Se vede ca n-ai gandit prea mult.
Fiecare material are o greutate specifica diferita, respectiv la acelasi volum greutatea poate diferi foarte mult. Doar gandeste-te ce greutate ar avea cutia umpluta cu pene si apoi aceeasi cutie umpluta cu plumb.
Cunoști noțiunea de "densitate"?
Reprezintă raportul dintre masa și volum, și nu toate solidele au aceeași densitate. Prin urmare, un volum dintr-un solid mai dens va fi mai greu decât același volum dintr-un solid mai puțin dens.
De exemplu, o cutie de cafea măcinată de "100 de grame" are 100 g doar dacă este umplută cu cafea măcinată. Dacă o umpli cu pilitură de fier, va fi mult mai grea.
"Daca umpli cu ceva solid o cutie de 100 grame"
ce inseamna asta?
cutia in sine cantareste 100 grame?!?
pentru ca altfel, NU exista cutii de *capacitate* 100 grame, capacitatea unui recipient se masoara in litrii, ori intr-o cutie in care pui 100ml apa, care inseamna 100g, poti sa pui 100ml mercur care e MUUUUULT MAI GREU!
Este o confuzie intre doua notiuni diferite din fizica, si anume masa si volumul. Volumul este exprimat in litri, masa in kilograme.
Nu se poate spune despre o cutie ca are 100 de grame, decat daca te referi la masa in sine a cutiei. Daca te referi la capacitatea cutiei, o vei exprima in litri (sau centilitri, sau alta subunitate sau supraunitate a litrului). Ce pui in ea va avea intr-adevar o masa explimata in grame (sau kilograme etc).
Confuzia pleaca de la bauturi. In cazul apei, un kilogram de apa este egal exact cu un litru de apa. Un volum de apa de un litru va cantari un kilogram. Daca este vorba de alte lichide, pot fi ceva mai usoare (alcoolul) sau ceva mai grele (uleiul), dar diferenta nu este detectata de simturile noastre, ci doar daca faci masuratori. Cand este vorba de solide, deja diferenta este vizibila si detectabila fara masuratori. Un litru (o sticla de apa de un litru) de suc va fi net diferit de un litru de mercur, de un litru de nisip, un litru de boabe de mazare sau orice altceva poti tu introduce in sticla respectiva.