| wtxwhdxifdjebdd a întrebat:

Vreau sa studiez psihologia pasi cu pasi.De la mai simpla, spre trepte tot mai intalte.De unde pot incepe? Va rog sa nu imi spuneti sa vorbesc cu proful de psihologie sau sa ma duc in institutii specializate,pentru ca sunt oricum numai mizerii acolo, si vreau sa o studiez ca sa elimin niste probleme personale.

6 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Psihologia te poate ajuta sa te intelegi, nu sa te tratezi. In Olanda au fost niste medici psihiatri, profesori universitari de psihiatrie care au fost internati la psihiatrie, tocmai pentru ca nu se putea trata singuri.

| diaac a răspuns:

In primul rand, vreau sa mentionez ca simplul studiu al psihologiei ar putea sa fie sau nu suficient, in functie de ce probleme personale vrei sa rezolvi. Informatia poate ajuta. Faptul ca intelegi ceea ce se intampla in tine si cu tine te poate ajuta. uneori totusi este nevoie de mai mult decat simpla informatie ca sa iti fie mai bine.

Daca ai un profesor de psihologie, presupun ca esti cel putin in clasa a zecea. In cazul asta, deja ai acces la materia de a zecea, care este o baza, este si ea importanta, totusi cam abstracta. Iti recomand cartea de introducere in psihologie a lui tkinson, care contine mai multe exemple si idei practice. Noi o aveam la biblioteca liceului, o poti cauta la scoala sau la biblioteca locala.

Daca ceea ce vrei este sa rezolvi niste probleme personale in final, iti recomand ca, dupa o parte de introducere, sa continui cu partea practica si de dezvoltare personala. ti recomand colectia de psihologie a Editurii Trei - contine multe carti bune, din care poti invata si teorie si gasesti si idei care iti pot fi utile in viata personala.
Si la Polirom gasesti multe carti bune de psihologie, dar tind sa fie mai teoretice decat cele de la Editura Trei. Depinde si ce fel de carte preferi sa citesti.

Daca vrei, poti sa dai la facultatea de psihologie si acolo ai un program special gandit de invatare.

Totusi, daca simti nevoia, poate ti-ar fi util sa mergi tu la un psiholog pentru problemele personale, in cazul in care cartile nu iti ofera tot ce ai nevoie. Nu stiu situatia ta, spun asta la modul general.

Daca mai ai nevoie de vreo recomandare, poti sa-mi scrii pe privat.

| diaac a răspuns (pentru diaac):

Introducerea in psihologie a lui Atkinson *

Scuze, nu-mi prea merge tastatura.

| MihaiN a răspuns:

Recomand sa citesti carti de psihologie din diverse arii (de preferat sa incepi cu carti usoare precum "Cei sase stalpi ai increderii in sine" - Nathaniel Branden, Motivatie si personalitate - Maslow), carti despre terapeutica psihologica (Psihoterapia - un tratament fara medicamente - Irina Holdevici, Terapia rational-emotiva - Albert Ellis etc.) si carti de introducere (de ex. Introducere in psihologie - Mielu Zlate sau Fundamentele psihologiei - Mihai Anitei).Mai exista si alte domenii interesante, cum ar fi psihologia creativitatii, a jocului, psihologie de cuplu etc.
Daca vrei sa vorbim mai multe, lasa-mi un mesaj pe mihai_n1991@yahoo.com, iti pot trimite materiale. Apreciez faptul ca te intereseaza domeniul.

| marian951 a răspuns:

Daca vrei sa iti elimini problemele personale iti sugerez dezvoltarea personala. Poti sa incepi cu Tonny Robinson-un geniu al dezvoltarii personale.

| CaDet10000 a răspuns:

Psihologul. Nu profesorul de psihologie. Ca vei crede sau nu: psihologul va observa calitatile tale, nu profesorul. El sau ea va vedea daca esti facut pentru asa ceva, trebuie sa fi nascut pentru asta, dorinta sau curiozitatea nu sunt de ajuns. Nu poti oricat de mult ti-ai dori, nu exista psihologie simpla si psihologie pe trepte, mai dificila ex: eu am scris 9 pagini de caiet studentesc, nu fata verso despre emotia: fericire. Simplitatea e perceputa ca atare a fi simpla, uneori cand lenea nu intervine... tindem sa credem ca trebuie sa fie un mecanism complicat(generalizand, desigur). Ajunge la concluzia ca noi ne punem aceasta piedica in fata ochilor si de fapt chiar e asa simplu pecat pare(vorbind despre: lucruri materiale). Psihologie nu e simpla sau dificaila dar daca vrei sa o percepi simpla, psihologie se va face simpla pentru tine. Adica sa fi nascut pentru asta, dar defatpt eu consider ca ''simplitatea'' psihologie consta in a te cunoaste pe tine. Nu sti ce e cu tine? nu te astepta sa stii ce se intampla cu altii.