Oamenii gandesc in clisee si sunt mizeri cognitivi. Unii sunt constienti de asta, altii nu.
Deci altfel spus poti deveni inconstient si criminal de furnici, gandaci, melci, etc? Pentru ca ai facut-o de 3-4 ori cand erai copil si asa te-ai invatat?
Poti fi constient in permanenta, dar depinde daca iti si pasa. Iar alternativele le vezi tot invatand. Asa te dezveti.
"dăm răspunsuri vechi, învăţate pe de rost, unor stimuli noi – nu ne adaptăm prezentului şi astfel suferim"
Cred ca exista oameni cu suferinte patologice in aceasta directie...nu ne poti baga pe toti in aceeasi oala.
De exemplu persoanele narcisiste au un pattern comun peste tot in lume de a reactiona 99% la fel la stimuli si de a confunda feelings cu facts. Their feelings are their facts. Nu conteaza orice argument rational cu ei, nu te vor asculta/auzi. Pentru ca ei chiar sunt mizeri, chiar sunt persoane cu suferinte complicate in capsorul lor.
Narcisistii sunt oameni care au refuzat sa mai invete.
Tu te poti controla, fiindca esti educat, esti constient ca trebuie sa respecti anumite reguli sociale, morale.
Sunt unii oameni needucati care injura, inconstienti de situatie si indiferent de situatie. Unora, unde le vine, acolo se descarca. Suntem in Romania doar, nu toti sunt educati si crescuti la oras.
Legat de persoanele narcisiste, asa este.
Legat de miscarile foarte bune ale Simonei sau ale altui campion sau ale unui actor sau ale unui matematician, se poate aplica ideea legata faptul ca ei au invatat ceva, l-au repetat de foarte multe ori, l-au perfectionat, astfel incat le vine foarte usor sa-l faca, aproape innascut. Unii comentatori chiar asa zic: o miscare inascuta - o miscare data care nici nu mai trebuie gandita foarte multa. Atat de bine o face, incat a devenit un automatism. Sunt acele reactii deosebite intr-un joc pentru care lumea il catalogheaza pe un sportiv ca fiind unul înnăscut - acele miscari atat de mult repetate, incat ele vin de la sine, aproape inconstient, nu mai trebuie fortate, lucrate prea mult.
Sunt rare si foarte bune.
Primul exemplu care îmi vine în minte e atunci când unii cerșetori mă abordează pe stradă cerându-mi bani și le ziceam din instinct "N-am!" când de fapt motivul este altul pentru care nu le dau.
Sau când îmi cere cineva un foc și le spuneam „Îmi pare rău, nu fumez" dar adevărul e că nu îmi pare deloc rău că nu fumez sau că n-am din intâmplare o brichetă la mine, mi-a luat ceva timp să mă dezvăț să zic că îmi pare rău.
Mai pot fi și alte exemple pe care le văd la alții: înjurăturile după cum ai spus și tu, ridicatul tonului când nu-ți convine ceva, scăpatul gunoiului din mână pe stradă (din păcate observ că e un instict și nu un act conștient, unii oameni sunt precum păsările care se c@că din zbor), claxonatul isteric, traversatul neregulamentar, etc.
Nu pot adormi fara sa ma ''scarpin''. Sau sa o faca altcineva Nu simt mancarimi pe piele, ci pur si simplu imi place, ma ajuta sa adorm senzatia de zgariat usor pe brat, picior, spate. Si cand nu fac asta, parca ma chinui un pic sa adorm.
Ce penibila esti. Te-ai strofocat sa-ti faci cont ca sa raspunzi si aici sec? Zic sa incerci sa te uiti si sa te regasesti tu insati intr-o oglinda, caci te ascunzi dupa prea multe masti.
Unii au clisee mai rafinate. Dar pana si un profesor universitar de fizica nucleara gandeste politica externa in clisee. Si desi isi da seama ca la fizica ziarul bate campii, il considera de incredere pe politica externa.
Urasc sa explic lucruri.
Eu nu fac nimic, nu am atât de multă informație. Nici nu vreau sa am, mi se pare o bătaie de cap să știi atât de multe lucruri.
Întrebam să văd cu ce te ajută pe tine, poate împrumut "Basme" de Petre Ispirescu de la bibliotecă și încep să mă cultiv și eu, dacă zici că merită.
Esti mai vechi decat mine pe site-ul asta. Sigur stii tu sa raspunzi mai bine la ce e de facut cu "atata informatie".
Repet. Printre atatea intrebari cu raspunsuri 50+ trash, am si eu dreptul sa intreb despre caracteristicile mai aparte ale oamenilor. Suntem oameni diferiti. Daca pentru tine este o bataie de cap, ignora intrebarea si treci mai departe. Intervenția aici e nejustificata.
Fiinta umana este mereu intr-o continua schimbare, nu devine niciodata o unitate statica, adesea isi schimba gandirea si modul sau de a actiona, creând si motivând idei puternic pentru a ne atinge "golurile" si obiectivele, deoarece fara un scop fix nu se realizeaza nimic! De aceea, suntem transformati in functie de pozitia pe care o avem in procesul de productie...