| DJohnny a întrebat:

Voi ce credeti? Universul chiar este infinit?

38 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Dacă ar fi infinit i s-ar cunoaște marginile!
Pa, pa.

| Dreamer a răspuns:

Atata timp cat exista expansiunea si stim ca exista pentru ca am observat acest lucru este ilogic ca universul sa fie infinit. Atata timp cat pe scara larga se admite teoria exploziei primordiale avand printre argumente insasi expansiunea iar este imposibil sa admitem ca Universul este infinit...si totusi daca, sa zicem ca ar fi infinit si acest lucru ar fi logic - atunci la fel de bine ar fi logic si ca ceva sa existe dintotdeauna, neimplicat in continuum-ul spatiu-timp - si astfel ar fi mult mai usor de explicat aparitia singularitatii. Dar daca ar fi atat de simplu nu s-ar mai creea acceleratoare de particule de miliarde de euro nu?!

| Inferno a răspuns:

Universul oricum nu este infinit, el este finit.

| sabin89 a răspuns:

Nimic nu e sigur. Cunosti ceva de care sa te poti agata cu toata increderea? Totul este efemer. Existent astazi, disparut maine. Eu scrutez universul si ma interesez unde ii sunt marginile. Dar scrutarea in sine este un exercitiu fara relevanta. Cine scruteaza? Eu. Bine, dar eu puteam si sa nu exist. Si daca nu existam eu, si nici tu si nici ceilalti, ce s-ar fi intamplat cu intrebarile astea? Dar cu raspunsurile?

| RAY a răspuns:

Cum sa fie daca e expansiune?

| OnuOnulică a răspuns:

Nu.

| sublime89 a răspuns:

Nu, eu nu cred ca e infinit. Daca big bang-ul chiar s-a intamplat, nu are cum sa fie infinit. Faptul ca este intr-o continua expansiune ne arata ca nu este infinit. De 13, 8 miliarde de ani universul este intr-o inflatie continua. Daca era infinit, nu aveam cum sa observam acest fenomen. Dar oricum, universul e destul de mare incat, cel putin pentru noi, sa fie practic infinit.

| vangaelis a răspuns (pentru sublime89):

Un raspuns plauzibil, imi place cum ai pus punctul pe i ca sa zic asawinking

| al3xander a răspuns:

Pai sa zicem ca nu este infinit si tot universul este o sfera, atunci ce este dincolo de sfera? poate tot universul este un atom dintr-un material.

| Darkmagic a răspuns (pentru al3xander):

Universul NU a... explodat "IN CEVA", ca sa fie o sfera.
NU s-a dilatat intr-un spatiu deja existent, ci Big-Bang a creeat spatiul pe care il vezi tu acum...
Ufff...
Terminati cu intrebarile tampite, ca ma apuc sa vi-l masor.

| Duucu a răspuns:

Universul nu este, dar spatiul da.

| Darkmagic a răspuns (pentru Duucu):

Doresti sa explic mecanismul "Big-Bang", sau ma crezi daca iti spun ca explozia initiala NU a avut loc "intr-un spatiu" pre-existent, ci ea a creat timpul, SPATIUL si materia (in aceasta ordine)...si deci, nici spatiul nu e infinit?

| Duucu a răspuns (pentru Darkmagic):

Este o idee buna. Nu sunt impotriva.

| Darkmagic a răspuns (pentru Duucu):

Bine. happy
Trebuie sa intelegi mai intai ca Big-Bang-ul NU a fost o explozie de materie. Nu-l poti asemana cu explozia unei acumulari de gaz ori cu explozia unei grenade, a unei bombe sau A ORICE numim material.
Explozia a fost pur energetica si "pasii" cel mai simplu explicati sunt astia:
1. Momentul 0.
Un punct a carui densitate si temperatura tinde spre infinit se formeaza DIN NIMIC, IN "nimic" (inainte neexistand nici spatiu pentru goliciune, nici timp pentru a se intampla ceva), si incepe sa expandeze.
2. La momentul inceperii expansiunii, s-a creat Timpul si expansiunea insasi, a creat Spatiul.
3. La inceputul expansiunii universul se prezenta sub forma unei "ciorbe" de particule quark, fiind prea fierbinte pentru a permite existenta atomilor, Materia asa cum o cunoastem acum aparand mult mai tarziu, cand conditiile termice au permis acest lucru.
Mai simplu de atat, zau ca ar fi greu. happy
Daca ai si alte nelamuriri, iti raspund cu placere.

| Dreamer a răspuns (pentru Darkmagic):

,,Un punct a carui densitate si temperatura tinde spre infinit se formeaza DIN NIMIC, IN "nimic" (inainte neexistand nici spatiu pentru goliciune, nici timp pentru a se intampla ceva), si incepe sa expandeze.'' - DAR daca spatiul nu exista cum afirmi tu atunci acel punct nu avea UNDE sa se formeze. Daca nu exista nici timp cu atat mai mult nu avea CAND sa se formeze, cu atat mai putin sa se si expandeze. Te contrazici singur.
Logic este ca, continuum-ul spatiu-timp sa fi existat dinaintea singularitatii, sunt conditiile absolut necesare. Si tot ai pomenit,, un punct'' - matematic punctul este o sfera raportandu-ne tridimensiunal...acum existenta sferei dpdv spatial nu presupune de la sine si existenta fortei gravitationale? Ex: Poate fi o planeta sau stea de forma sferica daca nu este,, modelata'' de gravitatie?!
Deci avem continuum spatiu-timp + forta gravitationala + X = Singularitate, logic vorbind...practic nu stim nimic. Plecand de la aceasta premisa logic (..si nu prea) este ca spatiu-timpul sa existe cam... dintotdeauna.
PS: Stiu, poate delirez si eu...dar nici ceea ce spui tu (ceea ce ne invata stiinta) nu prea se leaga.

| Darkmagic a răspuns (pentru Dreamer):

happy
Pana la Heisenberg si mai apoi la efectul de tunelare cuantica, NU credea nimeni ca exista particule care apar...din NIMIC. happy
Si totusi exista.
Te-ai referit bine la conceptul "spatiu-timp"...dar happy asta arata tocmai, ca nu pot fi luate separat.
Asadar, o comprimare infinita a spatiului, marcheaza o limita a timpului, pentru ca si timpul, este dilatat de gravitatie.
Conditiile pe care le-am expus eu la momentul 0 implica o deformare infinita a timpului astfel incat conceptul de spatiu-timp nu poate fi extins dincolo de explozia initiala.
Fara sa mai punem la socoteala faptul ca daca ar fi existat UN SPATIU in care s-a produs Big-Bang...ACEL spatiu ar fi universul, nu acesta de acum.
Am mai raspuns unuia mai devreme, NU poti sa creezi un univers, facand deja parte dintr-un univers.
"Acel" "univers" ar fi practic, PARTE a universului in care se gaseste. E...mai complicat. big grin De aia e important sa intelegi ca universul s-a format DIN NIMIC, e o conditie, ca sa existe ca univers, altfel ar fi...o regiune. happy

| Dreamer a răspuns (pentru Darkmagic):

"Acel" "univers" ar fi practic, PARTE a universului in care se gaseste. E...mai complicat. - nu este complicat deloc, inteleg perfect ce vrei sa spui si este si logic in acelasi timp. Totusi tu pleci de la ideea ca singularitatea a generat continuum-ul spatiu-timp...ok, presupun ca ai dreptate. Si acum ca tot vorbim de NIMIC (o notiune abstracta si greu de inteles) as vrea sa dezbatem mai mult acest subiect (desi s-a mai vorbit dar nu s-a ajuns la un consens). Continuum-ul spatiu-timp este ceva fizic, ceva ce putem defini, masura si intelege (..in mare parte). Continuand pe aceasta linie, ca sa-l citez pe Einstein precum intunericul reprezinta absenta luminii, asa si NIMICUL reprezinta absenta continuum-ului spatiu-timp. INSA, fizic vorbind NIMICUL nu exista!
Si acum, cum se poate din ceva ce nu exista sa apara ceva ce exista si este perfect stiintific, fizic, masurabil etc? (sincer, ma depaseste si cred ca nu poate sa ma condamne nimeni de incultura)

PS: Eu ma bazez mai mult pe logica si filosofie si s-ar putea sa ma insel dar observ ca tu cunosti mai bine fenomenul. happy

| Darkmagic a răspuns (pentru Dreamer):

Doamne fereste sa te acuze cineva de incultura! Ce naiba ai? happy
Asa este, in fizica "NIMIC" e greu de acceptat, si totusi pot sa apara din nimic, particule numite "virtuale" care restituind imprumutul de energie la timp, sa devina reale, si deci masurabile. happy
Insa ce imi ceri tu sa scriu este imens si nu stiu daca pot sa fac explicatia suficient de compacta si de...
Adica nu stiu daca va intelege cineva. laughing
Am sa incerc...probabil maine daca mai doresti sa afli sau poate pui o intrebare separata, ca sa nu facem chat aici. happy

Mai bine va masuram universul cum i-am spus unui tip mai sus... Imi era mai usor. laughing

| Crucified a răspuns:

Crezi că am verificat eu dacă este infinit sau nu sau dacă este mărginit de nişte pereţi?

| fuzzer a răspuns:

Pentru ratiunea naturii umane, universul chiar este infinit. Doar apar peste noapte tot felul de teorii, fizicieni, si oameni de stiinta cu o inteligenta lucida, dar nu sunt in stare sa explice acest fapt, lucru ce arata ca nu ne este accesibil, sa avem informatia aceasta.

Tot ce se spune e la modul ipotetic, chiar si teoria cu big-bang, nimeni nu te poate asigura cu exactitate, ca acest fenomen chiar a existat.

Universul are multe secrete, si se pare ca multe dintre ele, nu se "lasa" deslusite de catre fiinta umana.

| Darkmagic a răspuns:

Raza universului vizibil este data de varsta lui, inmultita cu viteza luminii si cu aproximatie ar da un rezultat de:
3x10 la puterea 27 centimetri*.
* am explicat astfel de cifre aici:
http://www.tpu.ro/go-to-answer/8093757/
Aceasta este cea mai mare distanta pe care a parcurs-o orice semnal, de cand a inceput expansiunea.
E finit deci sau infinit? :)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, nu e infinit dar e in continua extindere.

| vangaelis a răspuns:

"La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă,
Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,
Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns...
Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns.
Fu prăpastie? genune? Fu noian întins de apă?
N-a fost lume pricepută şi nici minte s-o priceapă,
Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface,
Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!
Dar deodat-un punct se mişcă... cel întâi şi singur. Iată-l
Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!
Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
E stăpânul fără margini peste marginile lumii...
De-atunci negura eternă se desface în făşii,
De atunci răsare lumea, lună, soare şi stihii...
De atunci şi până astăzi colonii de lumi pierdute
Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute
Şi în roiuri luminoase izvorând din infinit,
Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit."
Scrisoarea I, Mihai Eminescu

Cred ca evidenta e clara. desi aparent este doar o poezie, Eminescu a reusit sa descrie Universul si Big-Bang-ul foarte interesant.
E un exercitiu de imaginatie..ca sa intelegi mai bine.
Bineinteles, tu tragi concluziile, in nici un caz nu consider ca am dreptate. Si da...consider ca Universul nu este infinit. Acel infinit ca si timpul.e o chestie pe care doar oamenii se raporteaza la asta.

| sublime89 a răspuns (pentru vangaelis):

Cred ca nicaieri nu s-a vazut geniul lui Eminescu mai bine decat in Scrisoarea 1.

| DimLight a răspuns:

Daca nu e infinit, atunci ce exista in afara universului? daca afara universului e in interiorul sau, atunci nu e infinit?

| Scarbo a răspuns:

Acum ma intreb unde e nucleul Universului?

| Dumniezău a răspuns:

Nu,nu cred ca e infinit.Sa zicem ca big-bangul s-a intamplat. Daca prin big-bang s-a format universul atunci nu are cum sa fie infinit pentru ca el este in continua expansiune.

| BlueViP a răspuns:

La cat de mic este Pamantul in comparatie cu eș, da cred ca este infinit. Insa avad in vedere ca aceeasi ipoteza s-a aplicat si in cazul Pamantului, nu m-as mira ca peste cativa ani sa aud ca si Universul are o forma sferica

| wrath007 a răspuns:

Nu,nu cred ca e infinit, orice are un capat!

| AlisPretty a răspuns:

Nu este infinit dar este atat de mare incat noi nu putem sa il exploram

| thegeaba a răspuns:

Nu conteaza ce credem noi...

| Cristi_3697 a răspuns:

Parerea mea este ca universul este infinit, si e frumos sa te gandesti ca exista si altceva in afara de oameni pe un pamant.

| Dreezy a răspuns:

Avand in vedere tehnologia pe care o avem acum si felul in care evolueaza da este infinit deoarece nu sa aflam "niciodata". poate peste foarte multi ani se va afla dar probabil vor trece mult prea multi ani

| ScorpionGx a răspuns:

Albert Einstein: Două lucruri sunt infinite: universul şi prostia omenească, şi încă nu sunt sigur de primul.

| PrObLeMaTiCuL a răspuns:

Universul este infinit si nemarginit.Are coruri ceresti infinite vazute si nevazute.

Team ajutat happy.

| vlad125 a răspuns:

Universul este 100 la 100 finit.
Una din teoriile big bangului este a fost ciocnirea a doua universuri cunoscute ca multi-versuri si explozia a generat atat de multa materie incat a totul a fost concentrat intr-un nucleu de 10000 microni(0.1 mm).

Universul este intr-o continua expansiune, sunt multe povesti despre care spun ca nu este asa cum ar fi cele pe care le auzim la ora de religie, dar nu, stelele se indeparteaza constant de noi, asta ar explica si sfarsitul universului care va fi peste cel putin 25 miliarde de ani datorita expansiunii prea mari, universul se va racii la temperatura de -289 de grade si dupa aia el se fa dezintegra particulele de atomi for fi imprastiate datorita faptului ca universul creste in viteza expansiunii.
Cred ca team lamurit.

| Diamondnsr a răspuns:

Nope universul este infinit.Asa cum noi suntem infiniti, noi nu suntem finiti suntem infinit asta inseamna ca nu avem creator si nu suntem creati infinitul nu are inceput si nici sfarsit el continua fara sa se opreasca niciodata.Nu avem creator iar universul este infinit pentru ca fiecare are un univers al lui exista infinite de unvierse deci atunci rezulta ca unviersle sunt infinite asa cum si noi suntem infiniti.Este greu de sups dar dumnezeu este tot chiar si noi asta nu inseamna ca el ne-a creat noi suntem la randul nostru dumnezei creatori ai universelor noastre.

Întrebări similare