Argumentul teistilor creationisti e in esenta urmatorul. Argument: Mutatiile sunt intamplatoare; selectia naturala consta in raspandirea mutatiilor utile; deci evolutia depinde de intamplare. Contraargument: Intamplarea LA NUMERE MARI devine ceva sigur, nu mai e intamplare. Cat at fi o mutatie de improbabila, la miliarde de microorganisme, poti fi sigur ca va apare de mai multe ori. Sa tinem cont de faptul ca nu e vorba de mutatii spectaculoase, ci de mutatii foarte mici; nu e vorba sa fi aparut un organ de la o generatie la alta; ci de acumularea a mici mutatii utile. Concluzie: Toate speciile produc descendenti cu mici modificari fata de parinti, mediul selecteaza pe cei mai adecvati dintre acesti descendenti, asa ca e sigur ca unele specii se vor adapta la un mediu schimbat, deci SELECTIA NATURALA NU DEPINDE DE INTAMPLARE.
Circumstantial e la voia intamplarii. Daca mergi fara umbrela si vine o furtuna care nu a fost anuntata te poate ploua in cap intamplator
În principiu cred în evoluție însă în ceea ce privește oamenii, sunt de părere că o rasă superioară s-a jucat puțin (poate chiar mai mult) cu genele noastre.
Anumite adaptări parcă sunt prea bune pentru a fi întâmplătoare.