In primul rand, inainte de a-mi incepe raspunsul, va trebui sa iti spun ca eu sunt un tip - cum spun ceilalti - "cu religia", dar nu iti voi da un raspuns care priveste numai partea spirituala a definitiei conceptului. Karma este o lege universala, care se aplica tuturor religiilor (cu exceptia Musulmanilor - nu toti - care duc "Razboiul Sfant" Impotriva intrgii lumi) si care poate fi privita atat la nivel religios cat si la nivel filozofic. Sa incepem cu filozofia. Din punct de vedere filozofic, karma este doar un mod de a te comporta cu oamenii - o lege etica daca vrei - care spune ca daca te comporti frumos cu oamenii si faci fapte bune, automat oamenii - sau marea parte a lor - vor reactiona ca atare, etichetandu-te ca un om "bun" si dandu-ti inapoi exact cu ce ai venit tu la ei. Este un mecanism strict uman. Daca o iei pe partea religioasa, atunci iti pot spune - ceea ce cred ca deja stii - ca raspanditul concept karma a fost creeat initial de religia hindu, care sustine ca reincarnarea ta ca individ dupa ce mori depinde de karma ta (energia pozitiva sau negativa) daca acumulezi karma proasta, te vei reincarna intr-un corp de ordin inferior (mamifer, pasare, reptila). In religia ortodoxa, "karma" este privita ca un fel de scut de lumina (lumina lui Dumnezeu, care ne protejeaza de Satana) daca noi facem fapte rele, acest scut se crapa, lasand loc de dependenta de pacat si ispita, si alte fapte rele care ni se intampla si pe care noi le numim in mod stupid "ghinion"... Cu cat rugaciunea si faptele bune savarsite de individ se maresc, atunci scutul devine mai puternic impotriva pacatului. NU MA INTELEGE GRESIT! Karma este un concept care este similar cu religia noastra dar nu este acelasi lucru. Conceptul nostru de "karma" implica o permanenta comunicare cu Dumnezeu, noi suntem mereu in legatura cu el, rugandu-ne la El si vorbind cu El, iar El ne ajuta daca avem credinta. La religia Hindu, este doar o chestie de teama: "sa nu cumva sa ma transform intr-un caine dupa ce mor". Sper ca te-a ajutat
Da, dar este puțin mai complicat!
Îți recomand deci să citești Istoria credințelor și ideilor religioase carte în trei volume de Mircea Eliade și "Filozofia esoterica a Indiei " Autor: CHATTERJI C. J. (Format: 13 x 20 cm Numar de pagini: 144)
Cred în karma în măsura în care mă "împinge" să fac lucruri "bune". Dar, mai degrabă, cred în faptul că realitatea e ceea ce vreau eu să fie și, deci, dacă o privesc prin prisma faptelor rele, devine negativă și invers.
Eu nu cred in prosti din acestea eu cred in dumnezeu si va sfatui si pe voi sa faceti asta!