| nukeyly a întrebat:

1. Daca pui un SSD Corsair MP600 CORE Gen. 4, 1-4TB, NVMe, M.2
Rata de transfer la citire (MB/s) 4950
Rata de transfer la scriere (MB/s) 3950
---
prin ceva adaptor sau rack extern si noua legatura e sata sau usb3, usbC vitezele vor scadea la limita maxima a noii conexiuni?, merita?
----
2. ce diferenta se vede si unde, sau in ce cazuri, la aplicatii zilnice intre un ssd 530/560 MB/s si un ssd m2 cu 4950/3950 MB/s?

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Viteza de transfer este pana la "veriga ceea mai slaba", adica sub viteza celui mai "incet" element dintr-un lant de transfer (valabil atat in cazul transferelor de date in=din calculator, cat si prin retea /internet sau chiar si la retea de apa, gaz etc.).

Adaptoarele (cu circuit electronic intern) scad putin viteza de transfer (pana la 20%), dar diferenta de viteza deseori este nesesizabila (fiind in functie atat de numarul, cat si de marimea fisierelor transferate).

2. Diferenta de viteza se simte doar in cazul transferurilor mari de date si este in functie de restul sistemului.

| NLS a răspuns:

1. Respectivele viteze declarate de producator sunt obtinute in teste sintetice, si in conditii ideale, iar deseori sunt putin umflate.
Cand rulezi tu un benchmark, de regula obtii valori cu pana la 400-500MB/s mai mici, iar in practica, atunci cand copiezi sau muti fisiere, o sa vezi o diferenta de 700-1000MB/s deseori.

Poate nu chiar in cazul lui MP600 gen 4, dar cu siguranta in cazul multor modele.

Pretul a mai scazut in cazul SSD-urilor cu NVMe, deci, din punctul meu de vedere, merita sa cumperi ce e mai bun si mai nou.
Posibil ca intr-un an sa te gandesti sa-ti faci un sistem de generatie actuala, nu neaparat cu PCIe 4.0, dar si generatia 3.0 iti ofera o plaja larga de viteze.

Un procesor 10105F e ~82 Euro
O placa de baza pentru el, ~78 euro.
O placa de ram 3000 CL16 de 8GB e ~32 euro.

Deci nu ai nevoie de cine stie ce monstru sa poti folosi SSD ul acela in modul in care a fost gandit: intr-un sistem actual, ce are macar PCIe 3.0.

Am cumparat un SSD ce are 7000MB/s la citire, si 5500 la scriere, dar sistemul nou inca asteapta procesor si placa de baza, deci nu am avut ocazia sa il testez, iar pe sistemul actual nu am M. 2.

Am insa un SSD SATA de calitate pe el, din acela ce se apropie de 600 la citire, si 530 la scriere.

Iar fratele meu are un M. 2 Samsung, cu 3500, respectiv 2500 la scriere.

Diferenta e perfect vizibila, la el totul se misca mai smooth, atat LibreOffice, cat si DaVinci Resolve si jocurile se deschid mai repede, unele mult mai repede...

Cand instalam un joc de pe Steam, dureaza cam la fel (diferenta e data de procesor si ram, ale mele fiind cu 5 ani mai vechi).
Asta pentru ca avem net de 1Gbps, adica acei 125MB/s nu imi satureaza cei 530MB/s cu care poate sa scrie SSD ul meu SATA.
Daca am avea net mult mai bun, la el timpul de instalare ar trebui sa se injumatateasca macar.