anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Va rog nu ma luati peste picior laughing

Din prima ora de filozofie, tema de casa:Este omul superior Universului?

Raspunsul meu-Da, pentru ca STIE ca este muritor, isi cunoaste conditia.Asta e ideea principala-o mai dezvolt.

Intrebarea mea:macar ma apropii de un raspuns cat de cat bun, sau sunt total paralela? Nu va cer sa-mi faceti voi tema, ci sa-mi spuneti, daca vreti, e bun sau nu raspunsul meu?

Răspuns Câştigător
HepHap
| HepHap a răspuns:

Brianna, ai auzit de teorii idealist-subiective gen relativism, fictionalism, imanentism, solipsism? Toate subordoneaza realitatea obiectiva realitatii subiective. Adica Universul, Adevarul, Fiinta, toate exista si sunt intelese doar perceptual, la nivelul observatorului (fiecare dintre noi, in parte). Absenta observatorului duce la disparitia sau desubstantializarea realitatii. Deci, cel putin din punctul asta de vedere, omul este superior Universului. Ia spune-i asta profului de filo', sa vedem ce zice.

17 răspunsuri:
| asya a răspuns:

Pai sincer eu cred ca omul nu e superior...caci noi cunoastem doar o parte din Univers, pe cand el ne domina! Si, da stim ca suntem muritori, dar stim cand v-om muri?

| oz a răspuns:

Parerea mea este ca omul NU este superior universului...suntem foarte mici...si stim foarte putine lucruri despre noi...si mai ales despre univers.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Asya, nu stim CAND vom muri, dar stim sigur ca vom muri-asta e singura noastra certitudine

| Flav a răspuns:

As fi de parere ca nu controleaza universul. Noi nu ne cunoasteam universul, nu putem opri fenomenele naturii ( ploi, uragane, ninsori ), nu putem gasi antidoturi pentru. Sida, cancer si alte boli, nu putem sti daca mai exista si alte fiinte. Deci, sunt doar o participa din univers, una mica ce-si duce existenta binevoitor si cum stie mai bine.
Dar imi place si felul in care ai pus tu problema. E un alt mod de a privi lucrurile si-mi surade. So, poti dezvolta ce ti-ai propus.

| aysun a răspuns:

In filozofie orice parere/idee este buna atat timp cat ai argumentat-o cum trebuie. Eu cred ca nu este superior, tu crezi ca este. Dezvolta si spune de ce crezi asta. Puneti intrebari referitoare la concluzia ta si vei putea construi un argument solid happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pritoceam si eu sa-ti dau un raspuns folositor si, hop, apare postul lui HepHap fata de care orice ti-as scrie eu ar fi palid. Ai grija, insa, ca daca ii spui profului toate alea trebuie sa stii sa-i explici cum e cu proiectia constiintei, constiinta individuala etc. Azi profesorii isi suspecteaza elevii, studentii ca fura de pe net. Si pana la urma, nu-i adevarat?rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Furni, ai mare dreptate laughing bine, nu fura, se inspira rolling on the floor

si pe mine m-a lasat masca raspunsul lui hep-hap si-i multumesc mult pentru ajutor si lui si tuturor celor care mi-au raspuns.Si tie happy

Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

Hephap, respect!

Bri, daca e sa consideri casa noastra, pamantul, parte a universului, atunci noi ne integram universului si nicidecum el noua. Superioritatea omului nu este demonstrata si nici demonstrabila pentru ca nu avem un termen de comparatie care sa prezinte viabilitate. Ne comparam cui? Si din ce punct de vedere?

Daca la un moment se auzea spunandu-se despre comunicare ca da superioritatea omului, uita ca e infirmata ipoteza; unele primate, uneloe mamifere comunica de la distante mult mai mari, simt mult mai bine. S-a demonstrat, de asemenea ca alte primate gandesc, simt, se razbuna, iubesc etc etc. Evident ca imi poti replica faptul ca acest impersonal "s-a demonstrat" are, de fapt, origine umana: omul a demonstrat, omul este superior. Oare? Exista o axioma care sa vina sa afirme asa ceva? Foloseste cuiva aceste experimente, demonstratii?

Daca e sa privesti din perspectiva evolutiei, totusi, omul e singurul care ucide din placere, pentru bani, pentru putere. Si e singurul animal care face asta.

Nu cunoastem tot universul, dar stim ca suntem o parte din el. Deci, decat sa gasim o modalitate de a ne separa de el, de ce sa nu gasim o modalitate de a ne regasi in el?
Pentru a vedea o particica de univers, da click aici:

http://video.google.com/......player.swf

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu am facut mai multe postari in care filozofam... sau visam... privitor la acest subiect... noi oamenii si univesul. Insemnatatea noastra si micimea noastra. Daca te ajuta, le poti citi, in caz ca ti-e greu sa le gasesti, o sa le caut sa pun link-urile. Doar daca vrei sa le vezi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pff, vechea mea meteahna, citesc postarile voastre dupa ce scriu raspunsul meu. HepHap misto spus, Zbenguici, de asta televiziunea este superioara radioului. Eu sint radioul, tu esti televiziunea. Cum spuneam cind vorbeam de micimea noastra? Sintem mici, universul nici nu stie de noi, eu sint si mai marunt, de mine nu sti echiar nimeni (si acum era un mutzunoi care facea plecaciuni in fata voastra, dar nu stiu sa-i dau viata, deci considerati ca l-am postat).

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Oricum desi am spus cit sintem de marunti, in comparatie cu dimensiunea incomensurabila a univesului. sintem in acelasi timp niste giganti. Mintea noastra ne face niste giganti in univers. Sintem MARUNTII GIGANTI ai universului si tin sa precizez, maruntii giganti si nu gigantii marunti (daca tot sintem la ora de filozofie). Ce paradox laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bla bla... nu pricep

| rozalia25 a răspuns:

Sau poti merge pe idelie religiilor lumi ca sa sustii superioritatea sa, fata de lumea materiala care este trecatoare. Citeste cartea Lumea Sofiei. O sa te ajute mult, plus ca e fain scrisa. O gasesti pe net. Bafta!

| lia a răspuns:

Raspunsul tau presupune ca ai o anumita cunoastere asupra universului. Mai precis a ceea ce exista in univers.
Adica daca tu sustii ca da, deoarece ne cunoastem conditia, se presupune ca stii ce exista in univers si stii ca acel "ceva" nu-si cunoaste conditia.
Eu sunt de parere ca suntem atat de mici si totusi atat de semnificativi pentru intregul univers. Noi existam pentru ca trebuie sa facem ceva. Fiecare dintre noi realizeaza ceva cat traieste, aceste realizari influenteaza universul intr-o mai mica sau mai mare masura (in bine sau in rau).
Chiar vorbeam cu un prieten aseara si-i spuneam ca noi, toti suntem mici, doar ca unii avem scopuri marete. Asta ne diferenteaza.
Omul nu este superior universului, pentru ca omul ca individ nu se poate compara cu nemarginitul univers.
Daca vrei ca sa dezvolt ideea, spune-mihappy

nony
| nony a răspuns:

Noi traim in Univers, nu el in noi.

| mircea a răspuns:

Cred ca raspunsul este partial bun pentru ca se pozitioneaza intr-o zona anume. Intr-un cadru putin largit, omul nu poate concura cu universul pentru ca este parte a universului. Ca si cum mana stanga este superioara intregului corp. Ca potential de evolutie universul este net superior omului pentru ca este suportul existentei sale. Pe de alta parte, omul poate influienta in foarte mica masura evolutia universului. Omul se poate recunoaste fortele universului, le poate studia si invata despre ele, dar nu-i poate fi superior universului. Deci?

| nemo_6725 a răspuns:

Intrebarea nu e chiar atat de simpla precum pare. Daca privim chestiunea din punct de vedere religios, creationist, presupunand ca D-zeu a creat toate lucrurile adica intreg Universul pentru Om, iar Omul a fost facut in ultima zi lucratoare, incununare a Creatiei Sale, atunci raspunsul tau este corect. Da, Omul este superior Universului. Dar, daca privim lucrurile din postura unui ateu sau a unui evolutionist, atunci Omul este un rezultat al evoutiei Universului si inferior lui dat fiind conditia sa de muritor si implicit a existentei sale efemere in Univers. Parerea mea este ca ai dreptate, Omul este superior Universului.