Un ziar dintr-o tara din Africa de Est slab dezvoltata, dar in curs de dezvoltare cu capitala la Asmara, provincie a etiopiei.
Cami, sincer n-am auzit de cuvantul asta. Dar ma paste o curiozitate de unde l-ai scos.
@eu_o_mare_enigma... ce legatura are ziarul din Trinidad-Tobago, cu termenul "eritreic"? Am pus intrebarea, fiindca nu exista in dex cuvantul "eritreic". Atata tot! L-am gasit alaturi de "ziar", si m-am gandit ca poate este mai usor de explicat. Pana mai ieri, habar n-avea ca exista, undeva in Africa, provincia, statul, satul Eritreea. Acum am aflat, si totodata de unde deriva acest cuvant.
Unde este ciudatenia?
Cami, imi pare rau, abia acum am vazut intrebarea ta.Toate raspunsurile care ti s-au dat sunt gresite.In primul rand, daca ar fi venit de la provincia-stat Eritreea, din Etiopia, cuvantul ar fi fost
"eritreean". In realitate, este vorba de un derivat-inovatie[de aceea nu-l gasesti in DEX] din elementul de compunere "eritro-", care inseamna "rosu". Prin urmare, poate fi vorba de un "ziar rosu"
[=comunist] sau de un "ziar care irita"[=produce inrosiri], ceea ce, la urma urmei, e cam acelasi lucru! Toata stima ca te preocupa astfel de subiecte!
@eliade, intr-adevar asa-i. In context era vorba despre un fel de lupta politica, care nu ingaduia ca poporul sa citeasca acest ziar. Ma rog... Dar ce m-a indus pe mine in eroare, a fost faptul ca toata actiunea se petrecea in Africa... pura coincidenta.