| Inferno a întrebat:

Zilele trecute asteptam la semafor culoarea verde pentru a putea trece strada.
Stand si gandindu-ma mi-am dat seama ca, in loc sa astept culoarea verde, ar avea mai mult sens sa imi incerc norocul cu urmatorul semafor.
Statistic vorbind este mai eficient asa deoarece exista o sansa de 50% sa prind celalalt semafor pe culoarea verde.

Tot ce am scris mai sus este perfect adevarat, doar daca nu stiu exact timpul cat mai dureaza pana cand culoarea semaforului se va face verde.
Daca stim aceasta informatie, lucrurile se schimba.

Presupunem ca avem doua semafoare identice. Semaforul arata culoarea rosie timp de 10 secunde, iar culoarea verde tot 10 secunde.

Daca tocmai am prin semaforul pe rosu si stim ca mai avem de asteptat aproximativ 10 secunde pana se va face verde, atunci ar avea intr-adevar mai mult sens sa ne incercam norocul cu celalalt semafor.

Dar daca au trecut deja 9 secunde de cand semaforul este rosu, si mai avem de asteptat doar 1 secunda pana se va face verde, atunci nu cred ca mai este o idee atat de buna sa mergem la celalalt semafor. Are mai mult sens sa asteptam pana se va face verde semaforul asta.

Deci cand aveam 10 secunde de asteptat avea mai mult sens sa mergem la celalalt semafor.
Cand mai avem doar 1 secunda de asteptat, are mai mult sens sa ramanem la acest semafor.
Intrebarea este, pana unde are sens sa aplicam prima strategie, si de unde in colo are sens sa aplicam cea de a doua strategie?
Care e timpul de la care are mai mult sens sa ramai la semaforul la care esti, in loc sa mergi la celalalt? Este 5 secunde? Sau alta valoare?

P.S.: Nu este o problema preluata de pe internet. Ideea mi-a venit efectiv cand asteptam la un semafor pentru a trece strada, 20 de metri in lungul strazii existand un alt semafor. Iar cunostintele de matematica pe care le-am aplicat pentru a rezolva problema nu cred ca depasesc nivelul clasei a 5-a.

8 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Trebuie ținut cont de distanta dintre semafoare, și implicit de viteza de deplasare. Pentru că eu aș împărți trecerile de pietoni în 3 benzi: pietoni lenți, rapizi și ultrarapizi.

| Holiday a răspuns:

Pare ca timpul la care merita sa-ti incerci norocul la celalalt ar fi de mai mult de 2.75 secunde pana la verde (media timpului de asteptare la semafor). Dar asta numai daca directia de mers, dupa ce traversezi strada, este direct catre punctul unde ajungi daca traversezi pe la celalalt semafor. Daca directia se departeaza de punctul in care ajungi dupa ce traversezi la celalalt semafor, la un moment dat nu mai e eficient sa pleci nici daca ai de asteptat toate cele 10 secunde. Iar aici intervin mai multe variabile.

| Inferno explică (pentru Holiday):

Deci, de la 2, 75 secunde este mai eficient sa ramai la semaforul la care esti? Cum ai ajuns la valoarea asta?

"Dar asta numai daca directia de mers, dupa ce traversezi strada, este direct catre punctul unde ajungi daca traversezi pe la celalalt semafor. "
Asta e premisa scenariului.

| Holiday a răspuns (pentru Inferno):

"Cum ai ajuns la valoarea asta?"

[10x0+(10+1)10/2]/20

| Inferno explică (pentru Holiday):

De unde vine acel "1" din (10+1)?

| Inferno explică (pentru Holiday):

Daca eliminam acel "1" din relatie, obtinem raspunsul corect: 2, 5 secunde.

10*0=0
Pe intreaga durata de 10 secunde in care semaforul va fi verde, timpul de asteptare va fi 0 secunde. Pur si simplu trecem strada.

(10*10)/2
Cand semaforul este rosu, timpul de asteptare variaza intre 10 secunde cand semaforul abia ce s-a facut rosu, pana la 0 secunde, atunci cand semaforul urmeaza sa se faca verde. Intuitiv ne-am putea gandi ca media ar fi undeva la jumatate: (10+0)/2=5 secunde

Dar daca vrem o demosntratie mai riguroasa, putem reprezent cu o linie orizontalai timpul cat semaforul este rosu.
Ulterior, putem reprezenta timpii de asteptare ca linii perpendiculare la orizontala de mai sus.
In acest fel se observa ca suma timpilor de asteptare (suma lungimilor perpendicularelor) este aria unui triunghi dreptunghic cu baza de 10 si inaltimea de 10. Adica (10*10)/2=50 secunde. (media fiind intr-adevar 50/10=5 secunde)

https://ibb.co/Nn0VpNn

Stim ca la verde asteptam 0 secunde, iar la rosu asteptam 50 de secunde. Iar pentru asta semaforul trebuie sa functioneze 20 de secunde. Media totala va fi 50/20=2,5 secunde.

| Holiday a răspuns (pentru Inferno):

"De unde vine acel "1" din (10+1)?"

Eh, de unde, dintr-un motiv pe care nu-l pot explica, am facut media de la 1 la 10, nu de la 0 la 10. Simplu.laughing

Răspuns utilizator avertizat