Si da acel crososower este filtru. Si calculele se fac in functie de filtru. Daca pe un canal ai 50w 4 ohmi poti sa pui si un difuzor de 100w 4 onmi, dar sa nu pui sub 50w, se arde difuzorul.
Salut! Ceea ce vrei tu sa faci nu se face doar asa simplu. Ai nevoie de un filtru. Daca amplificatorul tau este de 80w x 2 si tu pui difuzor de de 40 pe canal poti sa iti arzin difuzorul cand dai volumul putin mai mult de jumatate. Ca sa pui 2 difuzoare pe un canal trebuie sa calculezi impedanta lor impreuna. Daca amplificatorul tau este de 4 ohmi atunci ai nevoie de difuzoare de 4 ohmi. Daca te duci la un magazin specializat cu sisteme audio de masina, iti vor recomanda ei ceva pentru cerintele tale. Le spui ce aparat si ce difuzoare ai, de cati w si ohmi si ei iti cauta un filtru.
Daca ampliful tau este de 8 si tu pui de 4, cand dai volum mai mare, el incercand sa furnizeze energia, se supra incalzeste pana se arde finalul amplificatorului si pe langa asta se aude si rau daca cresti volumul. Daca amplificatorul tau este de 8 ohmi si tu ai 2 difuzoare de 40w si 4 ohmi poti sa le pui inseriate pe un canal de 80. Sa zicem ca ai 2 difuzoare de 40w si 4 ohmi atunci aduni 40+40 si 4 +4 si ai 80w si 8 ohmi. Dar asta legate in serie. Aici gasesti formula de calcul pe intelesul tau.
La crossover te referi când zici filtru?
Dacă am înțeles bine.
Cu un filtru cu 3 ieșiri, poti pune de exemplu.
La un amplificator de 50w x2 trecut prin crossover cu 3 ieșiri, pot pune 2 dif de 50w, 2 de 30w și 2 de 15w? Toate pe 4ohm.
2 woofer
2 mid bass
2 tweetere
Dacă tensiunea este de 14-18v iar eu am nevoie de 24 la amplificator, pot pune un modul boost pentru a creste voltajul de la 14 la 20-24?
Cu module am văzut ca fac majoritatea.
Totuși legat de difuzoare. Am văzut multe video în care cu un amplificator 2.1. Punea 1 woofer și 2 dif de putere mai mica cu 20% decât poate da amplificatorul.
Normal la diferența asta nu se ard. Dar cred ca le forțează. Dacă sunt difuzoare de calitate, care sa rezista.
Sau poate era calculata putere în rms iar puterea lor nominala era cu 80% mai mult decât era afișat în descriere.
Alta varianta nu nu știu.