anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Voi credeți că Dumnezeu, credința în general, e doar un "placebo"?

12 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Știu și eu ce să zic...

suntserios
| suntserios a răspuns:

Clar.

| gabicoo a răspuns:

Unii susțin că religia (la fel ca și războiul) a fost creată, la începutul civilizației, de către conducători pentru a ușura controlul asupra comunităților umane și al resurselor. Acei conducători fiind vârstnici - la 50 erai considerat bătrân.

Războaiele au fost purtate în numele religiei pentru a reduce numeric pe cei din comunitatea învecinată, pentru a le lua resursele și a ține sub control tinerii din propria comunitate.

Tabuurile și posturile au fost stabilite pentru a economisi resurse.

Religia a propovăduit mântuirea, salvarea celor umili și supunerea față de conducători.

Etc.

| mastadont a răspuns:

Categoric. Gândește logic, dacă nu ar fi un placebo atunci ar rămâne doar o singură religie. Vedem însă că fiecare religie are făcătorii ei de minuni, are oameni care jură că acel zeu i-a vindecat, etc. Culmea că doar cei care cred se vindecă, exact cum funcționează și un placebo.

| TimberWolf a răspuns:

Oamenii au tendinta de a crede in ceva superior lor, asta s-a intamplat in toate civilizatiile.

| StoicAnalysis a răspuns:

Habar nu am. Nu este nimeni sigur 100% ca ar exista sau nu, Dumnezeu.
Nu putem dovedi ca exista si nici ca nu exista. Putem doar sa credem sau nu, la alegerea fiecaruia.
Pentru oamenii de rand, a crede in cineva sau ceva, este ceva esential, fara de care nu pot trai. Ateii find singura exceptie. Pentru ca ei nu au nevoie sa creada in nimic. Isi pun toata increderea in ei insisi si in puterile lor. Credinciosii ii considera doar niste increzuti/orgoliosi. Iar Ateii ii considera pe credinciosi niste oameni idioti precum oile, ce au nevoie constanta de un cioban ( Credinta )

Insa eu am ajuns sa cred ca lumea are nevoie de aceste religii, pentru ca nu toata lumea are incredere in propriile lor puteri, si aceasta credinta le confera puterea de care ei nu au parte in general. Ateii ar trebui sa lase orgoliul mai moale, pentru ca nu toata lumea are capacitatea de a fi increzator in propriile sale puteri. Si daca ei considera ca o duc mai bine decat credinciosii, pe plan psihic si spiritual, sa ii ajute si sa le arate calea. Nu sa-si bata joc de ei.
Este valabil si pentru credinciosi, sa nu mai jigneasca ateii si sa deschida ochii. Ca nu poti sa-ti pui toata viata in mana unei entitati pe care nu ai vazut-o/auzit-o in viata ta. Este ok sa crezi intr-o entitate si sa iti creezi ideea ca cineva acolo sus te incurajeaza, dar nu mai este ok, daca iti pui toata increderea in aceasta entitate.

| KovacsB a răspuns:

"Conform fizicii moderne, ne spune savantul Grichka Bogdanov, Universul s-a născut dintr-o explozie gigantică ce a provocat expansiunea materiei (Bing Bang). Galaxiile, acești nori alcătuiți din sute de miliarde de stele, se îndepărtează unele de altele tocmai sub presiunea acestei explozii originare". Dacă astrofizica a putut descrie ce s-a întâmplat după explozia originară – după primele miliardimi de secundă care au urmat creației Universului, adică la IO’43 secunde după explozie, NIMENI nu poate spune ce se întâmplase înainte. „într-adevăr", spune același savant, „fizicienii nu au nici cea mai mică idee despre ce ar putea explica apariția Universului. Ei pot să urce până la IO’43 secunde, dar nu și mai sus". Ei se izbesc aici de faimosul „zid al lui Plank", numit așa pentru că celebrul fizician german a fost primul care a semnalat că știința nu poate să explice comportamentul atomilor în condițiile în care forța de gravitație devine extremă. în universul minuscul de atunci, calculat de fizicieni ca fiind de IO’33 cm, gravitația nu avea încă nici o planetă, nici o stea sau galaxie asupra căreia să-și exercite puterea; totuși acea Forță era deja acolo. Gravitația ridică așadar o barieră de netrecut pentru orice investigație.

Iată așadar limita extremă a cunoașterii științifice, sfârșitul călătoriei raționale spre origini."

| EestiSodalane a răspuns:

Nu, nu cred asta

| Diana4you97 a răspuns:

Eu cred în El. Fiecare cu credința lui.

| anonim_4396 explică (pentru Diana4you97):

De ce atunci când "vorbești" cu Dumnezeu se numește credință, iar atunci când îți răspunde și auzi voci se numește paranoia?

| TimberWolf a răspuns (pentru anonim_4396):

Se numeste schizofrenie!

| Hyperion7 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai ce zic acele voci? E foarte important și acest aspect.
Că dacă îți repeta in fiecare zi "sinucide-te", clar e vorba despre o tulburare psihică.