| CostinAlamariu a întrebat:

Vă propun un exercițiu de imaginație.
Dacă în jur de 20-30 de oameni s-ar găsi, ipotetic, blocați undeva pe o insulă sau în orice caz într-un loc izolat ce fel de metoda de organizare administrativă credeți că ar alege să adopte?
Democrație directă?
Ar alege un lider pe un termen limitat de timp?
Sau poate un lider pe viață?
Ar putea dezvoltă în timp o clasă aristocrată?
Sau poate ar impune egalitarianismul radical (anarhismul)?

Ce ziceti?

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca ar fi oameni cat de cat destepti, atunci fiecare ar conduce ativitatile la care se pricepe mai bine.
Daca nu, atunci s-ar certa mereu, eventual grupul s-ar autodistruge (ar trai despartiti, fara sa comunice constructiv intre ei, s-ar certa eventual s-ar ajunge si sa se omoare unul pe altul).

| sabin89 a răspuns:

Ar trăi ca fraţii şi ar colabora, fără ca cineva să se gândească să se ridice deasupra celorlalţi.

| FreddieM a răspuns:

Cine s-a descurcat pana in acel moment, se va descurcat si in acea situate si implicit, omul practic si cu solutii devine automat lider. In schimb, cine si-a,, permis'' sa comande si sa plateasca pe altii sa se descurce in locul lor... a cam incurcat-o cand e pe cont propriu si iata ca va asculta frumusel de cel pe care l-a,, comandat' ' candva.
Cheers

| GraniniCuPiersica a răspuns:

Eu nu accept sa am lider nici șef ma descurc și singur ma duc prind peste cu Sulița ma bat cu pantera fără frica -_- ))))

| EcceHomo a răspuns:

Dacă s-ar nimeri să fie toți daci liberi, sigur ar fi uniți, și-ar alege chiar și un rege. Ar sparge toate rocile sa scoată hauru' din ele, ca să ii facă regelui coroană.

| Editocroci a răspuns:

Zic că judeci foarte diferit de mine. Ce organizare administrativă visezi? Fiecare caută oameni cu care rezonează și apoi formează un grup.

| CostinAlamariu explică (pentru Editocroci):

Păi nu e neaparat vorba de ce visez sau as vrea eu. Ma gandeam din perspectiva voastra, a celor care îmi raspundeti la întrebare, ce organizare credeti ca ar dezvolta?

Eu zic că depinde de acei oameni dar e interesant sa te gandesti la mai multe optiuni. Probabil o democrație directă, probabil se va impune un lider în mod natural?

Asta la început, dar după un timp? Se vor forma 2 clase? O posibila aristocratie și o clasa de jos? Cine stie.

| Editocroci a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Eu una nu vreau orânduirea stăpân- sclav.
Dar unii vor dori mereu să fie stăpâni, să domine și așa încep conflictele. Așa începe lupta pentru putere care e la fel ca lupta dintre animale.

| Lety20 a răspuns:

Eu cred ca se vor imparti in 2 tabere caci din atatia oameni nu toti vor fi de acord cu un lider, vor mai vrea si altii sa conduca.