Sarcinile electrice de sens opus se vor "anula" reciproc. Ramane doar descarcarea de energie, care este serioasa, de nivelul a 500 MJ (mega jouli). O parte din aceasta energie este transferata corpului lovit. Cat de multa, este imposibil de spus, sunt sute de variabile de luat in considerare. Oricum, prin comparatie, un glont de AK47, loveste tinta la 100 de metri cu 2, 2 kJ, adica de 227 de mii de ori mai slab.
La "Dezastre in aer", emisiunea de pe National Geographic, am vazut un episod in care se vorbea de efectul furtunilor asupra avioanelor, si, implicit, si al fulgerelor. Se spunea acolo ca. datorita invelisului de aliuminiu, cei din interior sunt protejati, si chiar si avioanele, principiul e acelasi ca si acela a custii lui Tesla, o cusca din plasa de fier, in care intra un om, si prin crestet si talpi e introdus un curent electric, care e vizibil, ca si fulgerul, dar care nu afecteaza omul, rezistenta fierului fiind mai buna la trecerea curentului. La fel e si la avioane, pot fi lovite, dar efectul este prea mic. In acest sens, au si aratat un clip scurt in care un avion a fost lovit de un fulger, care a intrat pe sus, si a trecut pe partea de jos, avand aceeasi traiectorie catre pamint ca si cand avionul nu ar fi fost.
Cele mai multe fulgere au loc pe orizonatala, deci in aer, fata de cele carr cad pe pamant, sau intre nori si pamaint.Pasarile nu zboara pe timp de furtuna,sau ploaie, toate se adapaostesc.Dar daca s-ar intampla ca un fulger sa loveasca o pasare in aer, depinde de marimea pasarii, ar putea sa o omoare sau la fel de bine sa nu pateasca nimic. Fulgerul loveste aerul cu o forta destul de mare, dar nu pe o suprafata destul de larga, astfel incat sa poata provoca moartea unui animal cu o anumit gabarit.Gandeste ca un fulger se desfasoara pe doar cativa cm, daca nu mai putin, nu mai stiu exact dar canalul pe care are loc descarcarea are undeva la aproximativ 2-5 cm in diametru.De regula sau uneori si daca ar lovi o persoana care sta pe pamint sunt destule sanse ca sa nu fie omorata.In aer este doara forta lovituri,electricitatea neavand rol negativ sa zic asa.E ca si cum ai sta atarnand de un fir in aer prin care trece curent electric,nu vei pati nimic, doar ca fulgerul loveste, deci vei simti sau pasarea va simti socul loviturii, iar daca este vorba de o vrabie sigur aia moare, dar daca este vorba de o pasare mult mai mare nu cred sa moara, depinde si unde este lovita.Bine mai depinde si de marimea acelui fulger, ce putere are descarcarea.Sar putea sa gresesc si de fapt orice pasare sa moara daca este lovit de un fulgerminsa pasarile nu zboara cum am spus pe timp de furtuna, deci posibilitatea sa fie lovite in aer este cam nula
Relian a scris o nuvela si n-a spus nimic, cu exceptia faptului ca, pe timp de furtuna pasarile nu zboara, ceea ce este aproximativ adevarat.
Acum, trebuie facute precizari:
- fulgerul este o descarcare electrica intre doua acumulari de sarcini electrice de polaritati diferite (pozitiva si negativa).
- pasarile, in zbor, nu au sarcina electrica (nu sunt polarizate electric), deci nu exista nici o sansa de a fi traznite.
- avioanele se polarizeaza electric din cauza frecarii cu aerul, dar exista sisteme de siguranta care reduc la minim incarcarea electrostatica a fuzelajului, micsorand riscul de a fi lovite de fulgere. Dar sunt destul de comune situatiile in care avioanele sunt lovite.
Revenind la intrebarea initiala:
1. Nu este vorba de imunitate, este fizica simpla. Nu exista sarcina electrica pe corpul pasarii, nu se formeaza fulgerul.
2. Nu trebuie neaparat sa atingi pamantul ca sa fi lovit de fulger. Se poate intampla si cand te afli intr-un balon, la sute de metri deasupra solului.
Pasarile nu se polarizeaza cu vantul?
Nu, pasarile in zbor nu se polarizeaza (electrizeaza)! Se pare ca natura stie mai bine decat noi cum sa creeze "perfectiune".
Mersi
Sarcinile electrice de sens opus se vor "anula" reciproc. Ramane doar descarcarea de energie, care este serioasa, de nivelul a 500 MJ (mega jouli). O parte din aceasta energie este transferata corpului lovit. Cat de multa, este imposibil de spus, sunt sute de variabile de luat in considerare. Oricum, prin comparatie, un glont de AK47, loveste tinta la 100 de metri cu 2, 2 kJ, adica de 227 de mii de ori mai slab.
alma200033 întreabă: