| TristanTzara a răspuns:

James Plaskett, un jucător mai mult cunoscut pentru cărțile sale despre șah, este cel ce a creat puzzle-ul. Și l-a circulat la al doilea campionat SWIFT din Bruxelles, 1987, unde era și Tal.

| Sindbad a răspuns:

As zice ca sahul este toate cele de mai sus depinde de unghi.

In plus, eu vad in sah si un simbol al spiritului: cuprinde principiul ierarhiei fata de centru (piesa cea mai puternica nu este neaparat cea mai importanta - regina fata de rege), al ireversibilitatii (nu ai cum sa dai inapoi), al innoirii (schimbi pionul in ce vrei) samd.



si as merge pe descoperirea lui de catre indieni