Ce se intampla in tara? Daca vezi o situatie si nu ai capacitatea sa te implici in ea pentru a gasi o solutie, las-o; implicate in lucruri in care poti face ceva iar pentru celelalte sunt alti oameni ce se vor implica; mentineti starea de a fi cat mai sus si te vezi regasi intr-o astfel de lume, indiferent de turbulentele din jus, ele sunt cauzate de perioada de tranzitie prin care trecem.
Daca nu voiam sa ma implic, nu ma oboseam sa pun intrebarea.
Vad ca se inghesuie o gramada care se implica! Poate ca trebuie sa stau de o parte.Asta daca nu sunt invatat cum sa ma implic.
Ce se intampla in tara?
Saracie lucie la (dupa constatarea mea subiectiva) cel putin 80% din populatie, speranta zero, de imbunatatire, mai ales la conjunctura internationala care mi se pare usor instabila.
Nu mai stiu unde este 'susul' de care vorbesti (sa-mi explici intr-o zi), ca cosmonautu' care pierde susu si josu(in imponderabilitate).
Ce tranzitie? De cand m-am nascut e tot 'tranzitie'. Tranzitie de la ce la ce?
Cate mii de ani dureaza? La scoala imi povesteau de transformare, devenire. De tranzitie s-a tacut din gura.
Prin sus ma refer la o stare de fericire si bunastare prin care sa dai un exemplu ca se poate iar acei 80% sa vad si sa faca ceva in a-ti urma exemplul.
Tranzitie, pai cam acum 100 de ani eram in plin raboi mondial, primul, dupa care am mai avut unul iar inainte de primul numa razboaie erau; amu suntem mai pasnici si avem o abordare, una economica, urmeaza o alta abordare in care vom rezolva si cu economia si cu micile neintelegeri ramase; cat mai dureaza, pai gandeste-te ca avem cateva mii de ani in spate de razboaie, eu preconizez ca in vreo 30 de ani o sa se observe o diferenta insa tranzitia va mai dura. Tranzitie de la barbarism la o comunitate pasnica si evoluata prin constiinta.
Macar esti sigur? Oricum eu nu apuc, din calculele mele intime, dar pentru voi, desi numai prostii se gandesc, conform a ce am receptionat eu, gresit, la aproapele lui! Mai ales daca oricum moare.
Ce vorbesti tu, a existat intr-o zona a lumii, intr-un timp limitat, macar 10 ani?
Daca e problema strict economica, asa cum cred, tot lacomia ramane, caci de cand este umanitatea, asta se pare ca face si progresul.Asa cred.
Poate ca daca am 2 prieteni sa ma urmeze si tu inca vreo zece, sa invingemi sapte miliarde de lacomi?
Aş spune că este un amalgan de cauze.
Bine noi ne tragem ponoasele după l-am executat pe ceauşescu într-o zi sfântă de Craciun. Poate unii o să râdă şi nu o să creadă dar nu cunosc că acest lucru are o influenţă nefastă asupra poporului român. Fiind până la urmă un mare păcat care ni l-am luat asupra noastră.
Cauze religioase nu par să fie. În România 85% sunt majoritari creştin-ortodocşi. Legat de cauzele economice da, dezvoltarea rurală şi dezvoltarea infrastructurii este scăzută. Ritmul acesta lent cu care se confruntă România de 26 de ani se datorează investiţiilor precare şi al prostului management din ministere.
O altă cauză este cea politică. După căderea cortinei de fier şi evident a comunismului parlamentarii noştri au fost nepăsători în ceea ce priveşte buna funcţionare a statului şi a respectării statului de drept, consolidării democraţiei şi combaterea corupţiei de la toate nivelurile. Putem spune că s-a mai încercat au fost tentative de a redresa statul dar cu o floare nu se face primăvară.
Concluzie, este mult de discutat dacă vorbim de România sau de oricare alt stat pentru a identifica numărul de cauze. Dar în mare cam acestea ar fi cauzele cele de sus.
In tara se intampla ce se intampla de o mie de ani incoace. In lume se intampla ce se intampla de o mie de ani incoace. Cauzele sunt de tot soiul si ele indica spre originea omului. De fapt, daca stau sa ma gandesc, cam toate problemele globale duc spre problema asta finala, a identitatii omului. Referitor la ceea ce se intampla in lume, imagineaza-ti niste funici intr-un musuroi doar ca acestea au personalitate. Unele sunt mai perverse, unele sunt mai asa, cum sunt oamenii, fiecare in felul sau.
Referitor la Romania, ca tot a fost ziua noastra, nu stiu, depinde ce vezi prin "ce se intampla". Exista o fatalitate? Ceea ce se intampla cu noi in mod general, absolut, este straniu si ne vizeaza exclusiv pe noi. Exista un fatalism imprimat in constiinta colectiva, fatalism care a fost semnalat de artistii, oamenii de cultura care s-au perindat pe meleagurilea astea. Se pare ca suntem un popor batran, ancestral. Pe cand tatarii sufereau o sete cumplita de civilizatie, noi, romanii, eram prisecari sau ciobani si cu toate ca am avut mereu toate resursele disponibile, ne-am raportat la fel de trist la aceasta sete de civilizatie. Din cate stiu, dacii au avut un cult al mortilor destul de ciudat: moartea era salutata cu bucurie, hainele funebre erau albe, ma rog. Mi se pare, de asemenea, cruciala perspectiva baladei "Miorita" si felul in care ciobanul moldovean priveste moartea. E doar o parere, nu sustin ca e adevarata, dar totul este posibil.
Vrei sa invoci FATALITATEA? Iti vei gasi destui dusmani!
Suntem un popor asa de batran ca trebuie sa vina altii sa ne refresheze?
Despre Moarte spunea Mircea Eliade ca este teama oricarui om, dar odata depasita, ramanem invingatori.
Batranetea are multe fatete, poti fi tanar dar batran in sensul depunerii armelor din cauze de neputinta fireasca. Poti fi batran care te folosesti de asta ca sa previi lipsa de experienta a tinerilor.
Stii care este NECAZUL cel mai mare al umanitatii? Tu mi-ai spus. Acum.
Artistii sunt asa de departe, nu din rautate, doar zboara prea sus. Pierd legatura cu omenirea. Ce fac artistii, este ceea ce face avangarda unei armate! Mor primii dar salveaza ariergarda. Cam mare sacrificiu, nu stiu! Ce crezi?
As vrea sa spun ca artistii s-au tinut departe de politica, dar istoria m-ar contrazice, caci ARTA cere multi, multi bani.Banii sunt la corupti sau la corupti vizionari, dar e asa de rar!
Civilizatia este, se pare o chestiune foarte complicata. 99% din populatie o confunda cu confortul! Confortul dus la extremul numit nesimtire.Sa nu fac precizari ca de la inaltime se vede foarte clar!
Daca ne uitam, facand abstractie de stiinta -tehnica -tehnologie, oamenii au ramas la fel de primitivi in gandire, este adevarat ca artistii i-au 'salvat de clopotel'.
Dar ce au salvat? ONOAREA doar!
Onoarea omenirii.
Doar atat! Atat cat poate salva SUBLIMUL din opincarii miliardari.
Identitatea o face doar cultura, care fiind prea sus, nu mai am ce zice
Dar as mai spune ca ARTA este neputincioasa pe termen scurt (iar oamenii sunt prea simpli si grabiti---e de inteles!).In schimb Arta si aristii lot salva ONOAREA omenirii pe termen lung.
E un pact de la sine inteles! Asa cred.
Iar acum vestea cea mai urata, intr-un anume sens este ca artistii zboara sus prin creatiile si viziunea si talentul lor, dar e o forma cam sublima de lasitate cel mai adesea.Nu mereu sunt ingeri, in sensul imaginatiei noastre.Caci, spre exemplu, Michelangelo nu putea crea PIETA daca nu avea acel bloc de marmura de Cararra, platita din banii celor multi, care nu zboara nici macar la inaltimi medii, ei merg in zale pe jos, suferind (poate). Caci Papa (Leon al X-lea parca, sa ma scuzi daca o fi altul, mai uit) care l-a finantat a facut in felul lui legatura intre derizoriul banilor si inaltimea sublima a artistului.
Miturile sunt sublimarea, transcendetalizarea realitatilor anterioare si viitoare. Ai mare dreptate aici.Ele (mithurile), marcheaza o civilizatie de la inceputul ei, pana in momentul disparitiei!
Daca omenirea a preexistat de milioane de ani, au fost mai multe cicluri care au schimbat si miturile.
E adevarat ca eu cred in Civilizatie, ca un om las, adica un om care stiind ca exista la un moment dat un hiatus firesc, cum pare acum sa fie, prapastia ne asteapta nepregatiti.
Desigur ca imi voi gasi destui dusmani, dar in momentul de fata este doar o simpla teorie, dupa cum am mai spus, nu admit ca este adevarat, poate cauza este cu totul una evidenta, sau, din contra, complexa iar eu nu am avut cunostinta de ea. In sens filozofic sau spiritual, poporul este o entitate care are ciclurile de viata asemeni unui individ: tinerete, maturitate, moarte. Chiar daca nu exista o extinctie totala, un popor moare odata cu pierderea caracterului sau original, caracter ce il defineste si il face autentic. Putem spune ca amerindienii au murit de mult, stinsi sub flacara tineretii europene. Chiar daca ei, ca indivizi, inca exista in mici rezervatii, poporul lor e mort, s-a stins odata cu bizonul alb sau cu industrializarea Americii. La fel si dacii, poate chiar mai batrani decat acesti amerindieni, s-au retras in universul natural, refuzand cu desavarsire industrializarea, modernitatea. Casa lui este padurea (cum petru Eminescu este teiul) iar masa- pamantul. Probabil cel mai crud peisaj din intreaga noastra istorie este taranul autentic, ramas fara "vita din batatura", refuzand sa iasa din coliba de chirpici care sta sa se darame sub coltii amenintari ai buldozerului comunist. Aici as putea zice ca poporul roman s-a prabusit, a fost artificializat fortat, cand el, ca si amerindianul, iubeste natura "precum puiul bataile inimii mamei sale". Ceea ce ma contrazice este faptul ca la Microsoft a doua limba vorbita este romana, adevarat, dar nu a spus nimeni ca romanii sunt un popor prost. Ceea ce se intampla acum este o resuscitare artificiala indusa prin tehnologie, dar si asa poporul roman este pe cale de a se pierde. Sunt peste peste 4 milioane de romani raspanditi pe tot globul, deja ne-am primit porecla de tigani, trebuie sa vina un neamt sa ne conduca pentru ca noi suntem in stare (sa nu se inteleaga ca am ceva cu domnul presedinte, din contra, l-am sustinut) si exemplele sunt multe. Probabil ultimul pilon al autenticitatii romanesti a fost Eminescu care, paradoxal purta nume neromanesc.
Legat de arta, da, este evident. Artistii se consuma pe ei insisi pentru a da nastere a ceva nemuritor. O spune chiar Arghezi in "Testament": "Robul a scris-o, Domnul o citeşte,/Făr-a cunoaşte ca-n adâncul ei/Zace mania bunilor meï." Arta este gestul suprem al omenirii, indiferent cate costuri presupune, cum ai mentionat si tu. Marile opere, tablourile impresionante, statuile, monumentele, doar astea vor ramane dupa noi. Am vazut un documentar interesant referitor la Piramidele din Gize, facand totusi o corelatie cu alte mari edificii, ca sa le zic asa: Teotihuacan, Kulkulkan, Machu Pichu, Insula Pastelui etc. Toate aceste edificii impresionante ca structura, rezistenta si frumusete au avut un singur scop, considera realizatorii documentarului: acela de a indica spre niste civilizatii care au trait cu mult inaintea noastra, dar care au fost existense din cauza unei calamitati ce a putut fi anticipata dar nu si oprita. Daca ai vrea sa transimiti "un mesaj intr-o sticla" unei civilizatii care va veni peste sute de mii de ani, cum ai face-o? Raspunsul e simplu, prin arta! De altfel, documentariul face si niste calcule matematice impresionante care indica mai multe lucruri, daca te intereseaza, il poti vedea aici: www.youtube.com/watch?v=ByW9mY7n0c4
Exista o singura cauza care le determina pe toate celelalte:
http://enchantingminds.net/......kowski.png