Religia a fost şi va rămâne o piedică în calea ştiinţei. De exemplu, în cazul creştinismului, e suficient să amintim nume ca: Giordano Bruno, Galileo Galilei, Nicolaus Copernic şi cum a trebuit ca aceştia să facă slalom (asta ca să mă exprim eufemistic!) printre capcanele dogmatismului pentru a-şi putea promova opiniile.
Nici islamul nu e de lăudat. După secole de înflorire a ştiinţei (veacurile de după anul 1000), asistăm azi la o înflorire a dogmatismului fanatic.
Şi exemplele pot continua şi cu celelalte religii.
Rugăciunile şi mătăniile a milioane de preoţi, rabini, imami, şamani etc. nu au putut crea electricitatea, radioul, televiziunea, automobilul, telefonul, internetul. Toate aceste invenţii, care ne fac viaţa mai comodă şi pe care mulţi dogmatici le consideră ''unelte ale diavolului'', nu ar fi existat fără efortul oamenilor de ştiinţă, care de multe ori au trebuit să treacă peste acel ''crede şi nu cerceta'' impus de multe religii.
În afară de crime, asasinate şi războaie (vezi: Inchiziţia, cruciadele, nimicirea popoarelor amerindiene de către conchistadori, războaiele religioase, Jihadul şi altele), religiile nu au făcut decât să vândă iluzii.
@ioandelasal raspunsul tau este pertinent, insa ce se intampla daca stiinta nu intervenea in domeniul agriculturii, al alimentatiei in general la o populatie de aproape sase miliarde de oameni, se mai puteau hranii?
Credeam ca Soarele se invarte in jurul Geei.
Locuiesc in Judetul Alba, incercam sa privesc Nordul tarii (Baia Mare), nu o vedeam. Ma uitam la Luna si o vedeam, incepeam sa cred ca Luna-i mai aproape de Judetul Alba in comparatie cu Baia Mare.
Pare amuzant, nu?
Nici nu vreau sa ma gandesc, totul ar fi fost atat de "minunat", iubirea si toleranta ar fi fost la liber(gratis). Atribute precum egoismul, invidia, minciuna etc ar fi fost de domeniul trecutului, ele fiind inlocuite cu iubirea. Ce "pacat".
Eu cred ca adevarata stiinta isi are esenta in religie, in adevarata religie, nu in aceea fanatica, cit in cea care te face om adevarat. Newton, Einstein, si alti mari oameni de stiinta au fost profund credinciosi. Mai sunt altii care au devenit credinciosi studiind stiinta, vazind ordinea din Univers, care i-a pus sa-si puna unele intrebari in legatura cu posibilitatea existentei unui Creator. Si am sa mai aduc in discutie un nume, poate necunoscut multora - creatorul celebrelor (si nu numai) rachete V2, care daca ar fi aparut un pic mai devreme, azi poate am fi vorbit cu toti germana, Hitler ar fi cistigat cel de-al doilea rezboi mondial. Omul acela, Werner von Braun, a ajuns mai apoi la americani, si a pus bazele programelor spatiale de la NASA. Fara El, NASA ar fi fost nimic, poate ca nici nu ar fi existat. Si, desigur, acel om a fost un adevarat credincios. Eu cred ca e absurd sa crezi ca religia, adevarata religie impiedica stiinta. Ele se completeaza, religia studiaza despre Creator, stiinta studiaza creatia. Daca se baza totul pe religie si stiinta nu ar fi evoluat, am fi trait intr-o lume mult mai buna, desi mai putin evoluata. Dar hai sa privim la alt aspect: cu toate descoperirile stiintei din ultimele 2 secole, tot am trecut prin doua razboaie mondiale, prin Holocaust, si fiecare oras isi are crimele, violurile, hotiile, povestile lui intunecate. La ce bun ca avem ceea ce avem, de exemplu posibilitatea de a cunoaste mult mai rapid oameni pe internet, daca noi ii mintim, afisind pe monitor doar ceea ce vrem, si nu realitatea despre noi? Ce rost are daca nu suntem sinceri? Orice descoperire stiintifica, fara latura morala, a religiei, o ia automat inspre rau, ca si energia atomica. Intii nu a fost centrala atomica, ci bomba atomica de la Hiroshima, din pacate.
La o chestiune de acest tip "ce ar fi fost daca" se pot formula mai multe ipoteze, aproape la fel de bune. Una dintre ele este si aceea ca omenirea ar fi ramas intr-un stadiu de dezvoltare cu mult mai scazut, nu ar fi existat multe din descoperirile stiintifice din ultimele 2 secole, inclusiv cea care ne permite sa discutam aceasta problema. Dintr-un punct de vedere poate ar fi fost mai bine, am fi fost mai aproape de natura, nu am fi avut atata poluare etc. Sa nu uitam, totusi, ca religia nu a impiedecat si nu a blamat descoperirile stiintifice(cu unele exceptii, mai ales in evul mediu). Numai bine!
Raspuns pentru hombre
Stiinta medicala a evoluat si ea foarte mult, in pas cu celelalte domenii si astfel am ajuns la eradicarea multor boli si vindecarea altora care faceau ravagii in urma cu un secol si mai inainte. Daca nu ar fi fost asa atunci populatia ar fi fost mult mai mica, sa ne gandim doar la epidemiile de ciuma, holera etc care au imputinat mult populatia din evul mediu si chiar la inceputul secolului trecut. Desi am spus ca la teme de acest tip ipoteze pot fi multe, fiecare cu "adevarul" ei, sunt aproape sigur ca, in ipoteza expusa de mine, populatia ar fi fost mult mai mica, avand in vedere si speranta de viata cu mult mai mica, deci mai putine generatii traind in acelasi timp decat in prezent. O zi buna!
Oho zi merci ca nu e asa caci nu prea ai vrea. Ce s-ar fi intamplat? Mai mult ca sigur ramaneam cu o mentalitate de evul mediu. Subscriu la ce a spus @Nccmn, religia este dusmanul nu numai a stiintei dar si a ratiunii intrucat majoritatea daca nu toate religiile ingradesc liberatatea de gandire si constiinta. Stiinta ajuta omenirea sa progreseze si ne folosim cu totii de ea fie ca suntem atei sau persoane religioase, religia ce a adus omenirii?
Eu cred ca ar fi fost in ziua de astazi mai multe Biserici decat sunt acuma.Si mai bine stau acasa si ma Rog decat sa ma duc intre oamenii aceia nevinovati care sta sa asculte predicile la afaceristii astia care au mai nou : Mercedesuri si cate si mai cate,,, pana la urma e o afacere buna treaba asta sa stii, pentru ei! CREDINTA mea o port cu mine ORIUNDE MA DUC! Nu vreau sfaturi de la predicatori falsi. Dumnezeu Cu Noi!
Ma refer mult si la evolutia in partea medicinala... daca nu ar vi evoluat acum muream pe capete si faceam matanii sa nu murim.
Pai foarte probabil unul din efectele a ceea ce spui tu e ca noi acum nu am fi scris aici.Religia in sine e foarte stricta pe anumite lucruri pe care stiinta le-a adus odata cu evolutia.Lumea nu cred ca ar fi fost mai buna, pentru ca omul in sine e o fiinta complexa, ar fi aparut fanatici religiosi, restrictiile ar fi fost mult mai dure, o directie buna fara stiinta nu exista. Dar religia nu interzice stiinta, omul e liber sa aleaga orice cale vrea sa urmeze.De aceea exista multi atei sa le spunem asa de aceea exista multi oameni care se indeparteaza de tot ce e "realitate" vorba aia si urmaresc cuvantul lui Dumnezeu cu cat se poate de mica legatura cu lumea reala.Deci e bine asa cum e acum. O parere doar.
Daca vrei un raspuns clar la intrebarea ta Analizeaza citeva zile Arabia Saudita, Siria, Lebanon, sau citeva tari administrate de asa zisi 'alesi domnului'
N-ai mai fi pus întrebarea asta pe internet, iar eu nu mai luam fundiță pentru răspunsul ăsta.
Sunt de acord cu Gânduri albe cu o mică excepţie, el a zis că ar fi apărut fanatici religioşi, eu spun că ei există demult...