Iti recomand sa cauti The Fabric of the Cosmos: The Illusion of Time.
Este un subiect foarte interesant de studiat.
Daca nu exista timpul, atunci imbatranirea nu exista. Tineretea si batranetea exista numai in esenta timpului, astfel ceea ce numesti tu "imbatranire", denumesti, in fapt, degradarea biologica.
Creator etern? Iarta-ma...dar nu pricep. Faci referire la Dumnezeul crestin prin Creator etern sau la un Creator (distinct fata de Dumnezeu) pe care mintea umana nu-l poate concepe si intelege in infinitatea si absolutul sau? Daca faci referire la Dumnezeu, atunci el ne-a oferit liber arbitru, deci nu el este cel ce induce noua iluzia timpului, ci noi ne-o cream singuri. Daca te referi la un Creator etern, "Marele Anonim" (asa cum il numea Lucian Blaga), atunci posibilitatea ca acest Creator de a-ti fi indus iluzia timpului este egala cu posibilitatea de a nu iti fi indus iluzia timpului (concluzie: nu exista o certitudine a celui ce a fiintat timpul: zeu/Creator sau om?). Pentru ca tu sa descoperi care este sensul si intelesul timpului, atunci trebuie sa studiezi fiintarea si procesul de timp. Marin Heidegger, un filosof idealist german apreciat pe taramul filosofiei, spunea in cartea sa ("Conceptul de timp"): "Daca timpul isi afla sensul in eternitate, atunci el trebuie inteles pornind de la aceasta.". Astfel, daca vrei sa intelegi conceptul de timp, intelege si conceptul de eternitate. Ideea de timp se stabileste, intr-un mod teoretic ce o justifica, simultan cu ideea de eternitate.
Relatia dintre timp, imbatranire, miscare si moarte? Ti-am zis ceea ce inseamna imbatranirea daca timpul nu exista. Moartea este inca o enigma atat stiintifica, cat si filosofica, deoarece nu cunoastem ceea ce exista dincolo de hotarele ei. Astfel, daca doresti sa stii ce insemnatate mai are timpul (in caz ca mai are vreuna) iti sugerez sa astepti clipa transcendentala. Cat despre miscare... miscarea este o forta de actiune in timp si spatiu. Iar miscarea este forta de actiune care pulseaza esenta vietii (deci si a imbatranirii) si a mortii (sau al procesului de moarte).
Te contrazici: "...un creator care traieste fara timp, un fel de poet care a scris timpul" (odata ce il scrie, atunci ceva este necesar sa existe in timp, caci timpul este in mod direct spirijinit de actiune, de o forta, fie ea fizica sau spirituala) / "Sa fie viata asta o creatie poetica sau doar ceva care exista si gata, dat fiind faptul ca nu exista timp?" Te-ai contrazis de doua ori. O contradictie atat in prima propozitie citata, cat si o relatie de contradictie intre cele doua propozitii citate. Le voi trata separat.
Un creator care traieste fara timp? Iti recomand "Demiurgul cel rau" (demiurg = notiune filosofica platonica ce denumeste zeul suprem, Creatorul universului) de catre Emil Cioran. Este foarte probabil sa iti placa.
Iar pentru ca un Creator sa scrie timpul, imbatranirea, moartea s.a.m.d., mi se pare o neghiobie intelectuala (desi sunt vanitos, dar ma sprijin pe acest argument). Scrierea este o actiune pur umana, de tip omenesc, care poate fi caracterizata ca o degradare divina daca ne permitem sa spunem ca un zeu sau un Creator scrie.
Viata este o creatie poetica. Uita-te in jurul tau. Observa natura si priveste viata divina conservata in doar cateva molecule si atomi a caror corelatie biologica redau ceea ce tu vezi cu ochiul liber: plantele, animalele, oamenii - macrocosmosul.
Evident ca exista timp. Este o acumulare de entropie, o acumulare de "dezordine". Fara acest timp nu ar exista dimensiunea spatio-temporala, universul ar fi perfect static, iar tu n-ai exista sa pui asemenea intrebari.
Universul nostru fi sigur ca e diferit de universul Creatorului. Poate ca e asa cum spui tu, cert e ca timpul exista in universul nostru, ai luat lucrurile in sens prea filozofic. Daca spui ca nu exista timp, nu exista nimic in universul nostru, intrucat nimic nu a avut inceput si nu va avea viitor, sta totul in repaus. Astfel nimic nu ar fi fost creat. Ca nu vrei sa ii spui „timp" spune-i altcumva, dar trebuie sa accepti ca totul se incadreaza intr-o perioada de...cum vrei tu sa ii spui, totul are o lungime care se masoara in anii sau zile, si zilele acelea sunt unitati de masurare a timpului. Timpul e foarte real si nu sunt dovezi logice impotriva acestui fapt.