| laSoledad a întrebat:

Voi ce automatisme psihice rele aveti?
"Despre om se poate spune într-un fel că este "adormit", în sensul că nu mai este atent la ce face, ci "se lasă dus de val". Anumite raţionamente specifice sunt asociate prin repetare cu anumite conjuncturi, ca apoi la reapariţia lor sau a unor circumstanţe similare, raţionamentele asociate cu ele să se manifeste automat.

Incetul cu încetul, se transformă în automatisme psihice, care atunci când sunt destul de bine înrădăcinate în subconştiente, se vor manifesta automat prin repetarea raţionamentelor şi a circumstanţelor cu care au fost asociate în trecut. În acest mod omul tot asimilează (la început prin repetare) astfel de automatisme psihice, încât la un moment dat, ajunge să-şi formeze automatisme psihice la majoritatea stimulilor care se repetă în câmpul său perceptiv şi cu care este familiarizat. El ajunge să funcţioneze "pe pilot automat" (automatismele se activează automat în funcţie de circumstanţe).

Exemple de automatisme: scrisul, rostitul cuvintelor in limba materna, mersul pe bicicletă, legatul şireturilor, respiratul, mersul etc etc. Acestea sunt automatisme psihice legate de fizic şi studiindu-le pe acestea vom înţelege şi mecanismul unor automatisme psihice legate de exemplu de comportament cum sunt: orgoliul, mânia, frica, tristeţea, lenea, lăcomia, desfrâul. Ne creăm prin copierea din societate automatisme specifice aprecierii (de ex. apreciem doar pe cei ce apreciaza, care ne cresc stima de sine), tristeţii (ne întristăm, de exemplu, pentru că nu suntem „apreciaţi la justa valoare") etc. Alt exemplu: să presupunem că circumstanţelor în care cineva ne calomniază asociem, copii fiind (prin imitarea - copierea raţionamentelor specifice societăţii în care creştem) un raţionament specific orgoliului şi mâniei (care spune de exemplu că "celălalt e un idiot şi că cineva ar trebui să-i dea o palmă să-i închidă gura").

Circumstanţele ajung astfel să ne controleze în mod absolut viaţa. Ele declanşează în noi automatisme psihice cognitive şi comportamentale fără să fie necesară pentru manifestarea acestora intervenţia conştientului. Astfel trăim în trecut: dăm răspunsuri vechi, învăţate pe de rost, unor stimuli noi – nu ne adaptăm prezentului şi astfel suferim."

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Oamenii gandesc in clisee si sunt mizeri cognitivi. Unii sunt constienti de asta, altii nu.

50 răspunsuri:
| Arrakis a răspuns:

What can be learned can be unlearned...by also learning.

| laSoledad explică (pentru Arrakis):

Also: learning is a conscious process, until the process is so fully learned that it becomes unconscious.

Look at some of Simona's reactions towards the ball. Some of them are mastery of the unconscious.

| Arrakis a răspuns (pentru laSoledad):

Deci altfel spus poti deveni inconstient si criminal de furnici, gandaci, melci, etc? Pentru ca ai facut-o de 3-4 ori cand erai copil si asa te-ai invatat?
Poti fi constient in permanenta, dar depinde daca iti si pasa. Iar alternativele le vezi tot invatand. Asa te dezveti.
"dăm răspunsuri vechi, învăţate pe de rost, unor stimuli noi – nu ne adaptăm prezentului şi astfel suferim"
Cred ca exista oameni cu suferinte patologice in aceasta directie...nu ne poti baga pe toti in aceeasi oala.
De exemplu persoanele narcisiste au un pattern comun peste tot in lume de a reactiona 99% la fel la stimuli si de a confunda feelings cu facts. Their feelings are their facts. Nu conteaza orice argument rational cu ei, nu te vor asculta/auzi. Pentru ca ei chiar sunt mizeri, chiar sunt persoane cu suferinte complicate in capsorul lor.
Narcisistii sunt oameni care au refuzat sa mai invete.

| Arrakis a răspuns (pentru laSoledad):

Cu injuraturile la fel...ma enervez in diverse medii, crezi ca o sa injur langa oricine doar pentru ca as fi obisnuit? Stii cand injur eu? Mai mult cand sunt singur. In prezenta altora nu. Ma pot controla.

Tu te poti controla, fiindca esti educat, esti constient ca trebuie sa respecti anumite reguli sociale, morale.

Sunt unii oameni needucati care injura, inconstienti de situatie si indiferent de situatie. Unora, unde le vine, acolo se descarca. Suntem in Romania doar, nu toti sunt educati si crescuti la oras.

Legat de persoanele narcisiste, asa este.

Legat de miscarile foarte bune ale Simonei sau ale altui campion sau ale unui actor sau ale unui matematician, se poate aplica ideea legata faptul ca ei au invatat ceva, l-au repetat de foarte multe ori, l-au perfectionat, astfel incat le vine foarte usor sa-l faca, aproape innascut. Unii comentatori chiar asa zic: o miscare inascuta - o miscare data care nici nu mai trebuie gandita foarte multa. Atat de bine o face, incat a devenit un automatism. Sunt acele reactii deosebite intr-un joc pentru care lumea il catalogheaza pe un sportiv ca fiind unul înnăscut - acele miscari atat de mult repetate, incat ele vin de la sine, aproape inconstient, nu mai trebuie fortate, lucrate prea mult.
Sunt rare si foarte bune.

| Nilsson a răspuns:

Primul exemplu care îmi vine în minte e atunci când unii cerșetori mă abordează pe stradă cerându-mi bani și le ziceam din instinct "N-am!" când de fapt motivul este altul pentru care nu le dau.
Sau când îmi cere cineva un foc și le spuneam „Îmi pare rău, nu fumez" dar adevărul e că nu îmi pare deloc rău că nu fumez sau că n-am din intâmplare o brichetă la mine, mi-a luat ceva timp să mă dezvăț să zic că îmi pare rău.

Mai pot fi și alte exemple pe care le văd la alții: înjurăturile după cum ai spus și tu, ridicatul tonului când nu-ți convine ceva, scăpatul gunoiului din mână pe stradă (din păcate observ că e un instict și nu un act conștient, unii oameni sunt precum păsările care se c@că din zbor), claxonatul isteric, traversatul neregulamentar, etc.

| laSoledad explică (pentru Nilsson):

Da, claxonatul isteric laughing
Foarte bune exemplele!

| sopranaCadaverica a răspuns:

Nu pot adormi fara sa ma ''scarpin''. Sau sa o faca altcineva laughing Nu simt mancarimi pe piele, ci pur si simplu imi place, ma ajuta sa adorm senzatia de zgariat usor pe brat, picior, spate. Si cand nu fac asta, parca ma chinui un pic sa adorm.

| garoafa333 a răspuns (pentru doctorandus):

... spuse propria ta oglindă.

| laSoledad explică (pentru garoafa333):

Ce penibila esti. Te-ai strofocat sa-ti faci cont ca sa raspunzi si aici sec? Zic sa incerci sa te uiti si sa te regasesti tu insati intr-o oglinda, caci te ascunzi dupa prea multe masti.

| LoveSleep a răspuns:

Eu sunt curios ce vrei să faci cu atâta informație.

| doctorandus a răspuns (pentru garoafa333):

Unii au clisee mai rafinate. Dar pana si un profesor universitar de fizica nucleara gandeste politica externa in clisee. Si desi isi da seama ca la fizica ziarul bate campii, il considera de incredere pe politica externa.

| laSoledad explică (pentru doctorandus):

Bine ca e plin ziarul de clisee despre ginecologie.

| laSoledad explică (pentru LoveSleep):

Esti curios ce fac eu cu infima asta informatie si nu esti curios ce face TPU cu atata informatie si trafic? You're questioning the wrong person, hehe.

Printre atatea intrebari cu raspunsuri 50+ trash, am si eu dreptul sa intreb despre caracteristicile mai aparte ale oamenilor.

| LoveSleep a răspuns (pentru laSoledad):

Nu mă refer la informațiile venite de la întrebare, ci de la informație în general.

Ce fac cu atata informatie in general? Da' ce intrebare vaga e asta? Tu ce faci?

| LoveSleep a răspuns (pentru laSoledad):

Urasc sa explic lucruri.
Eu nu fac nimic, nu am atât de multă informație. Nici nu vreau sa am, mi se pare o bătaie de cap să știi atât de multe lucruri.

Întrebam să văd cu ce te ajută pe tine, poate împrumut "Basme" de Petre Ispirescu de la bibliotecă și încep să mă cultiv și eu, dacă zici că merită.

Esti mai vechi decat mine pe site-ul asta. Sigur stii tu sa raspunzi mai bine la ce e de facut cu "atata informatie".

Repet. Printre atatea intrebari cu raspunsuri 50+ trash, am si eu dreptul sa intreb despre caracteristicile mai aparte ale oamenilor. Suntem oameni diferiti. Daca pentru tine este o bataie de cap, ignora intrebarea si treci mai departe. Intervenția aici e nejustificata.

| raicard a răspuns:

Fiinta umana este mereu intr-o continua schimbare, nu devine niciodata o unitate statica, adesea isi schimba gandirea si modul sau de a actiona, creând si motivând idei puternic pentru a ne atinge "golurile" si obiectivele, deoarece fara un scop fix nu se realizeaza nimic! De aceea, suntem transformati in functie de pozitia pe care o avem in procesul de productie...