| baba a întrebat:

Vă rog, vreau nişte explicaţii ştiinţifice. Ce se întâmplă cu mintea umană când asculţi Pink Floyd şi muzică psihedelică în general? Cum se face că o adunătură de zgomot poate avea un asemenea ecou înăuntrul tău? Cum se face că, numai unii dintre noi sunt vulnerabili la asta?

8 răspunsuri:
| Flav a răspuns:

Nu e vorba de vulnerabilitate, unele persoane au un stil de viata dotat pe ce exprima muzica; ce te mai mira ma rog cand mai nou, am inteles c-au aparut zgomote echivalente cu efectul drogurilor daca le asculti foarte tare la casti, frumos nu? droguri liberehappy

PsihoSex
| PsihoSex a răspuns:

Pai gandeste-te ca muzica celor de la Pink Floydn e deosebit e elaborata, si nicidecum adunatura de zgomot, ci o succesiune de sunete, ordonate armonic, intr-o anumita logica, a viziunii compozitorului! Iar ecoul pe care, eventual, il are inauntrul tau, depinde de capacitatea ta de a percepe/intelege/savura o astfel de muzica, functie si de gradul tau de educatie muzicala si sensibilitate specifica, estetica! Deci, e si normal ca in alde Guta, Salam, Minune, si alte "personalitati" de categorie grea, nu poate gasi, ever!, o rezonanta ca in cei cu adevarati culti si sensibili!

PsihoSex
| PsihoSex a răspuns:

Cred ca e vorba de armonia care caracterizeaza muzica de calitate, in general! Sau, si altfel spus, nu ai auzit inca ce se spune ca "dincolo" e o muzica divina, ingereasca?! Asta trebuie sa fie, Armonia, caci ea definste si Frumosul, Echilibrul, proportia partilor, numarul de aur, simetriile,... sunete sunt peste tot! Dar difera multe alte caracteristici, daca te gandesti la sunetele scoase de delfini, ca sa nu mai amintim de inteligenta lor, foarte apropiata de a noastra!, maimutele, lupii, caii, sobolanii, toate speciile comunica prin sunete, dar diverse, ca gama, frecventa intensitate, etc... Muzica apelor iti spune ceva?! Corurile din biserici, ample, calde, cu orga sau flaut! Finalul de la Simfonia a IX a, de Beethoven, Oda bucuriei, parca ii spune, nu?! Magnificul Mozart, cel placut de toata lumea!, atat de plante, cat si de vaci, care dau lapte mai mult si mai bun, daca li se pune sa asculte! Vulnerabili e un termen putin fortat... sensibilitate, deschidere, intelegere, cred ca sunt mai potrivite...

| baba explică:

Mulţumesc de răspunsuri.
@PsihoSex: Nu, vreau o explicaţie şi mai ştiinţifică. La droguri poţi spune concret totul. De exemplu despre o substanţă care îţi umple corpul de dopamină (hormonul fericirii) şi te face să te simţi minunat timp de o oră.
Dar muzica e o interacţiune pe cale sonoră, ce senzori anume stimulează muzica şi cum se face că acei senzori sunt sensibili la o asemenea combinaţie de sunete (înseamnă că aveam pattern-ul cântecelor lor înainte ca acestea să fie compuse?!)?
Întrebările merg aşa mai departe. E un cerc vicios chiar. De-asta caut o explicaţie pur ştiinţifică. Un experiment făcut asupra oamenilor, o monitorizare a creierului în timp ce e bombardat cu muzică.

| greg a răspuns:

Le da o placere de moment. Le place uratul in general.

| Diav0la a răspuns:

S-au facut cateva studii in trecut prin care se arata ca omul foloseste doar 10% din capacitatea creierului. Daca stai si te gandesti ca ne descurcam zilnic folosind acest 10 %, imagineaza-ti ca undeva acolo printre miile de conexiuni neuronale aceste sunete stimuleaza ceva despre care habar nu avem ca exista. Gandeste-te la telekinezie, premonitie, senzatia de "deja vu" (exemplele pot continua ). Daca imi amintesc eu bine si sper sa nu gresesc, partea de creier insarcinata cu simtul muzical este mai mare chiar decat aceea a limbajului. Coreland aceasta cu educatia, cultivarea simtului artistic, perceptia la nivel senzorial ajung la concluzia ca nu toti vor gusta muzica Pink Floyd deoarece partea aceea de creier de care vorbeam trebuie deprinsa sa creeze anumite conexiuni. Nu am cunostinta de vreun experiment facut spre a studia acest fenomen, insa imi amintesc de vorbele lui Tudor Chirila la unul din concertele sale in Sibiu care spunea ca "daca s-ar aduce un bolnav de cancer pe un stadion la un concert si toate gandurile pozitive ale celor prezenti s-ar indrepta catre acesta, atunci ar fi vindecat ". Pe langa asta, meloterapia este folosita in tratarea depresiilor usoare ...fiecare dintre noi are o melodie preferata care ii aduce zambetul pe buze si ii lumineaza chipul... E ca si cum ai intreba un credincios daca l-a vazut pe Dumnezeu ...nu trebuie sa stii, sa vezi, pentru ca exista...

| turist a răspuns:

Intrebarea asta am pus-o si eu de ....sunt curioasa de raspunsuri!
Intrebarea e de nota 10!

| mozaic a răspuns:

Nu mai avem rabdare sa ne cautam raspunsurile singuri, si din surse de informare sigure si mai putin facile, ce`ti pot sta ca arhetip, gandind ca sunt tixite rafturi intregi la biblioteca sub un sigur model: al lenei. Dar ref la obiectul discutiei, poate fi vb de o dobandire a experientei de comportare prin invatare, adica tinand cont ca traim intr-un univers vibrational, reactionam rezonant cu primele sunete armonice care ne sunt fixate prin repetare, suntem mai reticiti cu cele care nu fac parte din sfera cognitiva asumata pana atunci si respigem frecvente disonante.

Întrebări similare