Oamenii gandesc in clisee si sunt mizeri cognitivi. Unii sunt constienti de asta, altii nu.
Eu dimineata cand ma scol, frec gondola de control
iar seara la culcare o frec de verificare.
ps: da am barca, la ea m-am referit.
Esti o persoana culta, practic vorbim de modul 1 de gandire, cel rapid, cei care deriva din experientele noastre trecute, am destule, dar incerc sa imi pun in functiune modul de gandire 2, cel rational,logic,de asta citesc,invat, sa vad daca gandirea mea e gresita, mereu fac asta, suntem oameni nu roboti, folosim modul 1 mai mereu, auto controlul tine tot de modul 2
Poate guma contine niste chesti gen zahar care ofera o stare de bine
Guma de mestecat reduce simptomele stresuluiSus
Unii profesori incurajeaza elevii sa mestece guma in timpul testelor dificile pentru ca atentia si nivelul lor de concetrare sa creasca. Psihiatrii si psihologii considera ca guma de mestecat reduce tensiunea si ajuta la eliberarea energiei nervoase, fiind utila pentru indepartarea frustrarii si iritarii.
Cercetari recente au aratat ca miscarea ritmica implicata de mestecarea gumei are ca efect reducerea stresului si promoveaza sentimentul de relaxare si multumire.
http://www.sfatulmedicului.ro/......ecati_9963
practic este dependenta de starea indusa de creier
Deci... raspundem doar la intrebare? Adica aia mica de sus?
Ganditul, nebunia, zgomotul insuportabil de care nu suntem constienti cred ca s-ar incadra foarte bine aici. Traim fara sa stim ca traim cu adevarat, facem lucruri fara sa stim ca le facem, nu suntem constienti de fiecare respiratie si fiecare gand.
Cred ca problemele astea ma ingandureaza pe mine.
Am reusit de cateva ori sa ascult linistea, linistea adevarata, este un sunet asurzitor pot spune, dar este frumos. Dar aceste momente au trecut imediat si incerc sa le reproduc mereu.
Da... nu este un limbaj foarte academic si complex, incerc sa evit aceste lucruri momentan. Si imi cer scuze daca nu acesta este raspunsul sau nu se incadreaza in forma de raspuns dorita.
O seara faina
Dar nici nu trebuie un raspuns academic, ci unul personal. Este foarte adevarat raspunsul tau. Mersi!
Nu ai de ce, doar nu am ajutat cu nimic. Desi imi place sa scriu mult, incerc sa nu mai fac asta. Prefer sa arat mai mult
Luat de pe net nu? "... când este destul de bine înrădăcinate în subconştiente..."
În fine, chestia cu automatismul ma duce cu gândul mai profund la organism. Sunt anumite lucruri pe care le face automat și de care nu suntem conștienți și nu le putem opri [funcția miocardului e cel mai bun exemplu].
Automat nu înseamnă ceva conștient ori cele menționate [scrisul, rostitul cuvintelor in limba materna, mersul pe bicicletă, legatul şireturilor, respiratul, mersul etc etc] sunt facute la cerere'. Reflexele iarasi sunt ceva automate. Aici totul e de capacitatea de memorare caz dacă nu înveți pașii nu poți face nimic.
Și mai e o chestie pe care am întâlnit-o cat am fost la școală. Dupa vacanta, multi întâmpinau probleme cu scrisul. Ori uitau cum sa lege literele ori cum sa le facă (chiar și la clase mai înaintate). Dacă ar fi fost automat și acțiunea s-ar fi repetat/reținut (cum mai zice pe acolo) în mediu familiar, atunci de ce apare aceasta problema?
Da, a ramas "este" dintr-o alta idee, pe care am sters-o si-am coroborat alte 2 idei in acea propozitie. Problema cu scrisul e ca n-au mai repetat de mult. Eu ma refeream la acele micro-actiuni sau ganduri pe care le repetam zi de zi, incat devin automatisme negative. De genul: anumite greseli gramaticale pe care le face un om crezand ca scrie corect. Anumite ganduri negative pe care le are zi de zi. Anumite miscari/ ticuri de limbaj, motrice etc. Nu-mi vin toate in minte, de asta am intrebat cu ce se confrunta si altii. De respirat, reflexe astea sunt bune. Dar sunt anumite actiuni, ganduri pe care le repetam zi de zi, incat devin automatisme negative in viata noastra. Vorbeam cu SilentRain despre asta. Ea de exemplu, a zis ca mesteca guma prea mult, eu ca imi vine sa zambesc cand ma emotionez. Desi e nevoit, asa s-a obisnuit corpul meu sa reactioneze la emotii. E ceva automat si inconstient in prima faza, pana cand realizez sa ma opresc din zambit. Astea sunt cateva exemple.
Mr Ray am dat bacul la anatomie . Tocmai aici e ideea ca nu suntem conștienți de majoritatea lucrurilor nu fiidca ne-am învățat asa, ci pentru ca subconștientul acționează,
Cat despre ceea ce spunea Sol, multe persoane nu-și dau seama ca au anumite ticuri decât dacă le aduc în vedere alții.
Greșelile gramaticale sunt la fel puse în vedere de alții. Dacă persoanele respective asa au învățat sa vorbească atunci asa vorbesc și greu se corectează sau chiar niciodată.
Un reflex condiționat se transforma ușor într-unul necondiționat.
Uita, pentru ca nu repeta. Dar nu uita de tot. Se poate spune doar ca si-au iesit din mana. La fel si-n cazul unui om care se urca pe bicicleta dupa 10-20 de ani, timp in care nu a mai mers cu bicicleta. Cateva minute va scartai, insa capacitatea de a merge cu bicicleta nu si-a pierdut-o si dupa un timp, va merge la fel de bine pe ea. Alea-s exemple de automatisme bune. Eu intrebam de cele negative.
Pai tocmai. Daca dupa 10-20 de ani isi reamintesc bine, isi reamintesc bine si dupa 3 luni si mana le merge din nou usor si rapid la scris. Si devine iar automatism dupa ce reincep sa-l repete. Evident ca dupa ce nu se mai continua actiunea, se opreste si automatismul (terminarea scolii - scrisul). Si tot la fel de evident e ca dupa reluarea actiunii, reincepe si automatismul.
Esti curios ce fac eu cu infima asta informatie si nu esti curios ce face TPU cu atata informatie si trafic? You're questioning the wrong person, hehe.
Printre atatea intrebari cu raspunsuri 50+ trash, am si eu dreptul sa intreb despre caracteristicile mai aparte ale oamenilor.
Urasc sa explic lucruri.
Eu nu fac nimic, nu am atât de multă informație. Nici nu vreau sa am, mi se pare o bătaie de cap să știi atât de multe lucruri.
Întrebam să văd cu ce te ajută pe tine, poate împrumut "Basme" de Petre Ispirescu de la bibliotecă și încep să mă cultiv și eu, dacă zici că merită.
Esti mai vechi decat mine pe site-ul asta. Sigur stii tu sa raspunzi mai bine la ce e de facut cu "atata informatie".
Repet. Printre atatea intrebari cu raspunsuri 50+ trash, am si eu dreptul sa intreb despre caracteristicile mai aparte ale oamenilor. Suntem oameni diferiti. Daca pentru tine este o bataie de cap, ignora intrebarea si treci mai departe. Intervenția aici e nejustificata.
Cred ca un fel de automatism psihic foarte prezent e,cand oamenii te vad mai slab,te incearca.
Daca lor li se pare ca esti nesigur pe tine,sau iti este frica,le transmiti starea ta de nesiguranta si ei vor fi pasiv-agresivi cu tine,te vor testa poate din orgoliu, poate impuls de a se apara, dar tot din frica vine si reactia asta.
Insa cand te vad sigur pe tine, nici nu le da prin gand sa iti incerce sau sa se indoiasca de ceea ce le spui sau de cine esti.
Este aceasta frica la baza comportamentului omului, oricare din noi simte frica asta.
A, spui de un fel de automatism legat de prejudecatile pe care le au despre alti oameni. Daca omul e x, ma comport y. Si daca omul e z, ma comport n. Da, e si asta un automatism. Din categoria bullyingului la scoala. Copiii aia nu stau sa constientizeze, ci reactioneaza, actioneaza direct.
Nu e un automatism specific, e ceva general, nu stiu la asta m-am gandit eu cand am citit intrebarea ta.
Da, inteleg.
Iti dau un exemplu specific,dar nu e un automatism rau,ci unul bun,sau nu e nici rau nici bun de fapt,cand merg pe strada singur si trec pe langa un copac,rup o frunza din copac aproape de fiecare data,o tin cateva secunde,poate un minut, poate doua si o arunc.E ceva ce fac de cand ma stiu fara sa ma gandesc, un automatism rau la care ma gandesc ar fi cand oamenii isi rod unghiile, mai stiam pe cineva care clipea obsesiv in conditii de stres, un fel de tic nervos.
Da, si eu obisnuiesc asta cu frunzele si am vazut si alte persoane facand asta. Legat de primul tau comentariu, ce ai amintit tine de ceea ce Kahneman numea eroarea confirmarii (confirmation bias), care ne face sa acceptam mai degraba informatii care se potrivesc cu credintele noastre existente, chiar daca nu sunt adevarate. Astfel, ajungem sa cautam confirmari si nu informații noi atunci cand cercetam un subiect. Atunci cand vine vorba de decizii, eroarea asta ne poate produce probleme serioase, fiindca putem trece cu vederea foarte usor informatii relevante - in cazul raspunsului tau: felul de a fi autentic al persoanei judecate de ceilalti versus aparentele persoanei pe care oamenii sunt obisnuiti sa le judece.
Primul exemplu care îmi vine în minte e atunci când unii cerșetori mă abordează pe stradă cerându-mi bani și le ziceam din instinct "N-am!" când de fapt motivul este altul pentru care nu le dau.
Sau când îmi cere cineva un foc și le spuneam „Îmi pare rău, nu fumez" dar adevărul e că nu îmi pare deloc rău că nu fumez sau că n-am din intâmplare o brichetă la mine, mi-a luat ceva timp să mă dezvăț să zic că îmi pare rău.
Mai pot fi și alte exemple pe care le văd la alții: înjurăturile după cum ai spus și tu, ridicatul tonului când nu-ți convine ceva, scăpatul gunoiului din mână pe stradă (din păcate observ că e un instict și nu un act conștient, unii oameni sunt precum păsările care se c@că din zbor), claxonatul isteric, traversatul neregulamentar, etc.
Un automatism negativ care-mi vine in minte acum sunt injuraturile. Unii, cand sunt enervati, reactioneaza direct injurand. Nici nu mai stau sa constientizeze.
Tu te poti controla, fiindca esti educat, esti constient ca trebuie sa respecti anumite reguli sociale, morale.
Sunt unii oameni needucati care injura, inconstienti de situatie si indiferent de situatie. Unora, unde le vine, acolo se descarca. Suntem in Romania doar, nu toti sunt educati si crescuti la oras.
Un alt automatism care-mi vine in minte e sa dam raspunsuri la intrebari cu ceea ce ne vine in minte pe loc, fara sa cercetam subiectul mai bine. Date gresite legate despre istorie, calcule matematice gresite etc, pe care mintea noastra le emite si noi le rostim direct, fara sa ne gandim de doua ori ce afirmam. Asta face referire tot la bias-urile mentale amintite de Kahneman in cartea lui, in legatura cu acele 2 moduri distincte de gandire.
True that!
... spuse propria ta oglindă.
Ce penibila esti. Te-ai strofocat sa-ti faci cont ca sa raspunzi si aici sec? Zic sa incerci sa te uiti si sa te regasesti tu insati intr-o oglinda, caci te ascunzi dupa prea multe masti.
Unii au clisee mai rafinate. Dar pana si un profesor universitar de fizica nucleara gandeste politica externa in clisee. Si desi isi da seama ca la fizica ziarul bate campii, il considera de incredere pe politica externa.
Bine ca e plin ziarul de clisee despre ginecologie.
Oamenii gandesc in clisee si sunt mizeri cognitivi. Unii sunt constienti de asta, altii nu.
Nu pot adormi fara sa ma ''scarpin''. Sau sa o faca altcineva Nu simt mancarimi pe piele, ci pur si simplu imi place, ma ajuta sa adorm senzatia de zgariat usor pe brat, picior, spate. Si cand nu fac asta, parca ma chinui un pic sa adorm.
Deci altfel spus poti deveni inconstient si criminal de furnici, gandaci, melci, etc? Pentru ca ai facut-o de 3-4 ori cand erai copil si asa te-ai invatat?
Poti fi constient in permanenta, dar depinde daca iti si pasa. Iar alternativele le vezi tot invatand. Asa te dezveti.
"dăm răspunsuri vechi, învăţate pe de rost, unor stimuli noi – nu ne adaptăm prezentului şi astfel suferim"
Cred ca exista oameni cu suferinte patologice in aceasta directie...nu ne poti baga pe toti in aceeasi oala.
De exemplu persoanele narcisiste au un pattern comun peste tot in lume de a reactiona 99% la fel la stimuli si de a confunda feelings cu facts. Their feelings are their facts. Nu conteaza orice argument rational cu ei, nu te vor asculta/auzi. Pentru ca ei chiar sunt mizeri, chiar sunt persoane cu suferinte complicate in capsorul lor.
Narcisistii sunt oameni care au refuzat sa mai invete.
Legat de persoanele narcisiste, asa este.
Legat de miscarile foarte bune ale Simonei sau ale altui campion sau ale unui actor sau ale unui matematician, se poate aplica ideea legata faptul ca ei au invatat ceva, l-au repetat de foarte multe ori, l-au perfectionat, astfel incat le vine foarte usor sa-l faca, aproape innascut. Unii comentatori chiar asa zic: o miscare inascuta - o miscare data care nici nu mai trebuie gandita foarte multa. Atat de bine o face, incat a devenit un automatism. Sunt acele reactii deosebite intr-un joc pentru care lumea il catalogheaza pe un sportiv ca fiind unul înnăscut - acele miscari atat de mult repetate, incat ele vin de la sine, aproape inconstient, nu mai trebuie fortate, lucrate prea mult.
Sunt rare si foarte bune.
Fiinta umana este mereu intr-o continua schimbare, nu devine niciodata o unitate statica, adesea isi schimba gandirea si modul sau de a actiona, creând si motivând idei puternic pentru a ne atinge "golurile" si obiectivele, deoarece fara un scop fix nu se realizeaza nimic! De aceea, suntem transformati in functie de pozitia pe care o avem in procesul de productie...