Viteza luminii în vid e constantă indiferent de viteza de deplasare a observatorului, de asta a apărut teoria relativității (restrânsă). Deplasarea observatorului duce la dilatarea timpului, astfel rămâne constantă viteza luminii în vid.
E ca și cum timpul ar curge de 2x mai repede când te deplasezi cu 100 km/h decât când te deplasezi cu 50 de km/h, viteza ar rămâne constantă fiindcă ora durează de 2x mai puțin. Teoria relativității e ceva mai complicată de atât și timpul de fapt curge mai lent pentru observatorul care se deplaseasă în raport cu observatorul staționar, dar încerc să te ajut să înțelegi.
Tu chiar ai inteles teoria asta sau doar ai "invatat-o"? Imi amintesc la scoala ca nu intelegeam cate o lectie (teorema), dar o invatam totusi; o citeam de cateva ori, asa incat daca m-ar fi ascultat puteam sa iau zece, chit ca eu n-am inteles-o.
Daca pe o nava cosmica, ce se deplaseaza (sa zicem) cu 20000 km/s aprindem un reflector cu directia inainte, lumina va fi C + 20000? Ma gandesc ca nu. Ea ramane tot C, fiind constanta. Tu ce zici? E putin derutant. O barca (,) care vasleste in directia de curgere a apei, va fi vazuta de pe tarm cu o viteza egala cu suma celor doua viteze (a barcii si a apei).
In cazul barcii avem un punct de referinta, observatorul de pe mal, dar in cazul navei care "zboara" cu reflectorul prin cosmos ce avem?
Eu nu învăț nimic pe de rost, că nu sunt la școală.
Ți-am zis, viteza luminii în vid e constantă, dacă obiectul luminos se deplasează spre tine, spectrul va tinde spre albastru, dacă se îndepărtează de tine, spectrul va tinde spre roșu, așa se știe că Universul e în expansiune, majoritatea galaxiilor au spectrul deplasat spre roșu.
Poți să fii în repaus în cosmos, asta se poate deduce din fondul cosmic de radiații, dar e irelevant de fapt, fiindcă totul se calculează în raport cu observatorul.
Sper sa nu fi luat in nume de rau intrebarea mea cu inteles vs invatat. Am spus asta in general, stiind ca asa ceva se intampla. Iar teoria relativitatii nu multi o inteleg. Poate unii se vor intreba: la ce ne trebuie noua sa stim toate astea, ne folosesc la ceva in viata de zi cu zi? Uite ca vrem sa stim. Inteleg cum zici despre spectrul care va tinde spre albastru sau spre rosu. Daca ma gandesc bine, chiar am stiut asta. Uite inca o chestie, daca mai ai rabdare: Crezi ca exista un punct stabil undeva, care ar putea fi numit centrul universului? Si daca da, este aceasta constanta cosmica, despre care vorbim, relatata cumva cu acest punct de referinta?
"Viteza luminii este o constanta, nu mai incape indoiala."
Adeptii VSL te-ar contrazice.
http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_speed_of_light
Nu exista afirmatii categorice aici, exista lucruri probabile si lucruri improbabile.
"Stiti cumva daca, la calcularea acestei viteze..."
Depinde la care calcul, au existat atatea. Fizeau a aproximat-o cel mai bine.
Viteza luminii raportata la orice SRI, este constanta.
"Deplasarea observatorului duce la dilatarea timpului, astfel rămâne constantă viteza luminii în vid."
Dupa cum spune a3e6u9. Dilatarea timpului dar si comprimarea lungimii sunt cele doua cauze principale.
Ori poate nici macar in vid.
http://physicsworld.com/......n-a-vacuum